Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

Jak wcześniej zważysz to handlarz na wadze nie oszuka, jak parametry się nie zgadzają to jest opcja  analizy rozjemczej, a cukrownia wali % jakie chce i nie możesz z tym nic zrobić.

No to jak cię tak oszukują to nie siej. Nie daj się wykorzystywać

Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

A nie brałeś pod uwagę tego co jest dla ciebie najkorzystniejsze?  Rolnictwo to biznes a rozważania kto się będzie na tym zarabiał to sprawa absolutnie wtórna.

Koledzy będą mieli w żydcukier 😉 to porównamy 

Opublikowano

Tu nie chodzi o burak ale o zasadę i logikę. Nie mogę pojąc jak mozna coś robić i ciągle narzekać że to bez sensu że się nie opłaci i nadal z uporem to robić. Po co sie tak pieścić bólem? Robić z siebie męczennika i zatruwać siebie i otoczenie wiecznym marudzeniem? To jest nienormalne. Jak nie pasuje to nie robić. Czy to takie trudne?  

Opublikowano

Ulman, jakoś jesteś na straconej pozycji, a ciągle  piszesz...

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, mds212 napisał:

Nikt tu nie bierze slubu z cukrownia, burak sie narazie oplaci to siejemy. Zwlaszcza w tym roku sie ooplaca bo pszencia juz po 1300

zgadza się. wszystko ostatnio to loteria. jak z nawozami. brałem w sierpniu mocznika pod rzepak 1t po 4600, mówię huk wezmę dwie tony już pod kuku bo może jeszcze wyszybuje. kto wiedział że spadnie, ostatnio wszystko to loteria. pszenica to porażka.

Ludzie lubią narzekać a za dzierżawę po 3 tyś dają. 

Edytowane przez olkosio
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Bo niezmiennie zadziwia mnie jakaś chora potrzeba narzekania, bycia nieszczęśliwym i czucia się oszukiwanym i wyzyskiwanym. To jest nienormalne.

ja cierpiedole....😄

Opublikowano

A kto Ci napisał Ulman, że nadal sieję buraki? Bronisz cukrowni, jakbyś siedział w związku plantatorów i liczył darmową kasę zdartą od naiwnych chłopków za pozorowaną walkę o ich prawa. Pamiętaj tylko o jednym, nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka...

Opublikowano
12 godzin temu, Zenonim napisał:

W okolicy ci co kopali w błoto zanieczyszczenie do 30%. 

Jaka cukrownia? Przecież jeszcze jest ,,mysz” to powinna ziemia zostać, 30% to na każdym aucie od ch*ja strat. Znam takiego co do środy woził i prosto szło z kombajnu na auta i miał 6% ale…..

blisko cukrowni jest

Opublikowano
22 minuty temu, JanKrzysztof napisał:

A kto Ci napisał Ulman, że nadal sieję buraki? Bronisz cukrowni, jakbyś siedział w związku plantatorów i liczył darmową kasę zdartą od naiwnych chłopków za pozorowaną walkę o ich prawa. Pamiętaj tylko o jednym, nosił wilk razy kilka, ponieśli i wilka...

Po prostu mam uczulenie na głupotę bo inaczej tego nazwać nie idzie. Jeśli coś ci tak bardzo nie pasuje a nadal to robisz to jest z tobą coś nie tak. 

A co do siania buraków -jeśli nie siejesz to co cię to wszystko obchodzi? Nie masz innych problemów?  Jesteś masochistą? To jest zupełnie poza normą

Opublikowano (edytowane)

A co cię to obchodzi co ja piszę? Jeżeli masz problem z moimi postami,  to załóż temat "Chwalimy cukrownie 2022"... Tam moje wpisy śmiało będziesz mógł zgłaszać jako spam.

Edytowane przez JanKrzysztof
  • Haha 2
Opublikowano

Jakby na cukrowni dawali mniejsze procenty to by cena była niższa, 

Niedawno ktoś wstawił zdjęcia  wagi pojazdów z burakami  i wysoki % , ale tam musiało  być błoto bo waga kosmiczna była, moje kopane w średnich warunkach , odbiór po świętach , zobaczymy jaki bedzie %, jak do 12% to będe zadowolony

Opublikowano (edytowane)
Dnia 9.12.2022 o 00:47, JanKrzysztof napisał:

A co cię to obchodzi co ja piszę? Jeżeli masz problem z moimi postami,  to załóż temat "Chwalimy cukrownie 2022"... Tam moje wpisy śmiało będziesz mógł zgłaszać jako spam.

Obchodzi o tyle że gdy śledzę temat to muszę czytać te twoje bzdury.

Ja nie pisze w temacie o soi czy warzywach bo ich nie uprawiam. Ty nie masz buraków a piszesz mimo że cię to nie dotyczy. Możesz powiedzieć po co to robisz?

Zacytuj gdzie chwale cukrownie.

Edytowane przez Ulman
Opublikowano
50 minut temu, losktos napisał:

Około 6400 (nasiona, nawozy, śor, paliwo, usługi)

Ja już ponad 2 tyś włożyłem w nawozy a gdzie nasiona też 2tys. Kopanie 1,5 do tego jeszcze azot i śor i paliwo jak się w 7 tyś zmieszczę to będzie bardzo dobrze, ale raczej nie realne 

Opublikowano
50 minut temu, losktos napisał:

to mi około 8 wyszło to i tak tanimi kosztami tylko ze swoja robote policzyłem troche wiecej jak paliwo i czesc nawozów mialem kupiona na jesieni tj sól potasowa bo jesienią rzuciłem i ogolnie w miare oszczednie bylo z nawozeniem , ale ponad 60 ton było z ha bo mi chwoscik zjadł i pozny odbiór 

53 minuty temu, losktos napisał:

a jeszcze cukrownie czyli odbiór buraka trzeba doliczyć , tak mysle ze ten odbiór to powinna cukrownia pokrywać chcą surowiec to powinni tak albo tylko za paliwo liczyć samo ,pfeifer langen 

Opublikowano
4 minuty temu, Pajej napisał:

Ja już ponad 2 tyś włożyłem w nawozy a gdzie nasiona też 2tys. Kopanie 1,5 do tego jeszcze azot i śor i paliwo jak się w 7 tyś zmieszczę to będzie bardzo dobrze, ale raczej nie realne 

Nasiona 2 tys? Conviso miałeś?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Ulman napisał:

Obchodzi o tyle że gdy śledzę temat to muszę czytać te twoje bzdury.

Ja nie pisze w temacie o soi czy warzywach bo ich nie uprawiam. Ty nie masz buraków a piszesz mimo że cię to nie dotyczy. Możesz powiedzieć po co to robisz?

Zacytuj gdzie chwale cukrownie.

Zejdź na ziemię, klakierze. Uprawiasz buraki kilka lat, a kreujesz się na alfę i omegę. Już takich jak ty przerabiałem, najpierw się śmiali, a później jak na nich trafiło to miny im rzedły.  Zresztą taki wzięty producent buraków jesteś, a żadna firma nie zakłada u Ciebie poletek, że nie wiesz ile cukru z twoich buraków paruje w drodze z pryzmy do cukrowni? 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)

Naucz się buraki produkować to ci nic nie będzie parować.  Jakoś dziwnym trafem  zawsze cukrownia okrada partaczy a kto dobrze robi nie ma takich problemów. 

A na cholerę mi jakieś  poletka? Żeby się pierniczyć z siewem? Żeby mi ktoś po polu łaził? Jaki zysk bym miał z tego że mam poletka? Żaden , więc po co się w to pchać ?    

Znalazłeś już post w którym chwalę cukrownię? 😆

Co do liczenia to ja liczę  tak

Uprawa ścierni 150

Orka 250 

Uprawa przedsiewna 2x150 = 300 pln

Siew 150 pln

Zbiór 1300 pln

wjazdy opryskiwacz + nawozy 12x = 600 pln

Herbicydy 800 pln 

Fungi 500 pln

Odżywki 100 pln.

Azot - siarczan  200kg = 500 pln,

saletra 250 kg ale kupiona za 1300 pln więc 325 pln

Sól - 400kg = 1000pln

Fosfor - 300 pln

Wapnowanie 100 pln 

Podatek - 200 pln .

Razem 6500 z uczciwym zapasem na amortyzację sprzętu. Gdybym to liczył z mniejszym rozmachem to pewnie 6 tys by wystarczyło.

przychód z ha 19,5 tys czyli zostaje 13 plus dopłaty 2,5tys.  Nie mam wątpliwości że to najlepsza uprawa w 2022.  

Edytowane przez Ulman
  • Thanks 1