Skocz do zawartości

Ceny bydła 2023

Wiadomość dodana przez danielhaker

Sposób na legalną próbę odzyskania pieniędzy na podst. posta @KarolaKarotka

Wysyłasz lub zawozisz przedsądowe wezwanie do zapłaty (wzory w internecie są), następnie udajesz się do sądu i składasz pozew cywilny na kwotę która brakuje (podejrzewam że teraz tez to znajdziesz w internecie), opisujesz tam konkretnie bez lania wody co i kiedy sprzedane, za ile, ile zapłacone ile do zapłaty i podpinasz dowody, faktury, przemieszczenia, potwierdzenia przelewu, wezwania do zapłaty jako próbę rozwiązania polubownego, robisz trzy kopie i zanosisz to do sądu, w takich oczywistych sprawach sąd robi rozprawę zaocznie, wysyła kopię papierów drugiej stronie i daje termin na złożenie własnych dowodów, no ale sprawa jest jasne, jest faktura, są przemieszczenia, pewnie jest umowa sprzedaży, jest częściowa zapłata, więc sąd wyda wyrok zaoczny i z tym możesz iść po uprawomocnieniu do komornika a ten windykuje.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Za czasów byków na uwięzi zawsze na wejściu wisiały nożyce do łańcucha takie japtwojamać i wara ich ruszać. 

U mnie tak samo muszą być w "pogotowiu"

Opublikowano

Byki to najlepsze wiązanie za rogi i spokój , chyba że bezrożne to wtedy pas 

Opublikowano
10 minut temu, cinek1808 napisał:

Sprzedane 5 szt po 12 netto. Wagi od 900 do 1050

Jakie klasy ? O 🤔

Opublikowano

Już tu było 2 strony do tyłu, po co to jeszcze bardziej rozpowszechniać?Tu nie trzeba żadnych trolli opłacanych przez różne fundację, wystarczy wrzucić jeden link w internet i chłopy same se strzelają w kolano...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomek0406 napisał:

Już tu było 2 strony do tyłu, po co to jeszcze bardziej rozpowszechniać?Tu nie trzeba żadnych trolli opłacanych przez różne fundację, wystarczy wrzucić jeden link w internet i chłopy same se strzelają w kolano...

A myślisz że ja wszystko wstecz czytam od początku 

Opublikowano
22 minuty temu, Tomek0406 napisał:

Ja to widzę, że rolnicy nie mają w ogóle oleju w głowie. Nawet i siana nie mają. Ostatnio na tiktoku ktoś wstawił film jak krowa oberwała ćwiartkę i cały czas leciało mleko. No k*rwa.... Zagotowałem się w tym momencie. Debili nie brakuje jak widać

Opublikowano

Co do wypadków z bykami odkąd mamy luzem to jest o wiele spokojniej. Wcześniej na łańcuchu a to się im wrastały a to trzeba było luzować, co jakiś czas jakiś łańcuch się urwa, już nie wspomnę że karmienie trwało dłużej. Na luzie w kojcach to taczka się wyspie kiszonki, po całości ospę rozsypie. Z ostatnich to róg sobie ułamał ale na łańcuchu mógł zrobić to samo, i jak widzę że któryś kuleje to jak po jakimś czasie nie przechodzi to wypędzamy do izolatki na parę dni. Same plusy trzymania na luzie, wcześniej jak u was też miałem przygotowane nożyce do metalu.

Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, mat22889 napisał:

Co do wypadków z bykami odkąd mamy luzem to jest o wiele spokojniej. Wcześniej na łańcuchu a to się im wrastały a to trzeba było luzować, co jakiś czas jakiś łańcuch się urwa, już nie wspomnę że karmienie trwało dłużej. Na luzie w kojcach to taczka się wyspie kiszonki, po całości ospę rozsypie. Z ostatnich to róg sobie ułamał ale na łańcuchu mógł zrobić to samo, i jak widzę że któryś kuleje to jak po jakimś czasie nie przechodzi to wypędzamy do izolatki na parę dni. Same plusy trzymania na luzie, wcześniej jak u was też miałem przygotowane nożyce do metalu.

Po tych kilku dniach izolatki przyjmują go do grupy? Ile sztuk w grupie i ile maja miejsca?

Gdyby nie to że na luzie się nieustannie tłuką to byłby system bez wad

Edytowane przez KarolaKarotka
Opublikowano (edytowane)

Sprzedane 6 jałówek. Waga średnia pod 600 kg. Cena 12,50 brutto.

Wiecie może gdzie w kuj-pom. kupię jałówki mieszańce odsadki lub mniejsze nieco? Jakaś sprawdzona firma? Potrzebował bym z 8 sztuk.

Edytowane przez maroko
Opublikowano
20 godzin temu, soltys48 napisał:

Grzesiek jest teraz ale z innym nickiem

Jaki ma tera?

53 minuty temu, cinek1808 napisał:

26 miesięcy . Miałem w grudniu sprzedać i ceny nie było. Tak siedziały do dziś 

Simy?

Opublikowano
2 godziny temu, KarolaKarotka napisał:

Po tych kilku dniach izolatki przyjmują go do grupy? Ile sztuk w grupie i ile maja miejsca?

Gdyby nie to że na luzie się nieustannie tłuką to byłby system bez wad

Tak nawet jak latem jakoś na 2 tyg był w izolacji przyjęły go z powrotem bez większego problemu, może z 30min był w centrum zainteresowania ale bez większego problemu. kojce mam na koło 10szt wtedy miały po jakieś 400-450kg. Miejsca właśnie tyle co ustawa przewiduje, przydało by się więcej ale dostawiamy 2 kojce większe i tam będą te największe szt trzymane a mniejsze w tych obecnych. Rasa bydła też ważna, na chwilę obecną już żadnego mlecznego lub mlecznego mieszańca, kupujemy odsady lub ostatnio bb z NL a to miało jakieś 120kg 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v