Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

.Cukrownia Opalenica urządza sobie w tym roku kpiny z okolicznych rolników.  13 stycznia   a tu dalej pełno pryzm buraków przykrytych  na polach. Ponoć też woża buraki z Szwecji .

Opublikowano

Jak Panowie zapatrujecie się na info z Brukseli że nie będzie żadnych ceł na cukier drób itp z urkow ? 

Planowany jest protest na miarę protestu w Niemczech?

Czuję że ten rok to położy na łopatki cenę buraka itp

Opublikowano

położy nawet jakby to nie weszło, jest tyle chętnych na siew buraka że choćby mieli za pół darmo oddawać to i tak będą siać, 3 rolników po 5ha zrezygnuje ale wejdzie jeden siejący 20 ha i jest bilans nawet na + , obstawiam że to będzie tragiczny rok pod względem ceny

Opublikowano

dlatego w tym roku orka wiosenna 😂

2 minuty temu, 85Tomekkk napisał:

opryski wycofują ,convizo chca dac tylko na 30 % zasiewu,skąd tylu chętnych do siania ?czym ten duzy opryska,jak mały nie ma czym?

nie wiem kolego gdzie problem, co z tego że wycofują opryski jak władza wpuszcza ciapatych, będą chodzić i wyrywać 😂

Opublikowano
48 minut temu, Damianek20 napisał:

Jak Panowie zapatrujecie się na info z Brukseli że nie będzie żadnych ceł na cukier drób itp z urkow ? 

Planowany jest protest na miarę protestu w Niemczech?

Czuję że ten rok to położy na łopatki cenę buraka itp

Myślę że ten rok jeszcze cena się utrzyma,gorzej będzie w kolejnych latach

Opublikowano (edytowane)

Nie pamietam dokładnie , umowa podpisana , ale jeszcze leży w cukrowni

Nie pisz głupot na ten rok nic nie wycofuja w buraku ,  w przyszłym sezonie ie bedzie Safari

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
42 minuty temu, miwigos napisał:

Na ten rok jest juz cena, nastepne lata będzie gorzej

Cena jest teoretyczna bo nikt nie wie co zrobi cukrownia gdy tańszy cukier przyjdzie do nas tak jak zrobili ze zbożem i nie masz gwarancji że polaryzacja będzie nawet przeciętnie zrobiona 

Opublikowano
45 minut temu, miwigos napisał:

Nie pisz głupot na ten rok nic nie wycofuja w buraku ,  w przyszłym sezonie ie bedzie Safari

I do kompletu prawdopodobnie fenmedifamu

Opublikowano
43 minuty temu, miwigos napisał:

46,5 euro chyba jest, tak coś ostatnio w zeszłym tygodniu inspektor Mi mówił jak dzwonił dopytać do umowy w jakiej miejscowości będą te buraki.

Mowil, że nic nie wie o tym poki co aby były jakieś przymiarki do zmiany ceny. Aczkolwiek napływ cukru z Ukrainy też go martwił..  

Więc buraki dla tych co uprawiają i "normalnie"na tym wychodzą będzie to pewnie ostatni rok zastrzyku gotowki na podtrzymanie gospodarki na następne lata..

• Like 1
Opublikowano
48 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

ale właśnie na przyszły sezon jest najwięcej chętnych, na ten jeszcze optymalnie, u mnie nawet niektórym zwiększyli limit, dla ludzi którzy mają buraki po rzepaku to jest strzał w kolano

Umowa w cukrowni jest na rok , a Ty piszesz o chetnych na 2025 rok , skąd Ty masz te dane

8 minut temu, STIG13 napisał:

I do kompletu prawdopodobnie fenmedifamu

To 2-3 lata i zostanie tylko conviso, już teraz są problemy bez betanalu maxpro

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Umowa w cukrowni jest na rok , a Ty piszesz o chetnych na 2025 rok , skąd Ty masz te dane

To 2-3 lata i zostanie tylko conviso, już teraz są problemy bez betanalu maxpro

a co ty sie wczoraj urodziłeś że nie wiesz ilu jest chętnych na siew? u mnie w okolicy wprost się mówi że nie chcesz to nie siej bo jest 5 chętnych na twoje miejsce.

co do conviso to niekoniecznie, wszystko zależy od okolicy i podejścia, wielkopolska PJA i okolice dużo osób uważa że conviso z reguły ma duużo słabszy cukier niż,,normalne buraki,, i raczej tak szybko się ludzie do tego nie przekonają

1 godzinę temu, skywalker89 napisał:

46,5 euro chyba jest, tak coś ostatnio w zeszłym tygodniu inspektor Mi mówił jak dzwonił dopytać do umowy w jakiej miejscowości będą te buraki.

Mowil, że nic nie wie o tym poki co aby były jakieś przymiarki do zmiany ceny. Aczkolwiek napływ cukru z Ukrainy też go martwił..  

Więc buraki dla tych co uprawiają i "normalnie"na tym wychodzą będzie to pewnie ostatni rok zastrzyku gotowki na podtrzymanie gospodarki na następne lata..

a to ten napływ cukru z ukr już pewien? czy póki co w fazie rozmów?

Opublikowano
54 minuty temu, ŻakowskiSławomir napisał:

a co ty sie wczoraj urodziłeś że nie wiesz ilu jest chętnych na siew? u mnie w okolicy wprost się mówi że nie chcesz to nie siej bo jest 5 chętnych na twoje miejsce.

co do conviso to niekoniecznie, wszystko zależy od okolicy i podejścia, wielkopolska PJA i okolice dużo osób uważa że conviso z reguły ma duużo słabszy cukier niż,,normalne buraki,, i raczej tak szybko się ludzie do tego nie przekonają

Jak wycofają środki,to tylko convisa , chyba że chwasty ręcznie masz zamiar, bedzie mniejszy plon , ale recznie z chwastami niemożliwe w dzisiejszych czasach

Opublikowano
Michall51 napisał:

po ile można sprzedać wysłodki suche?
KGS Werbkowice 

też jestem ciekawy.Środkowa wielkopolska. Co do obniżki cukru po Conviso to ja się nie martwię. Mi cukier wyszedł bez Conviso w tym roku 2 procent mniej niż minimalny cukier jaki miałem w całej długiej przygodzie z burakami. Także z jednej strony podnieśli cenę a z drugiej... wiadomo.A ile nałapią nowych,naiwnych. Za 2 lata to żeby na zero wyszło a dostawa to pewnie na luty

Opublikowano
5 godzin temu, androproteam napisał:

Myślę że ten rok jeszcze cena się utrzyma,gorzej będzie w kolejnych latach

Przy napływie cukru z ua cukrownia będzie miała dwa wyjścia , albo zaniżyć polaryzację i renegocjować umowy albo będzie zadłużona bo kupi drożej surowiec niż sprzeda produkt finalny i tak pójdzie pod młotek kolejny państwowy moloch 

2 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

W ubiegłym roku alarmowalem że można było kupić od urki nieograniczone ilości przy zamówieniu 40 wagonów cena 2.88 netto. Tyle że był rok przed wyborczy i wszystko było tuszowane . Jak myslicieczemu burak w górę a cukier w sklepach w dół ? Bo był napływ z urki tylko jeszcze wtedy wyznawcy i fanatycy banderyzmow nie dopuszczali do siebie takich informacji że coś takiego może być . 

• Like 2
Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Jak wycofają środki,to tylko convisa , chyba że chwasty ręcznie masz zamiar, bedzie mniejszy plon , ale recznie z chwastami niemożliwe w dzisiejszych czasach

jak masz 1,5 ha i za dużo wolnego czasu to opcja fajna, ale jak więcej to już problem. a jak by policzył zapłacić ludzi co by chodzili to faktycznie lepiej conviso