Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wczoraj kosilismy qq pionier jeden hektar. Weszło to na przyczepe 14ton z lekkim czubkiem liczyłem że będzie około 12ton na niej zawiozłem na skup wilgoci miała 32.6% i wagi pokazało 10ton 500kg skupiający mówił że taka waga bo jest mokra i ma większą objętość. Jak wy to widzicie? 

PS. przy podobnej ilości qq na przyczepe przy wilgotności 23.4% bylo masy 13.400. 

Opublikowano

U nas na dwie metaltechy 12tki wchodzi 23,800. Normalnie nasypane. Pisze o mokrej 30%, Pioneer p9241. Flint zawsze u znajomego wychodził ciężej. Co do autora tematu, to powiem, że różnica jest spora, trochę dla mnie za duża. U mnie na 12tke wchodzi więcej niż na 14tke... może odmiany tak mocno się różnią.

Opublikowano

8834 jest faktycznie bardzo lekka. Naczepę obsypaliśmy na full , 38 m3 było 26 ton, gdzie 9241 spokojnie by było pod 30, a flinta ponad 30 na pewno. Różnica nie wynika z wilgotności ziarna tylko z różnic pomiędzy odmianami w gęstości ziarna, ale 8834 faktycznie znacząco się wyróżnia na tle innych, rzekł bym , że chyba najlższejsza ze wszystkich.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez Kizo
      Poszukuję informacji na temat nasion kukurydzy LG 3215 a dokładniej chodzi o to czy ktoś posiada takowe nasiona zaprawione w 2007 lub 2008 roku czy są dostępne tylko takie poddane ponownie ocenie w 02-2008 a zaprawiane pod koniec 2006. Podsumowując szukam informacji czy są dostępne w sprzedaży "świeże" nasiona wyżej wymienionej odmiany czy tylko takie poddane ponownie ocenie.
    • Przez Balzak
      Ja używam Atranexu i pryskam przed wschodowi efekt jest super..
    • Przez kris3140
      Ktoś pomoże z ustawieniami siewnika pod kukurydze? Chce wysiać około 80/85 tys sztuk na hektar. Siewnik monosem pni.

• Przez krzys111
      Witam. Mam zamiar bezpośrednio na ściernisko po kukurydzy wysiać poplon później talerzówka. Czy sprawdzi się to? Dzięki
  • Dodaj nową pozycję...
v