Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem po co te złośliwości... Lemken ma naprawdę bardzo wytrzymałą ramę. Sam zakupiłem niedawno taki gruber. 11 łap, z tym że dopiero testowałem na 15 cm. Widziałem co ta maszyna potrafi u dwóch znajomych. Jeden np zostawił tylko 3 łapy i używa go zamiast głębosza ze 160 konnym ciągnikiem. A drugi właśnie uprawia bezorkowo po pszenicy i rzepaku co najmniej od 2 lat. Gdyby to samo zrobić z jakimś polskim gruberem zaraz by się coś rozerwało, jak ne rama to uszy.

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

unia kos spokojnie wytrzyma  ,

Potwierdzam, mam unię kos, jeden z pierwszych egzemplarzy w kraju, rocznik 2001, do tej pory żaden spaw ani nic innego nie puściło.

Opublikowano
tomek1974 napisał:

ja kupiłem głębosza 3 i dołożyłem 2 dłuta i robi robotę ale 150 km trzeba mieć ,robię 30 góra 40 cm , , o Moc to akurat się nie boję, mam dwa ciągniki 145 km i 165 km. mógłbyś wysłać zdjęcia swojego glebosza?

Opublikowano

Tez mam Smaragda 3m. Nic jeszcze nim nie robiłem bo kupiony po sezonie orkowym. 
Planuje spróbować nim bezorkowo ale zastanawiam się czy po takiej uprawie uda się wsiać Amazonką na stopkowych redlicach. 🤔

Opublikowano
12 godzin temu, postępowy napisał:

witam, mam lemkena smaragd. Zastanawiam się czy mozna by było nim uprawiać na głęboko ( ok. 25 cm). próbował ktoś taką maszyna ?

To posiadasz sprzęt i się pytasz czy można by było nim uprawiać ? A nie lepiej go przypiąć i jechać w pole zobaczyć czy pójdzie , i jak to będzie wyglądało.

Opublikowano

Mam smaragda 7 łap, 2.7 metra. Z podcinaczami robiłem na 15 cm, ale już garnęło. Na ciężkiej rędzinie nie da rady go wcisnąć głębiej, za lekka rama. Jak nie ma odpowiednich warunków to wysadzi go w górę.

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

@mirro Ty chyba masz coś takiego, wypowiesz się ?

Smaragda używam jako bezorkowca 5,5m ze skrzydłami bocznymi największymi dostępnymi i robię tak na 20cm. Do głębszej roboty mam  amazone centaur . To kwestia zabezpieczeń na łapach. Mam też gruber 5,5m do którego założyłem redlice od centaura i też robi głęboko. Ciekawe jaka szerokość tego smaragda bo ilość łap gra u rolę i co ma go ciągać. Ostrza sercowe odpadają, już przerobiłem ten temat. trze takie. 

https://www.blaut-rol.pl/amazone/7603-p7603-redlica-wygieta-lewa-amazone-centaur.html

1 godzinę temu, tobago napisał:

Planuje spróbować nim bezorkowo ale zastanawiam się czy po takiej uprawie uda się wsiać Amazonką na stopkowych redlicach. 🤔

Siać się da sukces to pręty równające po redlicach i podwójne waly . Wychodzi równiutko. Robiłem tak sąsiadowi pod pszenicę i siał rozjechanym poznanianiakiem, Rozjechany, to stan tego siewnika. 

Opublikowano

Ja do tego używam Mandam Kusa to i lemken da radę. Jak do tej pory poległem jedynie przy uprawie po życie na kiszonkę. Dużo zostawało na wierzchu i było bardzo nierówno. Po kukurydzy nie miałem okazji spróbować 

Opublikowano
tobago napisał:

da radę wsiac chyba że będzie ogrom słomy

pWnedMTZ napisał:

Mam smaragda 7 łap, 2.7 metra. Z podcinaczami robiłem na 15 cm, ale już garnęło. Na ciężkiej rędzinie nie da rady go wcisnąć głębiej, za lekka rama. Jak nie ma odpowiednich warunków to wysadzi go w górę.

i tu sa sposoby np.zapiac mojego mtz gdzie podnosnik dziala w dwie strony nie ma że boli jak 2 t dociśnie to gruber 1.8 m na sercowych musi wejść

Opublikowano
7 godzin temu, ZELKOW napisał:

30cm to nie głeboszowanie, a zwykły gruber uni to pewnie daje radę na kółku nie na sprężynowym bo sprężyna jest za słaba do roboty na głeboko

Sprężyna daje radę.

Opublikowano
robi57362 napisał:

i tu sa sposoby np.zapiac mojego mtz gdzie podnosnik dziala w dwie strony nie ma że boli jak 2 t dociśnie to gruber 1.8 m na sercowych musi wejść

Każdy mtz ma docisk, ale nie sztuka wcisnąć coś w glebę na siłę i patrzeć jak się tłamsi ziemię. Pozatym rędzina to całkowicie inna specyfika gleby, jak będzie sucho to nawet młotkiem szpilki nie wbijesz, a jak mokro to ciągniesz za sobą masło i skrobie takie odkladnicowe kawałki

Opublikowano

Niektóre kawałki unią kos gruberkiem robię bezorkowo (raz lub gdzie trzeba dwa razy) przejechane i pieknie jest zrobione :). Jedyne czego brakuje to więcej talerzy ale to tylko takie dodatkowe życzenie.