Skocz do zawartości

Dopłaty za susze

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czytam teraz, że faktury do wniosków złożonych przed wejściem w życie nowego rozporządzenia przedłużającego nabór do 30 listopada, mogły być dostarczane tylko do 23? O co tu chodzi???

Opublikowano

Obudziłem się nagle z tematem, że w sumie to u mnie wystąpila susza w tym roku. Czy jeszcze teraz mogę złożyć wniosek o wsparcie? Nic do tej pory w tym temacie nie działałem. Jest jeszcze czas czy juz po ptakach? Od czego zacząć?

• Confused 1
Opublikowano

straciłeś kilkaset złotych realnie. 

gdyby nie tępy rząd i socjalne społeczeństwo pomoc by była przyznana realnym rolnikom i naprawdę potrzebującym. 

Opublikowano

No dobrze, cóż straciłem. Ale chciałbym się upewnić czy na pewno. Powiedzcie czy była jakaś mapa udostępniona z rejonami po suszy czy co? Czy w całym kraju każdy mógł składać i dostać?   Bo to, że u mnie cały marzec i kwiecień nie spadło nic deszczu, może według ustawodawcy znaczyło ze moja gmina suszy nie miała.

Opublikowano
5 minut temu, notkiz napisał:

No dobrze, cóż straciłem. Ale chciałbym się upewnić czy na pewno. Powiedzcie czy była jakaś mapa udostępniona z rejonami po suszy czy co? Czy w całym kraju każdy mógł składać i dostać?   Bo to, że u mnie cały marzec i kwiecień nie spadło nic deszczu, może według ustawodawcy znaczyło ze moja gmina suszy nie miała.

https://susza.iung.pulawy.pl/wykazy/2022/

Opublikowano (edytowane)

Masz mapy i wyszukiwarkę na stronie IUNG Puławy.

Dobrze że w tym cyrku pomocy rodzinie nie uczestniczysz, ale jeśli miałeś suszę mogłeś wystąpić o protokół.  Po nowym roku pewnie zacznie się kolejny cyrk, tylko zamiast 1800 zł na wniosek będzie 500/1000 do ha.

Myślę że mogą to zrobić bo teraz zaspokoją po taniości rzeszę spragnionych, ewentualną garstkę która pozostanie obdarują szczodrzej gdyż albowiem bliżej wyborów będzie... 😜

Edytowane przez Agrest
Opublikowano

średnio co dwa miesiące nowy wniosek o jakąś zapomogę. a naród pisze i drukuje bo rząd daje zazwyczaj ich własne pieniądze. 

o narodzie głupi, co o własne pieniądze podania pisze 🤦‍♂️

Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał:

straciłeś kilkaset złotych realnie. 

gdyby nie tępy rząd i socjalne społeczeństwo pomoc by była przyznana realnym rolnikom i naprawdę potrzebującym. 

To nie wiadomo czy parę zł

Wsxystko zalexy od werefikacji.

Oswiadczenia, faktury od vatowców w system i nie ma takiego w agencji fikcja do odrzutu

Jest w agencji nie ma zwierzat cyk dopier🔨olic podatkiem bo handlarzyk a osoba fizyczna.

Opublikowano

No dobra, sprawdziłem swoja gminę i wychodzi że była susza w mojej gminie. Co prawda w maju i czerwcu według systemu a w rzeczywistości w marcu i kwietniu, a potem juz było nieźle ale ok. To by przeszło. Teraz mi powedzcie, bo gdzies słyszałem plotkę że kawalerom nie przysługuje tylko rodzinom formalnym. Ja mieszkam z moją kobieta bez ślubu i dzieci jeszcze nie mamy więc jakby nie było kawaler. Należałoby się czy won od żłoba samotniku???

Opublikowano
2 minuty temu, notkiz napisał:

No dobra, sprawdziłem swoja gminę i wychodzi że była susza w mojej gminie. Co prawda w maju i czerwcu według systemu a w rzeczywistości w marcu i kwietniu, a potem juz było nieźle ale ok. To by przeszło. Teraz mi powedzcie, bo gdzies słyszałem plotkę że kawalerom nie przysługuje tylko rodzinom formalnym. Ja mieszkam z moją kobieta bez ślubu i dzieci jeszcze nie mamy więc jakby nie było kawaler. Należałoby się czy won od żłoba samotniku???

samotni kasa później ma być. z innej puli.

Opublikowano

Aha, czyli jeszcze jakaś szansa po nowym roku jest.
no mówicie że pare złotych tego jest a przeciez opisane sa jakies dwa progi: 5 tys zl i 10 tys zł. No dla mnie nawet te 5 tys to jakiś znaczący zastrzyk pieniędzy by był. 

Opublikowano

Zaraz, zaraz. bo chyba się zapędziłem. Patrzę jeszcze dokładnie na te tabelki z systemu gmin i okazuje się że susza u mnie była tylko na gleby 1 kategorii a na następnych juz nie było. O co tu chodzi?

Opublikowano
2 minuty temu, notkiz napisał:

Aha, czyli jeszcze jakaś szansa po nowym roku jest.
no mówicie że pare złotych tego jest a przeciez opisane sa jakies dwa progi: 5 tys zl i 10 tys zł. No dla mnie nawet te 5 tys to jakiś znaczący zastrzyk pieniędzy by był. 

przespałeś termin szacowania.

Przed chwilą, notkiz napisał:

Zaraz, zaraz. bo chyba się zapędziłem. Patrzę jeszcze dokładnie na te tabelki z systemu gmin i okazuje się że susza u mnie była tylko na gleby 1 kategorii a na następnych juz nie było. O co tu chodzi?

nie masz co się zastanawiać.

Opublikowano
3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Raczej tera won

W przyszłym do hektara

zmartwię Cię. to ostatni rok rozpierdolu który nie powinien nigdy zaistnieć. 

przyszły budżet jest malutki. 

najprawdopodobniej będzie tylko dopłata do ubezpieczenia i użerać się będziesz z ubezpieczalnią.