Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Piękny wynik, okrojone tzn jakie ? 

Sory ale jakby mnie tak spychali z odbiorem to bym serio to rzucił, bo utrudnia również ewentualne siewy po, chociaż może im ciężko bo zazwyczaj się udawało w ost latach z pogodą a i cukier na borowinkach zazwyczaj lepszy 

Ja mam podpisane na 23r a co tam ?

Ciekawy pomysl z tymi próbami, ale jakoś mądrzejsi biznesmeni rolnicy siedzący w związkach nie załatwili tego, lepiej jak cukrownia "losowo" pobiera niezalezne próby.. 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
12 godzin temu, ENDURAK91 napisał:

Przemarznięte były przykryte buraki to jaki duży mróz?

Na szczęście nie były przykryte , bo by nikt tego nie odkrył, metrowe zaspy przy pryzmie, co daje włóknina jak mróz do -15 stopni i wiatry

Opublikowano

@skywalker89 pod buraka 250kg/ha polifoski 6 i 160kg/ha czystego N, w tym roku tak wyszło że grudzień odbiór zazwyczaj to listopad najpóźniej , sam podjołem taka decyzję że kopiemy tak wcześnie pomimo późnego odbioru.

• Like 1
Opublikowano

@miwigos to pisałem z pamięci teraz sprawdziłem dokładnie i była sypnięta sól 100kg/ha zasobności na wysokim poziome.

@mds212  czy ja wiem czy dużo sypią i pod 200kg/ha N i mają po 90-100t/ha, zobaczymy jak w tym roku wyjdzie może coś się zmniejszy azotu

Opublikowano
41 minut temu, mds212 napisał:

Kto normalny wali 160 kg azotu? OD 5 lat nawoze przewaznie 100-120 kg i nie widze spadku plonu

Na 90 ton troche za mało

Opublikowano
Dnia 13.12.2022 o 08:10, Alio napisał:

U mnie dziś zaczynają odbiór. Nie pamiętam takich warunków. 35 cm śniegu, pryzmy zawiane, drogi śliskie. Masakra.

I jak poszło? 

Opublikowano

A właśnie zakończyli dziś o 7.00.

Nawet poszło dość sprawnie. Uratowała wszystko duża pieżyna śniegu. Gleba nie zdążyła zamarznąć i poszło całkiem fajnie jak na -15 dzisiejszej nocy.

Z 30 samochodów w eplantatorze mam dopiero 24.

Z tego wychodzi:

zanieczyszczenie 9,84

cukier 17,2

plon 80-82 t/ha netto II

Nie ma tragedii.

Opublikowano (edytowane)

KGS wysyła zaproszenia do wizyty celem wystawienia faktury korygującej za zeszły rok powiększająca cenę o „świadczenie dodatkowe”. Ktoś wie ile do tony dają?

U mnie (w sumie wśród kolegów w okolicy również) w tym roku buraki wyszły mega słabo. Miałem 17ha z czego 10ha na naprawdę lekkiej do kopania ziemi… Zanieczyszczenia 16,7% ! Cukier jeszcze gorzej Evarest 15,2% Wojownik 16.5-17.2% ale sumarycznie 15,8% tragedia…

Edytowane przez alvaroalvaro78
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Nie no  bez przesady 72t ale były kopane końcem października i zapowiadały się dużo lepiej decfacto nie tylko mi gdyż likwidator z PZU jak był w lipcu likwidować grad to chwalił plantację…

Edytowane przez alvaroalvaro78
Opublikowano
2 godziny temu, alvaroalvaro78 napisał:

KGS wysyła zaproszenia do wizyty celem wystawienia faktury korygującej za zeszły rok powiększająca cenę o „świadczenie dodatkowe”. Ktoś wie ile do tony dają?

No właśnie o co chodzi?

Opublikowano
1 godzinę temu, alvaroalvaro78 napisał:

Nie no  bez przesady 72t ale były kopane końcem października i zapowiadały się dużo lepiej decfacto nie tylko mi gdyż likwidator z PZU jak był w lipcu likwidować grad to chwalił plantację…

Nie marudź, nakopalbys przy takim cukrze 45t to móglbys narzekać 

Wyszło Ci pewnie podobnie jak.mi przy 55t i 17,3pol więc no sory, nie kazdy będzie miał 20k na czysto 

Opublikowano
1 godzinę temu, alvaroalvaro78 napisał:

Dają 12.27zł netto do zeszłorocznych buraków.

W ubiegłym roku miałem 236t kotraktacji, 267t odstawa a dziś na konto przyszło ponad 2800. To nie wyjdzie te 12,27, chyba że netto i do ilości zakontraktowanej, a nie faktycznej dostawy

Opublikowano
Dnia 12.12.2022 o 15:58, JanKrzysztof napisał:

Skoro z ciebie taki wielki kapitalista to czemu wiecznie hejtujesz pisowców zawiadujących spółką handlową "Poland Republic Of" i pisowskich prezesów typu Obajtek? Oni też są nastawieni na własny zysk, tak samo jak cukrownie i inni handlarze, których zawzięcie tu bronisz. Chyba, że przeszkadza ci dominacja anglosaskich interesów i liczysz na to, że po zmianie warty spadnie dla ciebie więcej okruchów z ruskiego stołu .

Panstwowe monopole nie mają nic wspólnego z kapitalizmem. To są twory sztucznie chronione i upolitycznione.