Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Czy posiada ktoś halę łukowa od firmy Skavska? Prosiłbym jakieś opinie o tego typu halach. Planuję postawić taką na bydło. Myślałem umieścić ją na betonowych klockach LEGO. Może miałby ktoś taką w okolicach Bełchatowa. Chętnie zobaczyłbym jak to się sprawuje. Pozdrawiam 😉
Opublikowano

Ostatnio byłem zwiedzać jedną tylko chyba innej firmy , ocieplona , beton na podłodze normalnie wylany ale ściany z płyt drogowych grubych chyba że to specjalne ściany , dość ciekawe .

A druga miałem jechać później . Druga normalnie bez ocieplenia sama ta plandeka .

Opublikowano

Też nad takim czyms myślę . Ja oglądałem akurat hale  Arbena to dosyć solidnie wyglądała, u gościa przeszła nawałnica parę lat temu, dachy pozrywane a hala nie ruszona. Jestem Tylko ciekawy czy trzeba pozwolenia robić jeśli wyleję się posadzkę tam i czy nie będzie się jakoś skraplać strasznie jakby miała być zabudowana.. 

Opublikowano

hale na bydło sprzedawane przez firmę arbena są na forum, więc można popytać jak to się sprawdza, sam tez mam tę halę, zabudowaną, tylko na słomę więc u mnie nic się nie skrapla, hala nawet zabudowana, na pewno nie jest tak szczelna jak budynek bez wentylacji wiec jakiś tam przewiew na pewno jest

Opublikowano

U tego co byłem to miał ocieploną ale szczyty nad drzwiami siatka . Drzwi przesówne z blachy .

Arbena hala . Że wiatr nie zwiał to nic dziwnego jak plandeka do fundamentu czy płyt przyczepiona .

Albo ta na baloty zakopana na 2 metry czy 2 metry w bok . Jak tam u Ciebie jest @yaro_1  ?

Foliak miałem koło domu też folia wkopana to wichury były i stał . sąsiada poleciał .

Też mnie ciekawi bez izolacji powinno jak siatka będzie wywiać opory.

Było to pokaz z hodowli to było paru co miało te hale jako hale i wg prawa ma być bez podłogi tzn ruchome czy demontowlne czyli płyty betonowe tak ale nie lity beton . Ale niektórzy mieli postawione z pozwoleniem na budowę , a drudzy bez to mówili że nikogo nie wpuszczą 

Opublikowano

To tam że do konstrukcji mocowana to coś tam trzyma ale słabo ważniejsze pewnie do tego betonu czy przysypanie ziemią , 

A mi chodzi jak tam u ciebie tą ziemią przysypali w pionie kopane czy poziomie i ile metrów ?  A konstrukcja to te stopy to pale głęboko wbite Masz ?

Opublikowano

nie, główne mocowanie plandeki jest do konstrukcji oraz za pomocą linek napinających w końcach (plandeka lekko zachodzi za ostatnie przęsła). mocowanie do betonu czy przysypanie ziemią ma funkcję pomocniczą

z resztą przy montażu plandeki najpierw zapina się mocowanie na konstrukcji jednocześnie naciągając linki, później młotem napina się mocowania plandeki na przęsłach (żeby naciągnąć plandekę), skręca mocowania, napina linki

na koniec przymocowujesz plandekę do betonu albo przysypujesz ziemią

kotwy do ziemi mają około 1m, kotwy do betonu coś około 30cm, nie pamiętam już dokładnie

Opublikowano

No dobra mocowanie do konstrukcji ale przecież tak to by mogła ta plandeka do góry przesunąć się na konstrukcji po prostu poluźnić , nie musi to byc napięte właśnie na betonie czy ziemi , jak plandeka na żuku -do burt ?

Opublikowano (edytowane)

na dole każdego łuku, ze 30 cm na ziemią zamontowana jak klamra, skręcana na śruby, do tej klamry zamontowana jest kantrura wzdłuż całej hali, do kantrury zamontowany jest klips, klamry są dość szerokie  i dopasowane do przęseł, więc nawet gdy są lekko skręcone w trakcie montażu to już się blokują, dodatkowo po zamontowaniu całości klamry dobija się młotem żeby w stronę podłoża żeby dociągnąć plandekę, a na koniec skręca na maksa, nie ma możliwości żeby to się poluzowało, chyba że by wyrwało stopę mocującą przęsło

w polskich halach przęsła są co 2,5m, w halach arbena są co 1,5m, hala spełnia normy śniegowe i wiatrowe wymagane prawem budowlanym

Edytowane przez yaro_1