Skocz do zawartości

Wniosek suszowy

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Czy wniosek suszowy może dotyczyć sytuacji gdy nie padał deszcz i trawa dla krów nie rosła tak jak w poprzednich latach? Wyszło mniej bel niż zwykle na zimę jak również na pastwiskach była marna trawa. Może składał ktoś w takiej sytuacji i jak to udokumentować? Czy trzeba robić wcześniej jakiś protokół oszacowania szkód przez specjalistę i teraz jest już za późno?

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Qwazi napisał:

Możesz składać

To nie jest już za późno - nie trzeba było robić przed koszeniem traw w czerwcu? Kto musi oszacować straty  po złożeniu wniosku i jak oszacować jeśli trawy już dawno pokoszone i wypasione? Czy wierzą każdemu co kto sobie napisze ?

Edytowane przez rbit
Opublikowano
3 godziny temu, rbit napisał:

To nie jest już za późno - nie trzeba było robić przed koszeniem traw w czerwcu? Kto musi oszacować straty  po złożeniu wniosku i jak oszacować jeśli trawy już dawno pokoszone i wypasione? Czy wierzą każdemu co kto sobie napisze ?

To tak samo ze zbozem lub kukurydza. Jezeli juz zostalo wszystko wykoszone to jak ktos oceni straty?

Opublikowano

Do kiedy można składać i jakie dokumenty muszę mieć .Ja w malinie letniej miałem na pewno 50 procent mniejszy zbiór przez suszę ale nigdzie tego nie zgłaszałem bo były nie ubezpieczone .

Opublikowano

dane wezma z aplikacji suszowej imigw-jest sppecjalna mapa -wpisujecie nazwe gminy iwychodzi czy byal i w czym susza-z czapy wziete dane..

u mnie byla w zbozach jarych a w kukurydzy nie.

ja zlozylem w piatek -nic nie kosztuje a sprobowac mozna , nawet 1 % uznanych to 5 tysiecy ..

Opublikowano
2 godziny temu, jacus napisał:

dane wezma z aplikacji suszowej imigw-jest sppecjalna mapa -wpisujecie nazwe gminy iwychodzi czy byal i w czym susza-z czapy wziete dane..

u mnie byla w zbozach jarych a w kukurydzy nie.

ja zlozylem w piatek -nic nie kosztuje a sprobowac mozna , nawet 1 % uznanych to 5 tysiecy ..

Napisz coś więcej o tym wniosku co musi zawierać gdzie go składać i do kiedy .

Opublikowano

wszystko na stronach gov.pl-wpisujesz w goole aplikacja suszowa i masz wszystko wyjasnione . musisz miec podpis kwalifikowany albo profil zaufany.

orawiok- susza byla w zbozach jarych na I kategorii gleb -cokolwiek to znaczy- moja gimna jest w wykazie imigw. xco prawda objela 0,89 % arealu ale moze sie zalapie - bedzie na wakacje nad morzem ,byc moze srodziemnym. 

owies dostal ostro-z 50 % ,jeczmien tez przypalilo. trawa tak z 30-40 % , ozime troche mnie ,kukurydza na najlepszych akurat jest wiec nie widac, choc u innych miejscami  marna .

Opublikowano (edytowane)

A w  ODR doradca mi to zrobi na papierze czy muszę sam przez profil zaufany którego nie mam założonego?  To sam wniosek wypełnić i nic więcej? Do kiedy trzeba złożyć?

Edytowane przez rbit
Opublikowano

odr nic ci nie zrobi na papierze-tylko  w aplikacji suszowej, przynajmnije tak pisza-choc doplat tez nie mozna skladac na papierze ale jednak mozna 😂. w ciagu tygodnia to chyba nie problem jechac do banku czy gminy ?? do konca pazdziernika. do 15 listopada mozna skladac w pomocy spolecznej wnioski na czlonkow rodziny.. 

najlepiej nic nie skladajcie-bo jest pula pieniedzy im wiecej wnioskow tym mniej pieniedzy dla kazdego.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, jacus napisał:

wszystko na stronach gov.pl-wpisujesz w goole aplikacja suszowa i masz wszystko wyjasnione . musisz miec podpis kwalifikowany albo profil zaufany.

orawiok- susza byla w zbozach jarych na I kategorii gleb -cokolwiek to znaczy- moja gimna jest w wykazie imigw. xco prawda objela 0,89 % arealu ale moze sie zalapie - bedzie na wakacje nad morzem ,byc moze srodziemnym. 

owies dostal ostro-z 50 % ,jeczmien tez przypalilo. trawa tak z 30-40 % , ozime troche mnie ,kukurydza na najlepszych akurat jest wiec nie widac, choc u innych miejscami  marna .

Ale masz sporządzony jakiś protokół w którym stwierdzono te straty od ubezpieczyciela? Ja uprawy miałem ubezpieczone od zdarzeń losowych ale zadne starty nie byly zgłaszane... czy w takim przypadku tez moge złożyć ten wniosek?

Edytowane przez friz
Opublikowano (edytowane)

Dzwoniłem teraz do ODR to Pani nic o takim czymś nie wie jak aplikacja suszowa, że u nich nikt nie zgłaszał w sezonie tym o suszę jedynie paręnaście przypadków gradobić, ale to chodziła komisja po uprawach i szacowali. To nie wiem czy założyć ten profil zaufany i spróbować wypełnić ten wniosek - nie ma jakichś szacowań że ktoś chodzi po polach oprócz tego wniosku? Żebym na wariata nie wyszedł. Ja mam tylko trawę dla bydła - żadnych innych upraw i nic nie mam ubezpieczone. Jacus będzie zadowolony jak nikt nie złoży bo większa pula będzie😂

Edytowane przez rbit
Opublikowano

ja  mam w wiekszosci laki kosne- susze i sprzedaje siano, tego w wykazie nie ma.

kontrola bedzie dotyczyla 5 % gospodarstw ktore zloza wniosek.

nikt nie bedzie wczesniej chodzil i sprawdzal bo co  ?owies ?? moge mu pokazac bezluskowy w magazynie, tylko czy uwierzy ze nawet 2 ton z ha nie bylo ?? zwyklego 2,5 tony

jeczmien jary 3 tony z II klasy . kukurydza zrobilem zdjecia -tych najgorszych pod drzewem , na 1,5 metra na II klasie ,tam suszy nie stwierdzili

to nikogo nie obchodzi - jest mapa ,byla susza ,sa straty -tyle 

sprobuje sie dowiedziec prywatnie -znajomy pracuje w urzedzie wojewodzkim ,tylko w innym wydziale i niedlugo ale moze zna kogos z wydzialu rolnictwa..

23 minuty temu, friz napisał:

Ale masz sporządzony jakiś protokół w którym stwierdzono te straty od ubezpieczyciela? Ja uprawy miałem ubezpieczone od zdarzeń losowych ale zadne starty nie byly zgłaszane... czy w takim przypadku tez moge złożyć ten wniosek?

ja wiekszosc mam dzierzaw wwiec nie ubezpieczam . z tego prawie polowa bez doplat czyli w nic nie wchodza.

Opublikowano (edytowane)

Aha bo to dotacja nie jest z ARiMR tylko z Ministerstwa Rolnictwa - może dlatego babka w ODR nie wiedziała nic, ale w sumie powinni się też orientować.  Założyłem już profil zaufany poprzez swój bank i nie wiem czy to wypełniać czy nie żeby ktoś później się nie czepiał mnie. Skomplikowany ten wniosek jest do wypełniania?

35 minut temu, lemik napisał:

Chłopie wejdź sobie tutaj i sprawdź, czy była susza i nie zawracaj sobie tym głowy, bo po tych pytaniach co zadajesz i tak tego nie ruszysz

https://susza.iung.pulawy.pl/

Jak tu wejdę i wybiorę gminę swoją to w tych tabelkach w ogóle nie ma kategorii łąki/trawa tylko zboża, warzywa, owoce, itp.

Edytowane przez rbit
Opublikowano (edytowane)

Czegoś tu nie rozumiem: wypełniłem wniosek suszowy na gov.pl (jeszcze nie wysłany) i jeszcze oprócz tego wg Pani z infolinii ministerstwa rolnictwa muszę zanieść do agencji poniższy wniosek: 

Pomoc finansowa w zakresie wsparcia finansowego rodziny, której zagraża utrata płynności finansowej w związku z wystąpieniem w gospodarstwie rolnym w 2022 r. szkód spowodowanych niekorzystnymi zjawiskami atmosferycznymi - Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa - Portal Gov.pl (www.gov.pl)

Tam są wymienione załączniki - skąd ja mam je wytrzasnąć - załącznikiem ma być ten pierwszy wniosek wypełniony przez profil zaufany? Może już ktoś to składał i podpowie?

Edytowane przez rbit
Opublikowano

WITAM MASZ PROBLEM Z APLIKACJA ODPOWIEM POMOGE pani z minrol chyba urwała sie z choinki a to temat na inna dyskusję załączniki będą wygenerowne w aplikacja 

1.PROTOKÓŁ 

2.KALKULACJA w zależnośći od strat w gosp rolnym z prod,roślinnej i zwierzecej 

złóż za poś profilu wniosek o oszacowanie 

Po pomyślnym podpisaniu profilem zaufanym wysyłasz wniosek będziesz musiał poczekać  jak system ci obliczy co należy po zatwierzdzeniu dostaniesz  w/w dokumenty po zalogowaniu bedą widoczne czy twoja gmina objęta była zagrożeniem suszowym nalezy tez pamietac ze nie wszystkie uprawy na danej kategorii gleby bedą sie kwalifikowac lub susza nie wystapiła czy sprwdzałeś table w twojej gminie 

wniosek o wsparcie- to tam załączasz  potrzebne dokumenty protokoły lub kalkulacje ewentualnie oba dokumenty 

Opublikowano

aby złożyc ten wniosek do arimr o wsparcie musisz miec protokół oszacowania lub kalkulacje w zależności od strat aplikacja nie łaczy sie z wnioskiem o wsparcie lecz zaczytuje dane z wniosku obszarowego finalnie składasz wniosek z linka z załącznikami właściwymi twojej sprawie z  linka IUNG masz tabele dla gmin wpisz swoją gminne  lub podaj mi to ci sprawdze nic trudnego po wpisaniu gminy z legendzie masz wyjasnienie oznaczeń jak coś pisz 

JEZELI POSZCZEGÓLNE UPRAWY  NIE JEST BYŁY W TWOJEJ GMINIE ZAGROŻONE SUSZĄ WSPACIA NIE OTRZYMASZ