thesykacz

Waga qq

Polecane posty

Wybrane dla Ciebie
thesykacz    4

Witam wczoraj kosilismy qq pionier jeden hektar. Weszło to na przyczepe 14ton z lekkim czubkiem liczyłem że będzie około 12ton na niej zawiozłem na skup wilgoci miała 32.6% i wagi pokazało 10ton 500kg skupiający mówił że taka waga bo jest mokra i ma większą objętość. Jak wy to widzicie? 

PS. przy podobnej ilości qq na przyczepe przy wilgotności 23.4% bylo masy 13.400. 

sylwek23111    329

Nie wydaje mi się, żeby mokra kukurydza byłą lżejsza. Jedynie są różnice odmianowe. Tzn wcześniej kosiłeś inną cięższą kukurydzę, a teraz lżejszą. Nie byłą to czasem odmiana P8834?

• Like 1

driver24    689

Ziarno flint jest cięższe od denta i to mogą być spore różnice. Mokra jest lżejsza od suchej. 

Wiadomość z agroFakt.pl

malorolny121    156

I dobrze ci skupowy mówił. mam 2 przyczepy metal-fach 8 i 10 ton. Nigdy nie mogłem wsypać mokrej QQ  na obie wiecej jak 20 t rekord to 19820. natomiast suchej od suszarni było ponad 24.   

grzybu1    33

U nas na dwie metaltechy 12tki wchodzi 23,800. Normalnie nasypane. Pisze o mokrej 30%, Pioneer p9241. Flint zawsze u znajomego wychodził ciężej. Co do autora tematu, to powiem, że różnica jest spora, trochę dla mnie za duża. U mnie na 12tke wchodzi więcej niż na 14tke... może odmiany tak mocno się różnią.

olkosio    117

no przyczepa przyczepie nie równa. moja Unia 8t ma tylko 10m3. a co do QQ przy 32% miała gęstość 0,65. 

Bartek72511    75

8834 jest faktycznie bardzo lekka. Naczepę obsypaliśmy na full , 38 m3 było 26 ton, gdzie 9241 spokojnie by było pod 30, a flinta ponad 30 na pewno. Różnica nie wynika z wilgotności ziarna tylko z różnic pomiędzy odmianami w gęstości ziarna, ale 8834 faktycznie znacząco się wyróżnia na tle innych, rzekł bym , że chyba najlższejsza ze wszystkich.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się

• Podobna zawartość

• Przez Kizo
      Poszukuję informacji na temat nasion kukurydzy LG 3215 a dokładniej chodzi o to czy ktoś posiada takowe nasiona zaprawione w 2007 lub 2008 roku czy są dostępne tylko takie poddane ponownie ocenie w 02-2008 a zaprawiane pod koniec 2006. Podsumowując szukam informacji czy są dostępne w sprzedaży "świeże" nasiona wyżej wymienionej odmiany czy tylko takie poddane ponownie ocenie.
    • Przez dziobaq
      witam wszystkich kolbiarzy i nie tylko
      Proszę o odpowiedź kompetentnych osób co do ceny uslugowego suszenia kukurydzy ?
      najbardziej interesuje mnie koszt suszenia w suszarniach opalanych propanem i olejem opalowym.
    • Przez bialy2005
      Jak nawozić kukurydzę? Przedsiewnie dostała 200kg mocznika, 200kg soli potasowej i 200kg superfosfatu 46%, wczesniej obornik 30-40t/ha Mam ochote teraz jeszcze rozsiac 150kg mocznika na hektar czy jest sens???
      Co roku o tej porze pryskałem raz albo 2 razy mocznikiem 25kg na hektar ale w tym roku nie co robic bo juz oststnie dni kiedy moge wjechac zeby jej nie łamac?
      Jakie zapotrzebowanie na składniki odżywcze ma kukurydza?
    • Przez Mariusz0200
      Witam. Czy miał ktoś kukurydzę kokune z igp na ziarno? Jak się spisywała? Zwłaszcza na słabszych stanowiskach. 
    • Przez Balzak
      Ja używam Atranexu i pryskam przed wschodowi efekt jest super..
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Używamy plików cookies, aby poprawić funkcjonowanie strony Agrofoto.pl. Pliki cookies dopasowują treść strony, w tym wyświetlanych reklam, do indywidualnych potrzeb i zainteresowań użytkownika, pozwalają nam również zrozumieć, w jaki sposób korzystasz z naszej strony. Korzystanie z Agrofoto.pl bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Możesz dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce prywatności i plików cookies.

Agrofoto.pl Google Play App

Zainstaluj aplikację
Agrofoto
na telefonie

Zainstaluj