Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Gorzej niż  w prl-u, wtedy nawóz był za bezcen, paliwo za pół darmo, węgiel za grosze, co prawda był problem z Ursusem czy Zetorem, ale z innych powodów. Teraz  węgiel, nawozy, opał, kosztują tyle że starczy już praktycznie jedynie na Ursusa, bo już na Zetora może brakować. Zapasy się szybko skończą, a real niejednego szybko obudzi z dobrobytu unijnego i kupna drogich zachodnich maszyn.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

Bo może pójdzie po rozum do głowy? Nie h te pieniądze zainterestuje w coś innego niż nowy pomnik który straci na wartości

49 minut temu, Fendt308lsa napisał:

Agrofoto, w pigulce. uzasadnij, zakup nowego ciagnika na 10 hektarów, gdzie to spokojnie jumzem obrobisz. 

Nie obrażacie się, ale to są jego pieniądze. Nie pyta czy kupić nowy czy używany, tylko jaki nowy. Nie każdy zakup musi być uzasadniony ekonomicznie. Tym bardziej, że widać że to bardziej hobby, dodatkowe zajęcie niż źródło utrzymania. A 10ha jak się uprzesz to i koniem na spokojnie obrobisz.

56 minut temu, Fendt308lsa napisał:

niektórym w d*pach sie poprzewracalo i na 10 ha, to by i nowego jd kupili

🤦 A może zwyczajnie w świecie może sobie na to finansowo pozwolić?

1 godzinę temu, lobudek napisał:

Optymistycznie-jeśli zasieje 10Ha rzepaku i w dobrym roku da plon 45-50Ton, powiedzmy po ok. 3tys netto za tonę czyli ~ ok. 150tys zł.

Takie liczenie optymistyczne to raczej kiepski pomysł przy planowaniu inwestycji. Jeśli możesz sobie finansowo pozwolić żeby to etatem latać i masz taką zachciankę, to ok, ale jak myślisz że rok dołożysz z etatu a potem to będzie już z górki i od razu zakładasz 5t/ha po 3k, to się możesz zaraz pierwszego roku bardzo niemiłe zaskoczyć.

• Like 2
Opublikowano
16 minut temu, Desperado napisał:

Gorzej niż  w prl-u, wtedy nawóz był za bezcen, paliwo za pół darmo, węgiel za grosze, co prawda był problem z Ursusem czy Zetorem, ale z innych powodów. Teraz  węgiel, nawozy, opał, kosztują tyle że starczy już praktycznie jedynie na Ursusa, bo już na Zetora może brakować. Zapasy się szybko skończą, a real niejednego szybko obudzi z dobrobytu unijnego i kupna drogich zachodnich maszyn.

Ja myślę, że ten kto trochę myśli i analizuję to już się obudził. Ostatni przypadek: padło łożysko w JD. Brak możliwości zakupu od ręki. Ciągnik z hydropakiem na kolki przez 7 dni i c360 najpierw do agregatu a potem do siewnika. O cenie tego łożyska nie wspomnę. I takich kwiatków znam dużo więcej 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

To też, ale bardziej chodziło mi o to że sr** nie będzie czym, a nie myśleć o kupnie drogich maszyn, zwłaszcza na pokaz i na kredyt.

A to też. Mam niedaleko przypadek, że 20 ha, na podwórku nowy NH, prasa i rozrzutnik a gospodarz poszedł na etat bo mu na paliwo brakowało. Przyznał mi to otwarcie

Opublikowano

Osobiście nie mam nic przeciwko unowocześnianiu się, ale musi być na to stać, a nie bo teraz taka moda, ta moda szybko kończy się komornikiem i likwidacją gospodarstwa, a to coś mi się widzi że to dopiero początek "płacenia rachunków" za zbyt pochopne parcie na przód.

Opublikowano
13 minut temu, Qwazi napisał:

Ja myślę, że ten kto trochę myśli i analizuję to już się obudził. Ostatni przypadek: padło łożysko w JD. Brak możliwości zakupu od ręki. Ciągnik z hydropakiem na kolki przez 7 dni i c360 najpierw do agregatu a potem do siewnika. O cenie tego łożyska nie wspomnę. I takich kwiatków znam dużo więcej 

Z ciekawości podaj model jd i numer łożyska

Opublikowano

co za czarnowidztwo?

1 minutę temu, Desperado napisał:

Osobiście nie mam nic przeciwko unowocześnianiu się, ale musi być na to stać, a nie bo teraz taka moda, ta moda szybko kończy się komornikiem i likwidacją gospodarstwa, a to coś mi się widzi że to dopiero początek "płacenia rachunków" za zbyt pochopne parcie na przód.

Opublikowano
1 minutę temu, jaco512 napisał:

Z ciekawości podaj model jd i numer łożyska

To nie mój ciągnik. Model ma cztery cyfry i na pewno dwa zera na końcu. Nie jest to najnowszy ciągnik. A jaki numer łożyska nie wiem. Właściciel powiedział mi tylko, że u dystrybutora JD brak

Opublikowano
Przed chwilą, daron64 napisał:

Licytowali, licytują i licytować będą. Zawsze trafi się ktoś kto przyinwestuje, albo mu się noga powinie.

Zakup wiosenny. Wzrost wysokości raty o 700 zł miesięcznie. Też nie moje. I jak tu planować inwestycję?

Opublikowano
1 minutę temu, jaco512 napisał:

Z zapasem.. jeśli komuś wydaje się że zawsze będzie koniuktura i nie zostawia sobie buforu, jakiejś rezerwy, to tylko gratulować głupoty.

Dla mnie obecne czasy są na tyle niepewne i szalone, że już dobre 3 lata nie mam żadnego kredytu i jeśli inwestuje to z własnych środków. A wcześniej bywało. I to sporo

Opublikowano

Nikt nie mówi o zadłużaniu się i przeinwestowywaniu. Po prostu wiem, że z tą ziemią będę związany przez cale życie i chciałbym sobie trochę ułatwić jej uprawę. Może czasy kiepskie, ale jaka gwarancja, że będą lepsze?

Opublikowano
Przed chwilą, lobudek napisał:

Nikt nie mówi o zadłużaniu się i przeinwestowywaniu. Po prostu wiem, że z tą ziemią będę związany przez cale życie i chciałbym sobie trochę ułatwić jej uprawę. Może czasy kiepskie, ale jaka gwarancja, że będą lepsze?

Ja myślę że akurat Ciebie nie dotyczy problem zadłużania i przeinwestowania

Opublikowano
3 godziny temu, lobudek napisał:

Nie chcę się pchać w 40 letnie maszyny, za które wołają i tak po 50-70tys...a i prawie zawsze wyjdzie, że coś jest do zrobienia.... A te nauszniki to praktykuje w 3512 i chcę tego za wszelką cenę uniknąć. Poza tym mam już dość wdychania kurzu, więc priorytet to cicha i szczelna kabina.

Jak masz taki ambitny plan i potrzebujesz wygody to tylko fynd 🙂 nic lepszego nie znajdziesz...

Opublikowano (edytowane)

Każdego dotyczy przeinwestowanie a najbardziej tego którzy nie umieją liczyć ( czytają temat od początku może wyciągnąć wnioski ). Nowy nie znaczy wieczny czy lepszy, stary nie oznacza że skarbonka ( wymiana serwisowa olei na pierwszym przeglądzie niektórych marek to grubszy remont starego). Co prawda każdy orze jak może i nic mi do tego jak postrzegasz świat ale może lepiej przeanalizuj czy nie lepiej zainwestować w coś bardziej opłacalnego.

Edytowane przez akmaly
Opublikowano
lobudek napisał:

Cześć. Od 2 lat sam obrabiam 10Ha ziemi, która należy do moich rodziców. Pracuję na etacie i gospodarstwo jest dodatkiem. Ziemia jest w 1 kawałku, od 4b do 3A, dosyć ciężka w uprawie- sporo gliny. Od 98r w gospodarstwie jest ursus 3512, niestety praca w nim to udręka. Jako, że jestem jeszcze młody i chcę obrabiać tą ziemię, to planuję zakup większego ciągnika- chcę szybko i komfortowo zrobić najcięższe prace w polu. Niestety nie mam wykształcenia rolniczego i mam etat (ZUS), więc nie jest mi dane skorzystać z żadnych programów UE. Używane sprzęty to w 95% padaki z zachodu, którym licznik kręci się któryś raz z kolei... Ceny nowych ciągników są ostatnio horrendalne, ale chciałbym kupić jednak coś nowego, bo w perspektywie np. 20-30 lat mi się to opłaci. Traktor nie robiłby więcej jak 100-150mtg rocznie, więc ekonomiczny sens zakupu jest żaden, no ale samo się nie zrobi. Celuję w ciągnik 80-100km. Co wybrać, na co zwrócić uwagę?

możesz wziąść z nowego rozdania 2023 RMG jak nie zmienia zasad

sialeś już kiedyś rzepak że od razu mówisz że 5 ton da? co do nowego traktora bierz ten co masz blisko serwis i części

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Qwazi napisał:

Zakup wiosenny. Wzrost wysokości raty o 700 zł miesięcznie. Też nie moje. I jak tu planować inwestycję?

Jeśli wzrost zobowiązań o 700zl powoduje u kogoś już duży problem, to chyba źle obliczył swoje możliwości finansowe.

2 godziny temu, lobudek napisał:

ale jaka gwarancja, że będą lepsze?

Żadna. A Ty bardzo optymistycznie odchodzisz do tematu zysków. Że

2 godziny temu, Dziad932 napisał:

🙂nie znajdziesz...

Skad możesz wiedzieć? :)

Edytowane przez daron64
Opublikowano

przy kredycie frankowym rata wzrosla prawie dwukrotnie...

nowy ciagnik na 10 ha ?? kto bogatemu zabroni trwonic swoje pieniadze. znam takiego co kupil na 2,4 hektara kupil nowego case a 65, plug 2 ,kultywator grudziadz, brony trojki ,i tyle ,nawet siewnika,opryskiwacza nie ma . stoi w polu za plotem ,nawet folia nie przykryty- takie mial marzenie, facet ma prawie 80 lat.tylko nie bierzcie z niego przykladu -podobno zone zabil ale mu nic nie udowodnili. teraz kryminalistyka poszla do przodu.

Opublikowano

@lobudek, jeśli masz kasę na ten ciągnik, to tak jak ktoś doradził, blisko dobry i sprawny serwis to podstawa.

Jeśli jednak zamierzasz wziąć kredyt, to już teraz współczuję Twojemu Dziadkowi który końmi to pole obrabiał,  że ta ziemia na której urośnie pięć ton rzepaku po „powiedzmy” trzy tysiące, trafiła w Twoje ręce. 

Opublikowano
11 minut temu, bezbarwny napisał:

@lobudek, jeśli masz kasę na ten ciągnik, to tak jak ktoś doradził, blisko dobry i sprawny serwis to podstawa.

Jeśli jednak zamierzasz wziąć kredyt, to już teraz współczuję Twojemu Dziadkowi który końmi to pole obrabiał,  że ta ziemia na której urośnie pięć ton rzepaku po „powiedzmy” trzy tysiące, trafiła w Twoje ręce. 

Ale jesteś złośliwy. Nigdzie nie napisałem że tyle będę kosił, tylko podałem optymistyczny przykład. Chyba ziemia głównie 3 klasy jest w stanie dać taki plon? A mój dziadek nie żyje od 2000r...