Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Niestety podczas wczorajszych prac, mechanicznemu uszkodzeniu uległ łącznik centralny który i tak już swoje lata miał i był mocno wyeksploatowany. Muszę zakupić nowy i mam do Was pytanie. Brać zwykły łącznik czy może dorzucić trochę i kupić z hakiem cbm? Dobry, zwykły łącznik, polskiego producenta (żadnego importowanego dziadostwa nie chcę) kosztuj +/- 300zł. A znalazłem za 200zł więcej, łącznik niby oryginalny od zetora, coś takiego: https://allegro.pl/oferta/lacznik-centralny-cieglo-z-hakiem-kat-2-cbm-zetor-11925806509 Ma ktoś z Was coś takiego? Używa? Warto? Czy bez sensu i lepiej brać zwykły? Początkowo nawet myślałem o hydraulicznym ale to już spory wydatek a 60'tka ma tylko 2 wyjścia a przecież mam maszyny które potrzebują hydrauliki i łącznika i wtedy już d*pa. W żadne zewnętrzne rozdzielacze bawić się nie chce. 

Opublikowano

W jakim celu hydrauliczny? Co takiego przyczepisz do 60-tki aby była potrzeba regulacji łącznika non-stop? Jasne, każdy niech orze jak może, dla mnie to bez większego sensu.

Opublikowano (edytowane)

Niee, hydrauliczny na pewno nie. Raz że drogi a dwa, w wielu maszynach dla mnie bezużyteczny bo zajmuje mi hydraulikę której potrzebuję. Jedyne nad czym się zastanawiam to tak jak już wspomniałem, czy brać z hakiem czy zwykły bo różnica w cenie wielka nie jest. Kupuje się to na lata bo taki łącznik nie ma prawa się zepsuć. Mój się uszkodził tylko dlatego, że pewna mało rozgarnięta osoba, chciała coś podważyć i użyła do tego właśnie łącznika. Oparła tą rurą o ostrą krawędź betonu no i łącznik się przełamał. Gdyby nie to, to chodził działał by dalej. Te z hakiem są o tyle fajne, że wygodnie podpina się maszyny tylko nie wiem jak z trwałością. Kuzyn ma w dużych new hollandach fabrycznie takie łączniki i u niego z nich korzystałem i chwali tylko że ten w NH, kosztuje grube pieniądze. Pewnie też dlatego że jest hak z kulą kategorii 3. Do C360 3 nie jest potrzebna. Wystarczy 2. Zobaczę, może faktycznie dorzucę te 200zł i kupię z hakiem. 

Poza tym hydrauliczny łącznik ma wyłącznie sens w ciągnikach gdzie można sobie hydrauliką zewnętrzną sterować z błotnika. Inaczej do podczepienia potrzeba 2 osób bo nie wyobrażam sobie latać co chwila do ciągnika w celu wysunięcia lub schowania łącznika. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Jakby to nie było pospawane, to chyba bałbym się zaczepiać na to talerzówki która wazy prawie 700kg czy tak jak teraz rozsiewacza 300kg + 500kg wapna :) Dlatego na szybkości muszę dziś coś zamówić żeby na środę było. Jutro i tak nic robił nie będę a we wtorek jeszcze pole nie wjadę bo w piątek i sobotę tak u mnie dowaliło że do tej pory kałuże stoją. Przez 2 dni spadło ponad 60l. A na dziś wieczór i jutro znowu deszcz zapowiadają :/ 

Opublikowano (edytowane)

kup najtańszy od 385 i będziesz miał na wielki przy tym ciągniku

z hakiem możesz mieć ten problem że nie podepniesz każdej maszyny, a może być tak że żadnej z posiadanych

Edytowane przez izydor6280
Opublikowano (edytowane)

Wezmę chyba jednak zwykły. Jak czytam o tych hakach to ludzie różnie piszą. Te co są sprzedawane z ciągnikami typu new holland czy Jd może i są dobre ale to są oryginalne produkty kosztujące po kilka tysięcy. Tyle na pewno nie dam za łącznik do C360 a z tańszymi za kilkaset złotych różnie może być. Jeszcze mi się maszyna wypnie i dopiero będę miał problem. Zresztą te haki takie super chyba nie są skoro niektórzy producenci maszyn wręcz zakazują sprzęgania ich przy pomocy łącznika CBM. Od C385 nie kupię bo jest za długi. Ja mam jedną maszynę do której mam łącznik skręcony na 55cm a do C385 przy maksymalnym skręceniu, jest sporo dłuższy. Wezmę dedykowany do C360 firmy morga. Mają fajne części. Kilka rzeczy już od nich mam i jestem bardzo zadowolony. 

Edytowane przez włodek
Opublikowano

Ja sobie patrzyłem na ile mam skręconą śrubę przy siewniku bo tam wiem że skręcam najmocniej i wyszło mi 55cm. A łącznik do C385 ma minimalną długość ponad 60cm.