Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.04.2023 o 19:44, livebird napisał:

jałówki sm mam dwie około 6 miesieczne i pytanie jakbym im dokupił 3 albo 3 i 4 ale w młodsze o 4-5 miesiecy to dogadaja sie na pastwisku za miesiac i we wiace razem luzem? 

Umnie się łączy się stare krowy z młodymi Jałówkami często 4 - 7 msc z krowami, jest taka która ma 3,5 roku tylko ona gania te Młode przez dwa dni a później spokuj jest. 

Wiem może nie domnie pytanie, ale może pomogłem. 

Opublikowano
4 godziny temu, 12345678900 napisał:

Umnie się łączy się stare krowy z młodymi Jałówkami często 4 - 7 msc z krowami, jest taka która ma 3,5 roku tylko ona gania te Młode przez dwa dni a później spokuj jest. 

Wiem może nie domnie pytanie, ale może pomogłem. 

Pewnie że tak podziekowoł, niech wom pon Bucek w cielętach wynagrodzi

Opublikowano
Dnia 8.04.2023 o 11:25, EppS napisał:

One czasami nie rodzą się blado rude a potem zmieniają kolor na charakterystyczny dla brown swiss ?

received_619828796652910.jpeg

received_752154153252299.jpeg

Tak to wygląda.  

Zdj u góry mały,  na dole ten sam dorosły 

• Like 1
Opublikowano
Dnia 4.03.2023 o 09:07, DawidTrzebiatowski napisał:

Witam 

Odsady lm i hh, waga około 250. Cena jaką dają 13 zł netto, czy to czasem nie za mało gdy byki są po 12? 

Sprzedajesz odsadki?

Opublikowano (edytowane)

Odrobaczałem Biomectin około 5ml/250kg masy, 3 dni temu płytko pod skórę w szyję, nie w mięsień, ale skóre grubą miały i 2 sztuki mają buły twarde tak jakby sie nie rozeszło - co robić czekać czy Weta zeby to upuścić  czy sie rozejdzie z czasem?  Doradźcie

Edytowane przez GABBER85
Opublikowano
33 minuty temu, ab23 napisał:

16 szt wiek od 18do 20 miesięcy 🙂

IMG_20230411_095708.jpg

Polecam 👍👍👍

Głównie i 4  szt 50%LM

Jeśli możesz podeślij numer telefonu jestem ciekawy jak płacą za jałówki. 

• Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, chudy123 napisał:

Jeśli możesz podeślij numer telefonu jestem ciekawy jak płacą za jałówki. 

Masz na prywatnej bo po co robić sztuczną górkę 🤭

Opublikowano
Dnia 30.03.2023 o 09:38, nexeqadore napisał:

Czyli nie 11.70 tylko 11.50

powiedz mi jak ci wyszło z 11,70 nagle 11,50?

Dnia 30.03.2023 o 10:31, misio3p napisał:

Czy gdyby przed finalizacją transakcji kupiec zaproponował tobie 11,3 netto i potrącenie 5% to też sprzedałbyś tego byka? 

Nie. Nie sprzedałbym. minimum jakie sobie założyłem czytając to forum to była kwota 11,50 na ten czas.

Opublikowano
15 minut temu, HISZPAN napisał:

powiedz mi jak ci wyszło z 11,70 nagle 11,50?

Nie. Nie sprzedałbym. minimum jakie sobie założyłem czytając to forum to była kwota 11,50 na ten czas.

Jeżeli potracenie było 8% to każdy 1% skity to 10 groszy mniej

Opublikowano
8 godzin temu, ab23 napisał:

16 szt wiek od 18do 20 miesięcy 🙂

IMG_20230411_095708.jpg

Polecam 👍👍👍

Głównie i 4  szt 50%LM

Znaczy drożeją ? Dwa tygodnie temu za piękny towar pinsiont groszy mniej dawali.

Opublikowano
16 minut temu, nexeqadore napisał:

Jeżeli potracenie było 8% to każdy 1% skity to 10 groszy mniej

i tak dalej nic nie rozumiem. możesz mi napisać wzór jak to liczysz?

Opublikowano
6 minut temu, HISZPAN napisał:

i tak dalej nic nie rozumiem. możesz mi napisać wzór jak to liczysz?

Głównie chodzi o to że za duze potracenie 8% a średnio 6 powinno być czyli o 2 za dużo czyli 11.70-2% 

Opublikowano
1 godzinę temu, AdamRo napisał:

Znaczy drożeją ? Dwa tygodnie temu za piękny towar pinsiont groszy mniej dawali.

Jeśli chodzi o mnie to stabilizacja wąchania 10 gr na ostatnich trzech partiach 

Na weekend majowy  z 25 bym miał w tej cenie  jak by który tam ZM potrzebował 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v