Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Witam mam na oku kilka kombajnów mianowicie M140 - 1520 - 1530 

Który z tych modeli jest najlepszy, na co zwracać uwagę przy oględzinach? 

Po zużyciu jakich części będzie widać, czy jest wytargany  ? 

Do jakiego silnika łatwiej dostać części ford-Deutz ? 

Dodam, że jestem zielony w temacie, będzie to pierwszy kombajn na gospodarstwie 

Wszelkie podpowiedzi będą pomocne nawet te oczywiste dla niektórych :) 

Opublikowano

M140 to starsza konstrukcja chyba, zgadza się? Osobiście bardziej skłaniałbym się w kierunku serii 15xx, podobno jakieś części pasują od bizona. Bardzo proste w mojej opinii maszyny. Jedynie z racji wieku wszelkiego rodzaju podajniki są już grubości żyletek. Osobiście w kombajnie NH 8050 mam silnik forda, działa bez zarzutu. Kilka lat kosił znajomy kombajnem NH 1540 również z silnikiem Forda i nie narzekał na silnik. Ale ogólnie silniki te nie cieszą się najlepszą opinią.

Opublikowano

Użytkuję 1530 już 10 lat, silnik Forda, wymienia się tylko filtry, raz sprawdzałem zawory i była wymieniona pompka paliwa choć problemem był jak się okazało luźny przewód paliwowy. Paski i łożyska w okolicznym sklepie są dostępne, bagnety i żyletki zamawiałem z internetu. Wydajność ma na poziomie Bizona.

Opublikowano

Osobiście posiadam m140 rocznik uwaga uwaga 1969  licznik motogodzin aktualnie pokazuje ok 3500 mtg działa kręci czy pierwszy nwm. Silnik 6 forda hmm co do czesciy odpukać nic nie robiłem filtry paliwowy pasuje od 3512, olejowy kupuje w sklepie specjalizujacy się w ciężarówkach. Powietrza jest olejowy . Spalanie wg mnie śmieszne ok 8l /godz i nie ma większej różnicy czy z  sieczkarnia  czy bez. Wydajność podobna do bizona ( zastąpił go ). Łożyska pasy są typowe nie było z tym problemów . Przez 6 lat użytkowania wymieniłem tylko łożyska na sieczkarni oleje filtry i poprawiałem motowidła gdyż osadzone są bez żadnych dodatkowych tulejek . 

Opublikowano

Jeżeli temat nie umarł to orientujecie się, ile taki 1530 6 forda pali na h, jak oglądałem z silnikami Deutz to mnie straszyli, że fordy mnie zjedzą na paliwo i wymyślali jakieś liczby z kosmosu chyba bo nie chce mi się wierzyć, że 30 l na h spali, mam zamiar jechać ostatecznie oglądać 1530 właśnie z 6 forda i odrzutnikiem kurzu co do tego drugiego to nie wiem czy dobrze czy nie kombajn wygląda całkiem nieźle i co najważniejsze nie robił w Polsce.  

Opublikowano

To nie są paliwożerne jednostki. Nigdy dokładnie nie sprawdzałem spalania u siebie w NH 8050, ale na spalanie nie narzekam. Jeżeli bez sieczkarni to bardziej te 30l trzeba dzielić na pół przy plonie około 5t. Ale to tylko tak szacunkowo.

Opublikowano

Kupiłem ostatnio 1520 no i mam słabe klepisko jakieś dziury wgnioty ogólnie slabo to wygląda myślicie przeciągnę na nim ten sezon czy mocno brudne będzie zboże i lepiej się odrazu za to zabrać? 

Opublikowano

Jak nie masz doświadczenia to nie wiem czy zdążysz na czas ogarnąć ja ogarniałem heder podsiewacz i Podajniki to powiem ci bite 3 tyg siedziałem przy nim i wcale dużo nie zrobiłem no ale mam nadzieje że teraz w spokoju żniwa skonczę bez jakiś grubszych awarii, ogólnie też mam parę ubytków i wgniceń na klepisku i po próbach w jęczmieniu i pszenicy czysto kosi najlepiej Jak byś podesłał zdj to bardziej doświadczeni zawodnicy ocenili by czy jest sens 😁

Opublikowano

Znaczy z kreceniem to nie ma problemu umiem myślę że wymina klepiska to z 4 godzinki we dwóch ale tylko chciałbym przejechać na tym i doświadczenia z mocno zajechanym klepiskiem nie miałem ale juz mam daje rade w pszenicy elegancko 🤣🤣 Jeszcze Mi szarpie jakos przy ruszaniu sprzęgło pewno kaput musze popatrzeć czy jakiej regulacji nie ma 😅😅