Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Motyla w 2012 kupiłem.

Do tego czasu kos ciągnięty za c330. Jazda co 4 albo 5m.

Konnym siewnikiem ciągniętym za 2812 też chyba do tego roku siałem.

Nie są obce mi takie maszyny.

dekada to nie takie niedawno pomimo ze pamiętasz jakby to było wczoraj , jaki areał wtedy tym sprzętem obrabiałeś?

Opublikowano
2 minuty temu, konteno napisał:

dekada to nie takie niedawno pomimo ze pamiętasz jakby to było wczoraj , jaki areał wtedy tym sprzętem obrabiałeś?

A bo pamiętam. Ornego pewnie nie więcej jak 15ha.

Po 2000r pod nasadzenia głupi latałem i ręcznie nawóz w rzędy siałem. I to 3 rodzaje bo parę groszy taniej było.

W agreście i porzeczkach azot ręcznie z dwóch stron rzędu🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️.

Potem kupiłem vicona. Oj jaki to skok cywilizacyjny.

Stoi do dziś zakurzony. Dorzewa niczym wino, choć pewnie starszy ode mnie🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Potem kupiłem vicona. Oj jaki to skok cywilizacyjny.

Stoi do dziś zakurzony.

jaki to , coraz bardziej zbędny przy coraz to innych zmianach profilu produkcji , wróci jeszcze do użytku u Ciebie?

Opublikowano

Dwa lata temu poplony siał.

Ogólnie pewnie nie będzie używany ale na wypadek awarii stoi. To był ideał do jagodników bo rzuca 80% nawozu pod rządki po zdjęciu czy ucięciu pałąka.

Opublikowano
47 minut temu, Dziad932 napisał:

W c 330 masz tura ? Ciekaw jestem ile można wsypać nawozu i rozsiewać ciapkiem takim rozsiewaczem 🤔

Mam Rauch Mds 600l ,sypię całego BB 500kg , bez problemu daje radę po pagórkach, mam zamontowane obciążniki w przednich kołach.

Opublikowano
6 minut temu, andrzej78 napisał:

Mam Rauch Mds 600l ,sypię całego BB 500kg , bez problemu daje radę po pagórkach, mam zamontowane obciążniki w przednich kołach.

Masz zdjęcie tego rozsiewacza ?

Opublikowano
49 minut temu, michal009 napisał:

Langren 800L. Jak tylko będzie wolna gotówka to do wymiany. ma 5 lat a już chyba wszystko pordzewiałe.

Też mam Langrena 800L , dołożyłem nadstawki drewniane z 12 cm może i wchodzą na spokojnie 2 big bagi polifoski . 4 lata go mam ale rdzy jeszcze nie ujrzysz , być może przez to że dużo nie sieje , rocznie z 10 ton NPK i z 5 ton siarczanu magnezu , azot idzie w RSM. Pierwsze 2 lata siałem ciapkiem , to nie było żadnych problemów z podrywaniem przodka przy 500 kg nawozu , z tym że ja sieję npk po ścierni , a siarczan szedł już wiosną po ugniecionych ścieżkach , bo po roli to nie było by szans żeby z 500kg poszło 

47 minut temu, Agrest napisał:

Biardzki 400l rsm 32 i przez miedzę trzeba na wstecznym przejeżdżać.  Bez tura🤭

Biardzki ma ciulową beczkę , która jest za bardzo oddalona do tyłu

36 minut temu, jaco512 napisał:

Upraszczając tyle ile ma % N , czyli 32 waży 1,32kg

26 waży 1,28 , więc nie dokładnie tyle co ma N

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Dziad932 napisał:

Masz zdjęcie tego rozsiewacza ?

Odświeżyłem go trochę. Dorobiłem  też oslonę jednego talerza do wysiewu rzędowego  w malinach.image.png.1aa5e776f3db965105fced0b2f51abdb.pngimage.png.03107cedd021b9cd035cec4d6f6a671b.png 

Edytowane przez andrzej78
Opublikowano

Ja będę dorabiał w poniedziałek/wtorek mocowanie na 3 obciążniki po 25kg na przód do c330, też mam langrena 600l i z bigbagiem na 2 pola nie wjadę pod górę.

Co do pomocniczego na 30ha to u mnie w okolicy normalnie 360 latają i jakoś dają rade bez problemu. Ja bym mimo wszystko celował w coś 60-70 koni z napędem

Opublikowano

U mnie na pomocnika jest MF 675 i spisuje się znakomicie mimo swojego wieku .Mam też 3512 i przy dzisiejszych maszynach będzie to najgorszy wybór .Rozsiewacz z hydrauliką bedzie problematyczny przy nim .Siewnik 3 m agromasza to z pustym pompa tarabani .Kabina zwykła ,dziury wszędzie bez ogrzewania itd itp .Masey 68KM 2wd za to fajna ogrzewana kabina ,wysoko się siedzi ,radio ,wspomaganie .Skrzynia synchronizowana 32 km/h ,niezależna hydraulika -2 sekcje,wom bez sprzęgła .Z pełnym agromaszem śmiga aż miło ,przyczepa 6t ładunku żadne wyzwanie .Prosty ciągnik .Gdybyś znalazł w sensownym stanie to na pewno się nie rozczarujesz .Gorzej jak kupisz jakiegoś trupa obojętnie jakiej marki i jeszcze ładować w niego kase szukać opon ,pomp hydrauliki itp to wtedy porażka .Lepiej już dostosowac maszyny do proximy .

Opublikowano
48 minut temu, andrzej78 napisał:

Odświeżyłem go trochę. Dorobiłem  też oslonę jednego talerza do wysiewu rzędowego  w malinach.

Fajny , coś podobnego będe musiał kupić do ciapka

38 minut temu, raven18 napisał:

Ja będę dorabiał w poniedziałek/wtorek mocowanie na 3 obciążniki po 25kg na przód do c330, też mam langrena 600l i z bigbagiem na 2 pola nie wjadę pod górę.

Co do pomocniczego na 30ha to u mnie w okolicy normalnie 360 latają i jakoś dają rade bez problemu. Ja bym mimo wszystko celował w coś 60-70 koni z napędem

Dasz foty z gotowymi obciążnikami 😉

Opublikowano

Poszukaj coś z reno 8034-9034 będziesz miał dwa w podobnej mocy, ale reno spali Ci tyle co poczciwa 60 a komfort dużo lepszy noi uciąg, mam 30 i reno 9034 i senior już 30 nie chce pryskać. 

Opublikowano
7 minut temu, darek16 napisał:

Poszukaj coś z reno 8034-9034 będziesz miał dwa w podobnej mocy, ale reno spali Ci tyle co poczciwa 60 a komfort dużo lepszy noi uciąg, mam 30 i reno 9034 i senior już 30 nie chce pryskać. 

Taką Renata to budżet razy 2

Opublikowano
38 minut temu, darek16 napisał:

Poszukaj coś z reno 8034-9034 będziesz miał dwa 

Te akurat modele mają wadliwe skrzynie , " jak chodź to chodzi " a jak zaczną szwankować synchronizatory to kończy się na braku w uzębieniu koła zębatego ,nie jest to tania impreza.

Opublikowano
Dziad932 napisał:

1 minutę temu, michal009 napisał:

Langren 800L. Jak tylko będzie wolna gotówka to do wymiany. ma 5 lat a już chyba wszystko pordzewiałe.

W c 330 masz tura ? Ciekaw jestem ile można wsypać nawozu i rozsiewać ciapkiem takim rozsiewaczem 🤔

Nie mam tura. spokojnie 400 kg,max 450 kg.

Opublikowano

Hej Mam Ursusa 3512 jako pierwszy właściciel najbardziej trafny zakup opryskiwacz ciągany 2000l belka 15m daje sobie radę, a mam trochę górek. Spalanie bardzo małe czy mało miejsca w kabinie? Otóż nie posiadamy z komfortową kabiną i jest bardzo dużo miejsca. Z rozsiewaczem na 15 m zasyp 1 big bag także sobie radzi z minusów no to że jeżeli chcesz się rozwijać to zdecyduj na coś z przednim napędem i więcej koników.

Opublikowano
2 godziny temu, soltys48 napisał:

Taką Renata to budżet razy 2

Jak by chciał to by i znalazł 103.54  ale też i 9514 też są niezłe. 

1 godzinę temu, andrzej78 napisał:

Te akurat modele mają wadliwe skrzynie , " jak chodź to chodzi " a jak zaczną szwankować synchronizatory to kończy się na braku w uzębieniu koła zębatego ,nie jest to tania impreza.

Może i są wadliwe 5 lat użytkuje i nic nie było,  z posiadaczami reno jak rozmawiam to fakt mówią że drogi remont jest ale każdy mówi że warto zrobić i spokój, wspominając zetora tam co raz wyskakiwał synchronizator, a ile to paliło masakra, jak nie chcesz reno to bież 3512 też niezawodne i oszczędne. Ale będziesz żałował, wiem po sobie były 2 po 85km,  a teraz 85 i 120km

Opublikowano

Tak jak koledzy piszą za te pieniądze zmień maszyny, przystosowane do proximy a będziesz zadowolony. Mam 4514 i mogę powiedzieć że w stronę Ursusa 3512 nawet nie patrz, hydraulika pokręcona a komfortu w kabinie zero. Powodzenia

Opublikowano
13 godzin temu, michal009 napisał:

Szukam ciągnik na pomocnika, bo już mam dość pryskania c-330m, a w rozsiewacz a nie wsypie całego BB, czyli trzeba wiaderkiem ubierać. Ciągnik ma być używany do oprysków, nawozów, brony, przeciągnąć puste przyczepy w żniwa oto lekkie prace. Teraz mam c-330m i Proximę 85. Który by był lepszy Ursus 3512, czy Zetor 3320? Jestem zwolennikiem "naszego" sprzętu że względu na ceny części. A, może jednak coś innego szukać?

Polecam MTZ 82, tanie części, poszukaj juz z nową deską rozdzielczą roczniki 96r, podatny na modyfikacje, turbine itp., niby mocą podobny do proximy ale lepiej 2 ciągniki jedenej mocy, bo jak jeden odmówi to  można drugi wszystko zrobić.