Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał:

Temat bydła to zapytam tutaj 

Dostaliście może zaliczki dopłat do bydła?

Ogólnie zaliczkę dostałem dopłat już msc temu ale to są zaliczki całych dopłat jeśli ktoś ma bydło to też wypłacają tylko nie ma narazie zaliczek z ekoschematow

Opublikowano
3 minuty temu, krzysiek277 napisał:

Ile czasu jest na potwierdzenie zgłoszenia wybycia bydła? 30dni ? 

Jeśli jedna osoba zgłosi wybycie w ciągu 7dni to druga ospoda na potwierdzenie zgodności ma 7 czy 30dni ?

I ten co kupuję i ten co sprzedaje tak samo 7dni od daty zdarzenia

1 godzinę temu, pablo6234 napisał:

Ja dostałem ok 70 %,  rodzice nie dostali nic.

Do końca listopada wypłacają także jeszcze pewnie dostana

Opublikowano
6 minut temu, MariuszDe napisał:

Ogólnie zaliczkę dostałem dopłat już msc temu ale to są zaliczki całych dopłat jeśli ktoś ma bydło to też wypłacają tylko nie ma narazie zaliczek z ekoschematow

Z ekoschematów to wiem że niema zaliczek 

Ja zaliczek do podstawy bydła nie dostałem i koledzy co rozmawiałem też nie dostali tylko do ziemi, pieron wie czemu

Opublikowano
Pawelek2615 napisał:

Witam wszystkich co zrobić gdy przy aktualizacji danych w irzplus  jest tak że adres siedziby stada jest na działce ewidencyjnej  innej niż budynek w którym bydło się znajduje

2 numer siedziby stada trzeba założyć

Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał:

Z ekoschematów to wiem że niema zaliczek 

Ja zaliczek do podstawy bydła nie dostałem i koledzy co rozmawiałem też nie dostali tylko do ziemi, pieron wie czemu

Przecież możesz sprawdzić za co ile dostałeś kasy na epue w zakładce finanse fundusze UE i masz za jaką płatność ile pieniędzy wpłynęło ci nie musisz się domyślać 

Opublikowano
47 minut temu, damianos95 napisał:

Przecież możesz sprawdzić za co ile dostałeś kasy na epue w zakładce finanse fundusze UE i masz za jaką płatność ile pieniędzy wpłynęło ci nie musisz się domyślać 

A ty to o czym mówisz 

Co mam sprawdzić na epue jak w finansach mam tylko naliczone do ziemi, a do bydła niema nic, I nic mi nie wpłacili 

Opublikowano
14 godzin temu, Pawelek2615 napisał:

Witam wszystkich co zrobić gdy przy aktualizacji danych w irzplus  jest tak że adres siedziby stada jest na działce ewidencyjnej  innej niż budynek w którym bydło się znajduje

7 godzin temu, Ursus11 napisał:

2 numer siedziby stada trzeba założyć

Tu chyba chodzi o sytuację, że jest 1 siedziba stada, tylko na mapce jest w innym miejscu.

Przerabiałem to u kuzynki. Gospodarstwo po jednej stronie ulicy a siedzibę stada pokazywało po drugiej stronie ulicy na obcej działce na której jest sala bankietowa. 

Podczas edycji jak wyświetli ci lokalizację siedziby, zaznaczasz kursorem punkt na budynku inwentarskim i spisujesz do rubryk szerokość i długość geograficzną tego punktu . 

Na końcu jak wszystkie dane już masz to nie zapomnij zapisać.  Jak dobrze pójdzie to powinno przyjść potwierdzenie pocztą. Robiłem zmiany u siebie, kuzynki i wujka. Oni dostali potwierdzenia a ja nie i musiałem jeszcze raz to wysłać. I też dostałem to potwierdzenie pocztą.

Opublikowano
Dnia 26.11.2023 o 11:50, Mateusz1q napisał:

Zanim gruby schudnie to chlust zdechnie. Latem po 100zl za slome dawał( z góry!!) i zwoził z połowy województwa a teraz takie plotki piszesz haha

Nadal wozi , ostanie transporty gdzieś spod Leszna , chociaż kilka dni temu kilkadziesiąt balotów poszło z dymem 😁

5 godzin temu, krzysiek277 napisał:

A ty to o czym mówisz 

Co mam sprawdzić na epue jak w finansach mam tylko naliczone do ziemi, a do bydła niema nic, I nic mi nie wpłacili 

Sprawdź przelewy  , ja mam kilka złotych do bydła wypłacone wg epue .

18 godzin temu, Raptus902 napisał:

Mówił że to wyjaśni ogólnie wolałem jak były paszporty teraz nie wiadomo skąd są nawet cielaki. a

W irz normalnie możesz sprawdzić wiek i nr siedziby z której zwierzę pochodzi . Simka 6 listopada rodzona nie ? ;)

Opublikowano
43 minuty temu, ZetorMisio napisał:

Jaka cena za małe cielaki? Taki np  SIM ok90- 100 kg i taki byczek od krowy SIM pokrytej hf,ale ładnej budowy na grubych nogach,jak to nazywają handlarze NCB ???

Ceny cieląt to nie tu

• Confused 1
Opublikowano (edytowane)

Widać nie  🤷🏻‍♂️ 

Może w temacie ceny trzody powiedzą 

1 godzinę temu, ZetorMisio napisał:

Jaka cena za małe cielaki? Taki np  SIM ok90- 100 kg i taki byczek od krowy SIM pokrytej hf,ale ładnej budowy na grubych nogach,jak to nazywają handlarze NCB ???

Jak obustronnie po mięsnym ten simental to ok 2500 brutto

Edytowane przez Cybulek17
  • Thanks 1
Opublikowano
12 godzin temu, krzysiek277 napisał:

A ty to o czym mówisz 

Tam masz za co naliczono jaką kwotę dopłat zaliczka i jak zajmujesz to powinno się zgadzać ile dostałeś na przelewie 

Jeśli nie masz tam dopłat do produkcji młodego bydła to nie dostałeś za to kasy ale to dziwne bo u mnie wszyscy dostali 70% w sensie do bydła 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v