Skocz do zawartości

Poznaniak czy może coś zachodniego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie wiem co siejesz ale jak i tak miałbym kupować to nie wchodziłbym w poznaniaka. W 2012 r poszukiwałem siewnika i kupiłem poznaniaka z 89, stan był super nie dużo za niego zapłaciłem, tylko problem z sianiem rzepaku, 2,7m to ni w pizbe ni w oko, dokładnosć wysiewu jak ci mogę, plastikowych lejków złamalem parę (nie wiem dlaczego) dobrze ze chociaz w części były tanie. W 2017 zmieniłem na amazonkę d7 i od tamtej pory nic mi nie pękło, przestawienie na rzepak to 3min roboty, dokładność wysiewu to ile naważę tyle wysieje, przez 5 lat i zwiększającym się areale zasiewów wymieniłem tylko uszczelkę za 20zł przy skrzyni. Moim skromnym zdaniem lepiej odżałować i więcej kaski przeznaczyć i kupić coś bardziej cywilizowanego niż prlowską myśl techniczną.

Opublikowano

Też zmieniłem poznaniaka na nordstena CLD . Fakt mniej zabiera ale ma większą skrzynie i chyba mniej czasu tracę na dosypywanie. No i lżejszy i zarazem znaczniki automat a to duży plus.

Opublikowano

przed zakupem poznaniaka też szukałem czegoś zachodniego ale pomyślałem co będę kasę większa wydawał i kupiłem właśnie poznaniaka. Jak ktoś nie robi ścieżek i sieje tylko zboża to i tym posieje ale im jestem starszy tym bardziej wymagający mam pare zachodnich maszyn i jestem zadowolony.

Opublikowano

ja tłukę poznaniaka na docisku .rozszerzony na 3 m ma redlice talerzowe .kupiłem jakiś zachodni siewnik 2 w 1 sieje  nawóz i nasiona chcę go wsadzić na agregat uprawowo-siewny na stałe ale nie ma czasu aby to skończyć  

Opublikowano

Mnie zastanawia jeden problem Dlaczego zachodnie siewniki są lepsze i sieja dużo dokładniej niż polskie No k....a przecież to wszystko jest proste jak cep Koło, przekładnia, wałek i we wszystkich jest takie samo lub baaaaardzo podobne Co takiego ci konstruktorzy z PRLu spier....li że to gówno wcale nie chce równo siać? Co takiego mają zachodnie czego nie mają polskie??

Opublikowano

W sumie to nic nie widac żeby było coś nie tak ale nawet jeśli to ile kosztuja te części do poznaniaka??? parę złotych  to nie ma sie nad czym zastanawiać Chcesz to bierz najwyzej wymienisz cos tam za parę złotych

Opublikowano

Witam,

Udało mi sie kupic poznaniaka na łańcuszku. Potrzebuje praktycznych porad co do "docisku" redlic - kiedy uzywac obciązników, jak regulowac łańcuszki? Mam lekkie ziemie 4-6klasy i planuje nim siac łubiny/gryke. Widze ze trzeba uwazac ze spulchniaczami zeby przy podnoszeniu nie zawadzic o koło (bedzie jezdzil z c360).

Opublikowano

no oczywiscie ze nie. pytanie czy one maja byc zalozone czy nie - bo teraz nie sa a redlice same w sobie sa ciezkie. bralem siewnik od handlarza remontowany/malowany wiec pewnie przestawione. Wszystko wyjdzie przy pierwszym siewie ale juz wstepnie chce miec go przygotowanego.

Opublikowano (edytowane)

Odnośnie nowych poznaniaków, używam od 5 lat na full wypasie z pełnym komputerem takiego i złego słowa nie powiem, dokładność jest rewelacyjna, równe wschody itd. kiedyś mnie kosztował 36 brutto teraz pewnie koło 55 się kręci ten model. Wcześniej był nordsten ale się wypracował i nierówno siał.

Edytowane przez Michał88
Opublikowano
Celownik07 napisał:

no oczywiscie ze nie. pytanie czy one maja byc zalozone czy nie - bo teraz nie sa a redlice same w sobie sa ciezkie. bralem siewnik od handlarza remontowany/malowany wiec pewnie przestawione. Wszystko wyjdzie przy pierwszym siewie ale juz wstepnie chce miec go przygotowanego.

A można wiedzieć ile dałeś za taką maszynę od handlarza?

Opublikowano

uwierz od wrzesnia ur. patrze oferty na roznych portalach - brak. u mnie w okolicy ciezko z tym towarem. czekalem do ostatniej chwili i sie nie doczekalem. ten co wzialem mysle ze wybralem ok (ogladalismy go z paroma znajomymi). mial dociski gosc ale juz pow. 3k.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 1.02.2023 o 10:30, Celownik07 napisał:

Witam,

Udało mi sie kupic poznaniaka na łańcuszku. Potrzebuje praktycznych porad co do "docisku" redlic - kiedy uzywac obciązników, jak regulowac łańcuszki? Mam lekkie ziemie 4-6klasy i planuje nim siac łubiny/gryke. Widze ze trzeba uwazac ze spulchniaczami zeby przy podnoszeniu nie zawadzic o koło (bedzie jezdzil z c360).

Ja mam na łańcuszku i żadnych obciążników do zbóż nie zakładam, jedynie co to do grochu obciążałem na ciężkiej ziemi, ale jak dobrze spulchnione pole to uważam to za zbędne, na łańcuszku jest lepszy z tego względu że jakieś śmieci na polu, to przeleci, na docisku wszystko garnie, zwłaszcza jak jest w oryginale i między redlicami przednimi a tylnymi mała przerwa, w dodatku wilgna ziemia za agregatem.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

to ile masz do zasiania rocznie? 2ha ? Przy zakupie maszyny w tej cenie nie warto oszczędzać tych kilka stówek. Jeśli masz ok 10 ha to i tak za dwa -trzy lata będziesz szukał czegoś lepszego. Z drugiej strony , obecnie ceny maszyn używanych czasem mają astronomiczne ceny.

Celownik07 napisał:

uwierz od wrzesnia ur. patrze oferty na roznych portalach - brak. u mnie w okolicy ciezko z tym towarem. czekalem do ostatniej chwili i sie nie doczekalem. ten co wzialem mysle ze wybralem ok (ogladalismy go z paroma znajomymi). mial dociski gosc ale juz pow. 3k.

Opublikowano
13 minut temu, Desperado napisał:

Ja mam na łańcuszku i żadnych obciążników do zbóż nie zakładam, jedynie co to do grochu obciążałem na ciężkiej ziemi, ale jak dobrze spulchnione pole to uważam to za zbędne, na łańcuszku jest lepszy z tego względu że jakieś śmieci na polu, to przeleci, na docisku wszystko garnie, zwłaszcza jak jest w oryginale i międz redlicami przednimi a tylnymi mała przerwa.

ale zawsze mozna zalozyc obciazniki a podniesc ogniwko na lancuszku zeby za gleboko nie wchodzilo? uzywasz spulchniaczy za kolem?

8 minut temu, rocknrollnik1 napisał:

to ile masz do zasiania rocznie? 2ha ? Przy zakupie maszyny w tej cenie nie warto oszczędzać tych kilka stówek. Jeśli masz ok 10 ha to i tak za dwa -trzy lata będziesz szukał czegoś lepszego. Z drugiej strony , obecnie ceny maszyn używanych czasem mają astronomiczne ceny.

rocznie wychodzi 4-5ha. byl bardzo duzy rozrzut cenowy w okolicy a nie chcialem jezdzic od oferty do oferty, ktorych i tak bylo malo. teraz mialem konny 15 lejkowy wiec dla mnie to bedzie mercedes