Skocz do zawartości

Poznaniak czy może coś zachodniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Tak, w poznaniaku trzeba zmienić koła wysiewające. Faktycznie na razie nie sieję rzepaku i nie wiem co będzie za 5 lat ale tez nie wiem czy za 5 lat dalej będę siał tym siewnikiem bo trzeba iść do przodu a nie stać w miejscu :). Jakby trafiło się coś zachodnie w okolicy to może i bym się skusił. Poznaniaka też już szukam 2 miesiące i wcale nie tak łatwo znaleźć żeby był kompletny tzn z tymi wszystkimi podporami do stawiania, ze spulchniaczami śladu, ze znacznikami, z rynienkami i korbą do próby kręconej. Zaraz mi pewnie nawysyłacie na OLX że takie są. Wiem że są ale ja nie chcę jeździć po 300 - 400km w polskę za siewnikiem za 5 tysięcy bo nie mam czym tego przywieźć a koszty transportu teraz nie są małe. To jakbym miał teraz wydać 1000zł na transport bo nikt mi taniej nie pojedzie kilkuset kilometrów w jedną stronę, to wolę dorzucić i kupić jakiś lepszy siewnik. Dlatego szukam czegoś w okolicy do max 60 - 80km. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano
włodek napisał:

Zaraz mi pewnie nawysyłacie na OLX że takie są. Wiem że są ale ja nie chcę jeździć po 300 - 400km w polskę za siewnikiem za 5 tysięcy bo nie mam czym tego przywieźć a koszty transportu teraz nie są małe. To jakbym miał teraz wydać 1000zł na transport bo nikt mi taniej nie pojedzie kilkuset kilometrów w jedną stronę, to wolę dorzucić i kupić jakiś lepszy siewnik. Dlatego szukam czegoś w okolicy do max 60 - 80km.

Jaki region?

Opublikowano

Też poszukuje czegoś zamiast konnego, sieje co prawda bardzo mało, ale wschody i równość wysiewu pozostawiają wiele do życzenia.  

23 minuty temu, włodek napisał:

A zna ktoś z Was ten model: https://www.olx.pl/d/oferta/siewnik-nordsten-2-5-m-ladny-orginal-CID757-IDRlciA.html Na zdjęciach wygląda ładnie. Pytanie jak z ewentualnymi częściami i awaryjnością. 

Podczepiam sie pod pytanie. 

Opublikowano

Ja w tym swoim konnym nawet nie robię żadnych prób kręconych bo mogę ich zrobić nawet 100, to każda będzie inna i rozbieżności są bardzo duże. Przykład mam z tego roku z wiosny gdzie siałem żyto na działce, na której ostatni raz było siane żyto 2 lata temu. Ustawienie dokładnie to samo. Ilość materiały siewnego identyczna. 2 lata temu zostało mi jeszcze 10kg ziarna. W tym roku zabrakło. Raczej mało prawdopodobne że działka przez 2 lata sama się powiększyła :). Dlatego jak nic nie kupię do wiosny to muszę brać usługę do zasiania bo tym konnym nawet nie mam zamiaru się bawić. Szkoda moich nerw a jeszcze bardziej szkoda materiału siewnego który tani nie jest a kupuję co roku kwalifikat. 

Opublikowano

Śmieszna ilość, ta skrzynka wymaga przerabiania, wąska,do tego na środku blacha.. Który nowy siewnik ma taką skrzynię, jeśli się wymienia sprzęt to chyba na lepszy, wygodniejszy w obsłudze niż zostawać w prlu

Opublikowano

Jakie 3 worki? Ja do konnego sypię spokojnie 3 worki po 50kg. Także nie przesadzajmy że do poznaniaka wchodzi tyle samo bo jest ponad 2 razy szerszy. Podejrzewam że do poznaniaka spokojnie wejdzie 300kg jak nie więcej. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, włodek napisał:

Jakie 3 worki? Ja do konnego sypię spokojnie 3 worki po 50kg. Także nie przesadzajmy że do poznaniaka wchodzi tyle samo bo jest ponad 2 razy szerszy. Podejrzewam że do poznaniaka spokojnie wejdzie 300kg jak nie więcej. 

Przerobiona skrzynia na zboże?

Coś aby nie przesadzasz?

W mój konny na 21 lejki wchodził meter pszenżyta 

Edytowane przez Pafnucy
Opublikowano
38 minut temu, Pafnucy napisał:

Przerobiona skrzynia na zboże?

Coś aby nie przesadzasz?

W mój konny na 21 lejki wchodził meter pszenżyta 

Pewnie dużo zależy od gęstości zboża. Ja sypię do swojego konnego, 3 worki żyta z tym że klapa jest nie zamknięta bo jest z dużym czubkiem ale mam 26 lejków. Coś takiego mam:

siewnik-konny-podwojny-swietokrzyskie-tuczepy-534325838.jpeg

Opublikowano
2 godziny temu, włodek napisał:

J. Przykład mam z tego roku z wiosny gdzie siałem żyto na działce, na której ostatni raz było siane żyto 2 lata temu. Ustawienie dokładnie to samo. Ilość materiały siewnego identyczna. 2 lata temu zostało mi jeszcze 10kg ziarna. W tym roku zabrakło. Raczej mało prawdopodobne że działka przez 2 lata sama się powiększyła :). 

Tylko nie licz na to, że jak kupisz inny siewnik nawet jakiś zachodni, to co roku wysiejesz taką samą ilość materiału siewnego przy tych samych nastawach. Ziarno ziarnu nie równe i przy każdym materiale siewnym trzeba robić próbę kręconą, bez tego wszystko będzie na dwa uda: albo się uda, albo się nie uda

51 minut temu, włodek napisał:

W standardowej skrzyni poznaniaka 2,7 mieści się około 180 kg pszenżyta, także z tym 300 to trochę przesadziłeś

• Like 2
Opublikowano
18 minut temu, jacor73 napisał:

W standardowej skrzyni poznaniaka 2,7 mieści się około 180 kg pszenżyta, także z tym 300 to trochę przesadziłeś

Pszenżyta i pszenicy wchodzi 3 worki po 50kg, i może jeszcze ze 2 wiaderka wejdzie czyli te 170-180 może być,ale napewo nie 300.

Opublikowano
Przed chwilą, ZetorMisio napisał:

Pszenżyta i pszenicy wchodzi 3 worki po 50kg, i może jeszcze ze 2 wiaderka wejdzie czyli te 170-180 może być,ale napewo nie 300.

A to nie, momencik :). Ja faktycznie nie napisałem. Ja szukam poznaniaka tego większego, 3m. 2.7m to raczej w ostateczności jakby już naprawdę była perełka. Ale zarówno zachodnie jak i poznaniaka patrzę wyłącznie 3m, ewentualnie coś większego. 

Opublikowano
57 minut temu, włodek napisał:

Pewnie dużo zależy od gęstości zboża. Ja sypię do swojego konnego, 3 worki żyta z tym że klapa jest nie zamknięta bo jest z dużym czubkiem ale mam 26 lejków. Coś takiego mam:

Max 150.

Ale czy to ważne.

Opublikowano
5 godzin temu, jaco512 napisał:

Mając kilka ha można bawić się poznaniakiem, sypać po dwa worki bo więcej nie wchodzi.

Są poznaniaki 3 m z dużą skrzynią nasienną  wchodzi do niej z 250 do 300 kg Sam taki mam to wiem że są

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, włodek napisał:

Na tym zdjęciu jest siewnik konny podwójny Z dwóch zrobiony jeden i 2 razy większej szerokości Normalny konny jest połowa z tego Widac nawet płaskownik łączący obie skrzynie razem

Edytowane przez Karol445
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol445 napisał:

Na tym zdjęciu jest siewnik konny podwójny Z dwóch zrobiony jeden i 2 razy większej szerokości Normalny konny jest połowa z tego Widac nawet płaskownik łączący obie skrzynie razem

No mój nie jest identyczny bo ten ma akurat dwie skrzynie a mój jest takiej szerokości mniej więcej tylko z pojedynczą skrzynią. Jak się do niego jutro dokopię to zrobię zdjęcie bo teraz stoi w przechowalni pod ścianą, zastawiony skrzyniopaletami z ziemniakami.