Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
26 minut temu, mds212 napisał:

jezeli bedzie tak jak moowisz to bedzie too niesprawiedliwe, wiecej zyskaja CI z cukrem ponizej 16% a a ci powyzej 16% tylko straca

Odpowiem w Twoim "stylu": Ktoś każe Ci mieć polaryzację powyżej 16%, zmusza Cię ktoś???

Kolejny raz się przekonuję że dyskusja z Tobą nie ma sensu bo pewnych rzeczy nie rozumiesz i Twoje wypowiedzi są bardzo szablonowe. Akcji nikomu nie sprzedałem bo ich nie miałem. Mój Tata ma je do tej pory i nie wiem czy do czegoś mu się przydadzą - dywidenda była chyba tylko raz.

Powiedz czy to byłoby normalne że polska spółka, której głównym udziałowcem jest Skarb Państwa płaci polskiemu rolnikowi mniej niż podmiot zagraniczny?

Nie uważasz że to jest manipulacja: wszędzie jest "otrąbione" że KGS płaci 50euro za tonę (każdy był przekonany że przy polaryzacji 16%) a w rzeczywistości tak nie jest?

Opublikowano (edytowane)

O przysłowiowe 5- 10 zł  kłótnia, jest dobrze , a wam jeszcze nie pasuje , zawsze za mało, burak najbardziej dochodowy w tym sezonie będzie ,

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
Dnia 6.12.2022 o 21:22, przemek28_28 napisał:

Może być średnio. Zależy czym pryskają kukurydza. 

jak pryskana nalistnie kukurydza to beda łądne buraki ja tak mialem i buraki ładne były 

Opublikowano
46 minut temu, miwigos napisał:

O przysłowiowe 5- 10 zł  kłótnia, jest dobrze , a wam jeszcze nie pasuje , zawsze za mało, burak najbardziej dochodowy w tym sezonie będzie ,

Tu nie chodzi o to że nam nie pasuje, nie chodzi tylko o pieniądze. Chodzi o to że KGS w wielu aspektach "omija" warunki umowy, nie respektuje ich i na tym korzysta finansowo. Niewielu zdaje sobie z tego sprawę. Inni, tak jak Ty, wiedzą o co chodzi ale siedzą cicho - widocznie mają w tym interes. Jakiś czas temu napisałem w tym temacie posta i poprosiłem Ciebie abyś się do niego odniósł - nie napisałeś nic, ale już drugi raz się odezwałeś pod moimi wypowiedziami, które, delikatnie mówiąc, nie pochwalały działań KGS. Nie zawsze i nie wszystkim chodzi tylko o pieniądze, prawda też jest ważna...

Opublikowano (edytowane)

Miał ktoś opóźnioną płatność w zeszłym sezonie w ksc przez nie wystawioną fakturę z pozycją " Premia za niepobrane próby "   ?

Edytowane przez yooo
Opublikowano
13 minut temu, wlamaj1 napisał:

Tu nie chodzi o to że nam nie pasuje, nie chodzi tylko o pieniądze. Chodzi o to że KGS w wielu aspektach "omija" warunki umowy, nie respektuje ich i na tym korzysta finansowo. Niewielu zdaje sobie z tego sprawę. Inni, tak jak Ty, wiedzą o co chodzi ale siedzą cicho - widocznie mają w tym interes. Jakiś czas temu napisałem w tym temacie posta i poprosiłem Ciebie abyś się do niego odniósł - nie napisałeś nic, ale już drugi raz się odezwałeś pod moimi wypowiedziami, które, delikatnie mówiąc, nie pochwalały działań KGS. Nie zawsze i nie wszystkim chodzi tylko o pieniądze, prawda też jest ważna...

Gdyby na rynku polskim istniały tylko niemieckie cukrownie to za tonę buraka miałbyś 40 euro, zawyżone zanieczyszczenia i niską polaryzację. Niemiec zawsze traktuje Polaka jak parobka, a folksdojcz na cukrowni jest 1000x gorszy jak Niemiec. ;)  

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, wlamaj1 napisał:

Przypomnij o co pytałeś , jak będe wiedział odpowiem

Opublikowano
9 minut temu, Pajej napisał:

Ja miałem do wyboru dla kogo siać i wybrałem polaka bo jak ktoś ma się na mnie dorobić to lepiej Polak niż Niemiec 

Tylko, że nie każdy ma wybór jak tak czytam te gorzkie żale siejących do KSC to zapraszam do Nordzucker  - plantator. Chociaż w tym roku zaczynają się podciągać do KSC, ale pamiętajmy gdyby nie KSC, to żaden inny koncern by cen tak chętnie nie podniósł  

• Thanks 2
Opublikowano
13 minut temu, Pajej napisał:

Ja miałem do wyboru dla kogo siać i wybrałem polaka bo jak ktoś ma się na mnie dorobić to lepiej Polak niż Niemiec 

A nie brałeś pod uwagę tego co jest dla ciebie najkorzystniejsze?  Rolnictwo to biznes a rozważania kto się będzie na tym zarabiał to sprawa absolutnie wtórna.

Opublikowano

Znajomy siał kilka lat dla KSC i Niemca i zawsze cena była gorsza u Niemca, ale z tej samej pryzmy rok w rok polaryzacja była od 1 do 2 % wieksza u Niemca i mówił, ze podobnie wychodzą. Także kij ma dwa końce. 

Opublikowano (edytowane)

Jeżeli to prawda to wynikałoby z tego, że najbardziej na parametrach rąbią w P&L, bo tam  wychodzi jeszcze gorszy cukier niż w KGS. Wyjaśniłaby się kwestia skąd mają tyle kasy na nowe cukiernice, biogazownie i inne duperele... 

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano

ja sieję dla P&L po 10ha i jakoś nie narzekam. liczyć umiem i wiem czy mi się opłaci czy nie. podoba mi się w buraku jedna sprawa. znam cenę już zanim psieję.  szkoda że z innymi uprawami tak nie jest. wiem że są kontrakty też na inne uprawy. ale przy buraku jak cena cukru na rynku podskoczyła to wynegocjowano podwyżkę ceny. mówicie że zanieczyszczenia za duże itp, a jak rolnika na wadze kroi handlarz to nikt nie płacze. bo nie wie. i każdy musi żyć. 

Opublikowano (edytowane)

Jak wcześniej zważysz to handlarz na wadze nie oszuka, jak parametry się nie zgadzają to jest opcja  analizy rozjemczej, a cukrownia wali % jakie chce i nie możesz z tym nic zrobić.

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano
58 minut temu, miwigos napisał:

Przypomnij o co pytałeś , jak będe wiedział odpowiem

Dnia 11.09.2022 o 18:03, wlamaj1 napisał:

@miwigos, Ty zdaje się, wiesz więcej niż inni, chociażby to że za ubiegłoroczne buraki będzie dopłata. Jak możesz odnieś się do tego co ja tutaj piszę na podstawie informacji z internetu tzn. że cena buraka na ten rok wynosi 37 euro plus 9 euro gwarantowanej zaliczki na poczet świadczenia dodatkowego związanego z ceną cukru. Tak, to jest razem 46 euro. Ale czy w ten sposób KGS nie zabezpieczyła się przed nadmiernie wysoką dopłatą związaną z ceną cukru - bo przecież zaliczka już była. Czy w ten sposób KGS nie "upiekła dwóch pieczeni przy jednym ogniu" tzn. niby wysoka cena a jednocześnie brak albo niska dopłata związana z ceną cukru?

To nie było pytanie tylko prośba o odniesienie się do mojej wypowiedzi - w sumie w niej zawarte są pytania.

Nadal twierdzisz że będzie dopłata za ubiegłoroczne buraki związana z ceną cukru - ja za bardzo w to już nie wierzę. Dla tych wszystkich, którzy napiszą że chciałbym nie wiadomo czego - dopłatę związaną z ceną cukru (a ta wzrosła diametralnie) gwarantuje nam umowa - chyba niestety tylko teoretycznie.

Opublikowano

Z tego co wiem to będzie wypłacona do końca roku ,  ile nie moge powiedzieć , więcej niż myślałem jeśli sie potwierdzi to co wiem