Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mowisz o limicie 50-60ton a plonach i ze da sie to obejsc. Jedynym sposobem jest wiecej ha zakontraktowac a mniej zasiac. A ze w tym roku dawali premie 1000zl do hektara tyle ze do tego co zlozony od doplaty. I dlatego jestes w plecy. Chyba ze masz inny sposob aby obejsc limity.

Opublikowano
mds212 napisał:

Jak straciles? chciales dostac premie za ha ktore nie zasiales? Upadles na glowe?

Nie poprostu zasialem kawałek na którego nie mogłem złożyć o doplaty . Zasianie miałem tyle ile faktycznie miałem na umowie a premi dostałem tyle co w dopłatach.

Opublikowano
hardkor113 napisał:

Człowieku ty nie masz żadnego zajęcia? Żadnej pracy? Wejdę raz na dwa tygodnie zobaczyć ceny pszenicy, qq, rzepaku i jak kręci się polaryzacja a tu ciągle Hardkor 113, wes się za robotę jakąś idź do pracy czy w ogóle zrób coś...

Opublikowano
59 minut temu, hardkor113 napisał:

Nie poprostu zasialem kawałek na którego nie mogłem złożyć o doplaty . Zasianie miałem tyle ile faktycznie miałem na umowie a premi dostałem tyle co w dopłatach.

Cos krecisz. Skoro zasiales tyle co na umowie, to albo chciales oszukac agencje albo cukrownie. Skoro miales wiecej zasiane niz w doplatach to i tak straciles bo nie dostales doplaty z agencji na to.

Mozesz meic pretensje tylko do siebie 

Opublikowano

Miałem zasiane tyle co na umowie z cukrownią a jednej działki nie złożyłem o dopłaty bo nie mogłem. Co tu nie rozumiesz? A pretensji nie mam do nikogo wiedziałem że dopłaty z agencji nie dostane. Bo niby na jakiej podstawie? 

Koniec tematu bo niepotrzebnie zaśmieca się to forum

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Ale byle ktoś nie dostanie doplaty do buraka bez umowy, chybaze ktoś w ogóle nie składa bo i tacy są i wuj.

Buraki zabrane, czy być zadowolonym ? Nie wiem, sredni plon z niecałych 7ha, 55t na czysto, z jednego kawałka plon był 60 i 18,5 cukier z drugiego bardziej 50 i cukier koło 16. Inne pola, oddalone od siebie kilka km, ale tam gdzie plon gorszy to i buraka nie było xx lat.. liczyłem na więcej. I różnica w cukrze do 3% między tymi polami? Gdzie podobna agrotechnika ? Fakt, że tu gdzie gorzej posialem najtańsza polska odmianę bo ponoć to nie ma nic do rzeczy niby? Fakt że te tańsze byly ciut bardziej porażone przez chwowcika ale nie tak żeby cukier był 15,5...1% roznicy to rozumiem.. a i kwestia zanieczyszczen tu gdzie lepiej 5,5% srednio, tu gdzie gorzej bliżej 10%.. tu gdzie lepiej zabrane hednego świata, tu gdzie gorzej drugiego.. kwestia zmiany na próbach jednak? Czy może ktoś ważniejszy miał zabierane 🙃

Sredni cukier 17,5, można być zadowolonym przy cenach nawozu 1,5-3k i opryskami z zapasów i ograniczonymi wzjadami. Na chwasty dwuliscienne zamknalem się chyba w 3 dobrych zabiegach, 1 na chwoscika protiokonazol z miedzią.. po zabraniu tych lepszych byłem napalony na sianie ale suma sumarum trochę mi przeszło i muszę się mocno zastanowić bonjak w przyszłym roku mieliby dużo towaru to będą dalej cyrki robić... 

Cukrownia werbkowice.

Edytowane przez skywalker89
  • Haha 2
Opublikowano

Ładny plon. Zazdroszczę zanieczyszczeń. Nie pamiętam kiedy miałem 10-11% (krasnystaw)

Moje jeszcze rosną. Odbiór na 15 grudnia dopiero. Chcą mi kopać 12-15 listopada. Trochę się boję miesięcznego leżenia w pryźmie ale za to by jeszcze pszenicę zdążł posiać...

Opublikowano
1 minutę temu, Alio napisał:

Ładny plon. Zazdroszczę zanieczyszczeń. Nie pamiętam kiedy miałem 10-11% (krasnystaw)

Moje jeszcze rosną. Odbiór na 15 grudnia dopiero. Chcą mi kopać 12-15 listopada. Trochę się boję miesięcznego leżenia w pryźmie ale za to by jeszcze pszenicę zdążł posiać...

U ans tez tak odbiuor mamy i ludzie wlasnymi kombajnami juz kopia

Opublikowano

Wszystko zależy od pogody co innego wykopać 15 października i odbiór 15 listopada gdzie grzało po 20 stopni w cieniu a co innego 15 listopada i mogą leżeć i do stycznia w temperaturze 10 i mniej straty są minimalne ale jeśli ktoś lubi czekać do grudnia i kopać w błocie to nikomu nie bronię widocznie nie miał jeszcze zniszczonego pola i nie wie jakie tego są konsekwencje

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, leszek19621 napisał:

.Witam. Z jakiej miejscowości dzisiaj odbierają buraki do cukrowni Krasnystaw?

Wysokie, koło Bychawy dzisiaj biorą. 

Ja też już jestem po wykopkach mojej potężnej 2,5ha plantacji. Wyciągnąłem swojego stolla v100. Kopałem Ursusem 3512, na odkopywanie MF3065. Wyszło praaaawie że bez dotykania, bo w jednej działce. Spalanie średnio 33l/ha także wydaje mi się za bardzo ekonomicznie. Do tego 380zł na części i smary. Pracy ,18h Ursusem i 3h MF. Coś z tego mogło zostać w kieszeni, porównując do kosztów usługi

Opublikowano

Jest tu ktoś z cukrowni Glinojeck 

Pytanie czy brakuje buraka w waszej cukrowni że z rejonu Środy Wlkp biorą i wożą do was aż 200 km w jedną stronę. Kierowcy mówią że jak by nie to to było by już po kampanii 😐