Pomocnik na 30 ha do 50 tys zł.
Przez
michal009, w Jaki ciągnik na areał?
-
Podobna zawartość
-
Przez Luke16
Jak niektórzy tutaj wiedzą gospodarstwo zlikwidowaliśmy. Część ziemi sprzedaliśmy ale przerobiliśmy stare pastwisko 3,5ha na pole czyli 4,5ha mamy ziemi. Gdzie raczej tego nie da się sprzedać. Siać będziemy zapewne pszenicę ewentualnie owies jak cena opału się nie uspokoi. Dodatkowo mamy ponad 1ha lasu. Maszyny zielonkarskie, rozrzutnik i prasę sprzedaliśmy. Zostały nam na chwilę obecną dwa ciągniki Case 956xl i 845xl z turem i maszyny: pług obrotowy Lemken opal 110 3 skiby, agregat uprawo-siewny agromasz 2,5m z wałem Packera i siewnikiem Amazon d7, talerzowka akpil 3,6m, agregat ścierniskowy 2,2m, przyczepa d47, rozsiewacz nawozów 800kg, opryskiwacz 600l. Dodatkowo kupiliśmy kosiarke bijakową 2m by ogarnąć obejście dookoła, a najważniejsza sprawa jest taka by miał tura który podniesie mi 1500kg.
Dwa ciągniki mi są totalnie nie potrzebne. Maszyny są spoko tylko wiem z doświadczenia że mały Case z tymi maszynami nie da rady. Duży nie ma tura.
Pytanko czy sprzedawać maszyny, czy ciągniki i kupić jakąś szóstkę z turem czy zostawić małego Case i sprzedać maszyny i kupić pod niego?
-
Przez kamil9161
Obecnie posiadam 290 ha pola. Zamierzam się jeszcze rozwinąć. Mam zamiar sprzedać ursusa c330 i Case 845, zostanie mi ursus c330 oraz Case 5140Maxxum. Jaki ciągnik mam kupić? Cena to tak do 180tys. Zastanawiałem się nad Case Magnum MX200. Co wy na to??:blink:
-
Przez r10tomek
Witam:)
Planuje kupić nowy ciągnik na około 50ha.
Mam mały problem ponieważ nie wiem jaki ciągnik wybrać! Ciągnik ten będzie głównym ciągnikiem w gospodarstwie czyli będzie pracował z pługiem przyczepa do sianokiszonek uprawa ziemi oraz transport. Jaki byście radzili 4 czy 6 cylindrowy i z jaką skrzynią bezstopniową czy zwykłą? Proszę o wasze wypowiedzi pozdrawiam. W gospodarstwie są jeszcze inne 4 ciągniki ( Ursus 1224, Zetor 8111, Ursus C-360 i C330)
-
Przez rzeznik13
nie wiem jaki wybrać wacham się między john deere 5080M
a Farmerem F-7258 TE
nie wiem który wybrać podajcie ich wady zalety spalanie
to byłby jedyny ciągnik w gospodarstwie
wszystko by robił
Z góry dzięki za pomoc
Jeszcze doodam że między jd 5070M a jd 5080M
jest tylko 700 euro różnicy
Tego jd 5080M wycenił mi na 128 tysięcy bez negocjacji
a orginalny do niego tur za 44 tysiące z krokodylem i łyżką
te zeny podałem bruuto
-
Przez jankos27
Mam problem bo nie wiem jaki ciągnik wybrać nowy czy używany! Ciągnik będzie główny w gospodarstwie mlecznym ( wszystkich razem 100szt. ) czyli orka, agregat, transport i praca z turem. Najlepszy chyba będzie 4cyl. z mechaniczną skrzynią ? A w gospodarstwie mam c-385 i c-330. Proszę o wasze opinie pozdrawiam Tylko rozsądnie abym z torbami nie poszedł
-