Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Jakie macie sprawdzone i skuteczne środki fungnicydowe w strączkowych na takie choroby jak czekoladowa plamistość, askochytoza ?. wiadomo że tych środków w ostatnim czasie jest coraz mniej ze względu na wycofywanie kolejnych substancji

Środki wycofują a choroby grzybowe takie jakie były nadal są. mówi się o siewie nasion co roku kwalifikowanych ale jeśli nie ma środków to jak mają być chronione te nasiona na plantacjach nasiennych ?

chodzi mi o zarejestrowane i nie zarejestrowane

Opublikowano (edytowane)

@Kamilmkm

@Tomasz0611                od kiera to z daleka bo ma tebukonazol a to jest regulator wzrostu.

A gdzie wyszukaliście   że difekonazol, tebukonazol  działa na czekoladową plamistość, askochytozę ?

Azostrobina, prochloraz, mankozeb, tiofanat metylu(topsin) , chlorotalonil (gwarant) to było kiedyś zarejestrowane

Edytowane przez racyl
Opublikowano (edytowane)

Jak w odpowiednim momencie zastosujesz to nie ma problemów ;)  było 8,7t/ha świeżego na zielono, co na moich gruntach IVa/IVb uważam za fajny wynik. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano (edytowane)

A jaki tu masz odpowiedni moment ? pierwszy oprysk fungnicydem przed kwitnięciem a później kolejne po 7-14 dniach. chyba że się plamy pojawią wcześniej to trzeba zacząć wcześniej. Bób też przy różnych wysokościach zaczyna kwitnąć

Nie wiem z jakiego kraju i jakiego środka wytrzasnęliście ten tebukonazol i difekonazol. skąd pewność że działa akurat na te grzyby co potrzeba ?

Ja nie mam przekonania że te substację działają na czekoladową plamistość i askochytozę. Switch to rozumiem bo nawet jest zarejestrowany ale zabieg dosyć kosztowny

Edytowane przez racyl
Opublikowano
racyl napisał:

@Kamilmkm

@Tomasz0611                od kiera to z daleka bo ma tebukonazol a to jest regulator wzrostu.

A gdzie wyszukaliście   że difekonazol, tebukonazol  działa na czekoladową plamistość, askochytozę ?

Azostrobina, prochloraz, mankozeb, tiofanat metylu(topsin) , chlorotalonil (gwarant) to było kiedyś zarejestrowane

Z tego co mówią doświadczeni,najlepszy kiedyś był Topsin (tiofanat metylowy ). Czy idzie go gdzieś jeszcze dostać . ? I jeszcze jedno jakim środkiem najlepiej zaprawić ziarno bobu ?

Opublikowano

Miałem w tym roku mega plagę czekoladowej plamistości ziarna w bobie . Zainfekował około 20 % ziarna . Normalnie masakra . Co byście doradzili jakie będą najlepsze fungicydy o jak je stosować. ?

Opublikowano
adamos012 napisał:

Miałem w tym roku mega plagę czekoladowej plamistości ziarna w bobie . Zainfekował około 20 % ziarna . Normalnie masakra . Co byście doradzili jakie będą najlepsze fungicydy o jak je stosować. ?

czy Switch działa na czekoladową plamistość ziarna w bobie ?

Opublikowano

Podpowiecie może coś w tej uprawie bobiku, chcę go uprawiać na suche nasiona. Ciężko jest go utrzymać? Jakieś środki ochrony roślin na chwasty,zbiór kombajnem , jakie odmiany i termin zbioru.