Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Buraki w błoto , poraniony pomysł, kolega chyba nie wie co to burak

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Przed chwilą, Zenonim napisał:

Przyjdzie 2 dni pogody ruszysz agregatem i za 2godz możesz siać nawet jeśli miałaby to być koniec kwietnia. A jak będziesz mieszać ciasto to zapomnij o plonie.

pytanie co uważasz za ciasto, u mnie jeszcze gorczyca stoi więc pójdzie jutro talerzówka i w środę  czwartek może siew. Plon zmniejszony przez słabsze wschody? Bo zgnić to wątpie że zgniją

Opublikowano
Przed chwilą, Zenonim napisał:

Mieszanie błota bo czas siać buraki to tak w skrócie. Zasianie w takich warunkach skutkuje słabym napowietrzaniem ziemi , a w konsekwencji marnym plonem 

a w tym sensie. w porządku, tyle że wydaje mi się że nawet siejąc w takie warunki jeśli będzie dobrze uprawione przed siewem to powinno być w porządku.

Opublikowano

Mokro ale talerzówką jutro wjedziesz? 2lata temu od łąk mialem mokro to aż koleiny sie robiły po ciagniku, wschody były ale nie podobało mi sie to bo jak w takie mokre siejesz to nasion nie zagarniesz. Przedwczoraj na jednym kawałku jak sprawdzalem jak nasionko w ziemi to tak na 2,5cm już super podsiąkanie było.. dzisiaj w nocy ze 20l spadło 

Opublikowano
Przed chwilą, skywalker89 napisał:

Mokro ale talerzówką jutro wjedziesz? 2lata temu od łąk mialem mokro to aż koleiny sie robiły po ciagniku, wschody były ale nie podobało mi sie to bo jak w takie mokre siejesz to nasion nie zagarniesz. Przedwczoraj na jednym kawałku jak sprawdzalem jak nasionko w ziemi to tak na 2,5cm już super podsiąkanie było.. dzisiaj w nocy ze 20l spadło 

spróbuję bynajmniej, raz to przejadę talerzówka i zaś albo talerzówka albo agregat , wiadomo że nie będę siał w takie błoto bo sieje gammą, i zagarniacze mi nie zagarną. Chodziło mi o mokre warunki a nie zupę, teraz jak już macie zasiane to pasuje, wilgoć jest, upałów nie zapowiadają.

Opublikowano

Napisałeś że błoto masz na polu , a talerzówką wjedziesz, jedno przeczy drugiemu, w błoto to poduszkowcem wjedziesz ,nie traktorem

Opublikowano

Gorączkujecie się z siewem buraka a prawda taka że burak lubi ciepło a nie wschody kilka tygodni

dziś siejesz za tydzień mają pojawiać się pierwsze na wierzchu, wtedy to rosną takie buraczki dopiero

kiedyś ludzie w maju siali i też buraki były, dziś niektórzy by w lutym chcieli siać

Opublikowano
2 minuty temu, renovoltage napisał:

Gorączkujecie się z siewem buraka a prawda taka że burak lubi ciepło a nie wschody kilka tygodni

dziś siejesz za tydzień mają pojawiać się pierwsze na wierzchu, wtedy to rosną takie buraczki dopiero

kiedyś ludzie w maju siali i też buraki były, dziś niektórzy by w lutym chcieli siać

wszystko zależy od terminu odstawy, jeżeli ja chce na początek września mieć czyste pole to fajnie jakby te buraki już wychodziły

Opublikowano

To mogłeś siać w styczniu , było suszej , skoro musisz we wrześniu kopać

Opublikowano
Przed chwilą, miwigos napisał:

To mogłeś siać w styczniu , było suszej , skoro musisz we wrześniu kopać

nie za bardzo cie rozumiem, przeważnie osoby odstawiające we wrześniu sieją początkiem kwietnia. W zeszłym roku siane w mokre warunki 2 kwietnia, plon 68 t/ha. 

Opublikowano

Ja sieje warunki jak są , raz 20marzec inym razem 20 kwiecień, odstawe idzie opóżnić, jak są warunki niesprzyjające

Opublikowano

Spokojnie. Cukrownie też nie będą spieszyły z rozpoczeciem kampani jak będzie mało surowca. Ale to jeszcze daleka droga i może jeszcze okazać się dobrym sezonem. Trzeba być dobrej myśli.

Opublikowano (edytowane)

Oczywiscie ze beda sie spieszyly bo im dłuzej trwa u nich sezon tym wiecej cukru wyprodukuja. Jakby mieli czekac az burak urosnie to by piece odpalali w listopadzie a nie pcozatkiem wrzesnia.

Im pozniej ruszy sezon tym pozniej sie zakonczy a nikt chyba nie chce odbiorow w polowie stycznia

Edytowane przez mds212
Opublikowano
3 godziny temu, miwigos napisał:

Napisałeś że błoto masz na polu , a talerzówką wjedziesz, jedno przeczy drugiemu, w błoto to poduszkowcem wjedziesz ,nie traktorem

Dla jednego błoto to 2cm pod kaloszem a dla innego 30 cm na glinie🤣 mam takie pola że moze spaść 50l i na drugi dzień wjade ale mam takie że spadnie 10l i 3 dni nie mam po co wjeżdżać 

5 minut temu, mds212 napisał:

Oczywiscie ze beda sie spieszyly bo im dłuzej trwa u nich sezon tym wiecej cukru wyprodukuja. Jakby mieli czekac az burak urosnie to by piece odpalali w listopadzie a nie pcozatkiem wrzesnia.

Im pozniej ruszy sezon tym pozniej sie zakonczy a nikt chyba nie chce odbiorow w polowie stycznia

Pierdolamento. Środa Wielkopolska co roku startuje 7-10 wrzesnia w teorii a praktycznie 2-3 tygodnie pozniej bo coś wypada

Opublikowano
21 minut temu, przemek28_28 napisał:

Dla jednego błoto to 2cm pod kaloszem a dla innego 30 cm na glinie🤣 mam takie pola że moze spaść 50l i na drugi dzień wjade ale mam takie że spadnie 10l i 3 dni nie mam po co wjeżdżać 

Pierdolamento. Środa Wielkopolska co roku startuje 7-10 wrzesnia w teorii a praktycznie 2-3 tygodnie pozniej bo coś wypada

oj kolego żeby to 2-3 tygodnie ahah, w tym czy zeszłym sezonie środa stała pół sezonu bo coś nawaliło? wszystko jasne

Opublikowano

W 22 nie stali a od uja wozili do Glinojecka bo tam nie mieli co robić, popierdolone to wszystko. 
wożą do miasta, śmierdzi w ch*j, dookoła Środy duży ruch, w mieście cukrownia, a mieli zajebistą lokalizacje w gosławicach, poza miastem