Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 godzin temu, HF86 napisał:

a ja teraz będę zdawać takie ponad dwu latki. 

po 600 może połapią. 

pierwszy sezon pastwiskowy od 15 kwietnia do 16 grudnia 

drugi  15 listopada wróciły do obory i dostały śrutę i kukuruszka. 

na wypasie miały tylko trawę i jesienią poplony. 

Jaką cenę proponują? Ta sama grupa wiekowa na wypasie

20 godzin temu, pogromca200 napisał:

-Zakup cielaka + szczepienie, odrobaczanie mleko 2000

-srota przez pierwszy rok 2x 300dni+ dodatki 1000

-srota przez 2 rok odchowu 365x3,5kg+dodatki 2000

-siano/sianokiszonka 10szt. 600

-kukurydza na kiszonkę ok 2000

7600

-prad, 100

- podatek,250

- amortyzacja maszyn,300

- ubezpieczenie upraw, 200

- KRUS, 100

- paliwo, 300

- wynajęcie sieczkarni, 300

- pracę remontowe w oborze 100

1650

- praca własna 3godz/dzień x 700=2100

2100/30szt.=70godz

70godz x 17,75(najniższa krajowa netto)=

1240 

Podsumowując 

Byk 750kg-7%= 697,5kg

Średni koszt 10500

10500/697,5=15,06 brutto

Koszty są uśredniane u każdego mogą się różnić w zależności od podejścia.

Koszt pracy policzony ze względu żeby z produkcji nie zostawało tylko gówno i garb na plecach.

Nie liczone co do grosza więc nie każdy musi się zgodzić.

Nie liczylam nigdy opłacalności mam zbyt mały areał. Wiem jedno hobby kosztuje

Opublikowano

Pojechała krowa normalnie najedzona rano dostała jak wszystko inne kukurydza i sianokiszonki do woli . Wybicie wyszło od wagi z podwórku na zwykłej krowie 47% zaś od wagi na ubojni 53% ogólnie cena dobra pieniądze też tylko zdziwiłem się że straciła przez trasę 150km prawie 80kg z tego co na podwórku 

Opublikowano
8 minut temu, Ukasz121 napisał:

Ma ktoś jakiegoś dobrego sprawdzonego, i wmiare uczciwego... odbiorcę na byki ?  Połodniwa WLKP(Gostyń)

U mnie Kobylin odbiera i płacić płaci z ważeniem na ogólnej problemu nie ma także myślę,że jest ok

Opublikowano

sprzedane do Chomiak Brodnica:byki mm 780 kg, 800kg, 690kg, 740kg, -cena od11.00-13.00zl, jałówka mm 600 kg-11. 50 zł. waga i cena są brutto. 7% potrącenia.

Opublikowano
25 minut temu, Bogdan_ja napisał:

No moje podobne wielbłądy były z grzbietami... 

Jak masz czystego ponad  700 to 12 netto powinno być 🤔

U mnie właśnie gdzie nie dzwoniłem to każdy max 11.5 oferuje 

• Like 1
Opublikowano
Pablo9812 napisał:

8 minut temu, Ukasz121 napisał:

Ma ktoś jakiegoś dobrego sprawdzonego, i wmiare uczciwego... odbiorcę na byki ?  Połodniwa WLKP(Gostyń)

U mnie Kobylin odbiera i płacić płaci z ważeniem na ogólnej problemu nie ma także myślę,że jest ok

Kobylin do mnie się umówil z 3 lata temu i w dzień który mieli dojechać powiedziałem ze kierowca jak będzie dojeżdżał to niech dzwoni i pojedziemy na wagę to do dzisiaj nie dojechał..... a tacy zdecydowani byli i cenę dawali dobra..

• Haha 5
Opublikowano

Niepotrzebnie go straszyles wcześniej czujesz jego minę na miejscu...bezcenna😃

19 godzin temu, 1kris1 napisał:

sprzedane do Chomiak Brodnica:byki mm 780 kg, 800kg, 690kg, 740kg, -cena od11.00-13.00zl, jałówka mm 600 kg-11. 50 zł. waga i cena są brutto. 7% potrącenia.

Coś licha cena za tą jałówkę chyba że też licha była 

Opublikowano

Ubojnie i handlarze zaczynają sami dzwonić po ludziach bydła mniej jak miesiąc temu ceny też już oferują 12za hfa 21.70 o klasa myślę że zaczyna się trend wzwyż 

• Confused 1
Opublikowano
6 minut temu, marcinz908 napisał:

Zgodzone po 11.9 netto - 6%

Chyba się pospieszyłem, co sądzicie?

IMG_20230308_112708.jpg

IMG_20230308_112703.jpg

Nie są złe cena zdecydowanie za mała za taką partię. 

U mnie słabsze mają jechać po dużo wyższej cenie zobaczymy czy dojdzie do realizacji.

Opublikowano

To ja inne pytanie. Kończy mi się zboże, w żywieniu zostawiam kiszonkę z qq i kiszonka z traw. Czy śruta rzepakowa sypana na to z ręki da efekty? Czy musi być podawana ze śrutą ze zbóż.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v