Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mazowieckie zachód koszt usługi zbioru buraków cukrowych - Ropa - 1200 zł/ha, bez odwozu, FV + vat, ten co u mnie będzie kopał.

Edytowane przez Norman
Opublikowano (edytowane)

Buraczki wykopane i odebrane plon z hektara to 64 tony . Jak sobię policzyłem to jakieś 8/9 tys zostanie na czysto . W końcu ładna cena za burak 230 zł/t cukrownia Glinojeck. U mnie w okolicy co trochę na lepszych ziemiach mieli to grubo powyżej 80 t dawały z hektar 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano

Tak z ciekawości zapytam, wy podajecie wagę netto 2 z rozliczenia. Tak obserwuje tą wydajność i mam wrażenie że zaraz każdy będzie miał po 100 t z hektara. Szczególnie że już w tym roku część rolników przycinała na nawozach. 

Opublikowano (edytowane)

To jest podawana waga razem z holmerem/ropą. 

A tak serio, to cukrownia ma na pewno swoich trolli wynajętych żeby takie rzeczy pisali po internetach, żeby zachęcić ludzi do siewów..  dzisiaj smsy żeby się szybko decydować na kontraktacje bo później nie gwarantują że będą możliwości. Psipadek? Czy wina Tuska?

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
21 minut temu, skywalker89 napisał:

A tak serio, to cukrownia ma na pewno swoich trolli wynajętych żeby takie rzeczy pisali po internetach, żeby zachęcić ludzi do siewów..  dzisiaj smsy żeby się szybko decydować na kontraktacje bo później nie gwarantują że będą możliwości. Psipadek? Czy wina Tuska?

W tym roku plony buraków są ładne.   Na jakiej podstawie oceniasz że to ściema jak nie masz swoich posianych?   Czy jedziesz już  tak obligatoryjnie na buraki? 

Komu się będzie opłacało ten posieje i tyle  

• Like 1
Opublikowano
51 minut temu, skywalker89 napisał:

Pierdzielisz głupoty. Kuzyn na 4 klasie w zeszłym roku na czysto 82 tony. Pola nawożone godnie obornikiem i opady przypasowaly. Wlkp, w tym liczy na 60-65 susza.

Opublikowano
2 godziny temu, Nakata5555 napisał:

Tak z ciekawości zapytam, wy podajecie wagę netto 2 z rozliczenia. Tak obserwuje tą wydajność i mam wrażenie że zaraz każdy będzie miał po 100 t z hektara. Szczególnie że już w tym roku część rolników przycinała na nawozach. 

Nie wiem co w tym dziwnego. Kto dba ten ma.

47 minut temu, skywalker89 napisał:

Taaaa, spisek jest wszędzie 🤣 Jak ktoś dziad to ma wieczne problemy z plonem i jakością a potem beczy że się nie oplaca

23 minuty temu, lajkzxc napisał:

W tym roku plony buraków są ładne.   Na jakiej podstawie oceniasz że to ściema jak nie masz swoich posianych?   Czy jedziesz już  tak obligatoryjnie na buraki? 

Komu się będzie opłacało ten posieje i tyle  

To samo pisze od zawsze. Nie pasuje to nie rób. Jednak u dziadów zakorzeniona jest komunistyczna mentalność. Jak nie umie zrobić buraka to żąda  od cukrowni by dala mu taka cenę  żeby mu się opłacało, a czym większy dziad tym bardziej się udziela.

Opublikowano

Hyhy wiedziałem, że poruszy to niektórych 😃 tak, namawiam żeby inni nie siali, żebym ja miał lepiej. W d*pie mam te cukrownie. Mam buraki jeszcze w tym roku, plon może będzie przyzwoity, chociaż o lepszych gospodarzy na lepszej ziemi szału nie ma, 60-70t, więcej nie ma. Jak ktoś daje obornik to niech się nie wypowiada, bo ta ziemia wtedy inaczej żyje. 

Tokiem myślenia Ulmana, większość narzeka na kuku I niby bedzie mniej na przyszły rok, a tu z burakiem niby chcą więcej, to co trzeba siać? Kuku! Bo nawożenie podobne a koszty i zachodu mniej przy podobnym dochodzie pewnie. Ciekawe czy nie będziecie podpisywać aneksow na te buraki jak przypłynie tani cukier z australii, albo nie będziecie a będziecie mieli cukier 13-14% w przyszłym roku...

Opublikowano

60 - 70 to jest u przeciętniaczków. Podobny dochód z kukurydzy? Jak to wyliczyłeś? Na jakich cyfrach? 

Powiedz mi proszę o co ci chodzi z tymi burakami i skąd masz taki uraz i obsesję? Kto cie tak skrzywdził że wiecznie te swoje filozofie wciskasz?

Opublikowano (edytowane)

Plon w tym roku 64 tony na czysto.gleba 4ab nie ma szału ale z plonu jestem bardzo zadowolony żeby było więcej wody myślę że te ponad 70t by było ale nie ma co narzekać 

Edytowane przez dantur96
Opublikowano
2 godziny temu, Ulman napisał:

60 - 70 to jest u przeciętniaczków. Podobny dochód z kukurydzy? Jak to wyliczyłeś? Na jakich cyfrach? 

Powiedz mi proszę o co ci chodzi z tymi burakami i skąd masz taki uraz i obsesję? Kto cie tak skrzywdził że wiecznie te swoje filozofie wciskasz?

Jak się wyżej nosisz od innych to skąd masz mieć pojęcie o przyziemnych sprawach? Przeciętniak dla Ciebie to ktoś kto gospodaruje na 150-250ha na glebach 1-3klasa? Czy taki co ma 500ha? 

Kilka lat temu bylem zadowlony z 55t i wysokiego cukru, ale odkąd jest nowa pani dyrektor to przy takim plonie cukru też nie ma, to chyba o czymś świadczy. Kto nie przejrzał na pewne sprawy to jest bardzo ślepy, ksc to jest gorsza sieć powiązań od komunizmu 

Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

Hyhy wiedziałem, że poruszy to niektórych 😃 tak, namawiam żeby inni nie siali, żebym ja miał lepiej. W d*pie mam te cukrownie. Mam buraki jeszcze w tym roku, plon może będzie przyzwoity, chociaż o lepszych gospodarzy na lepszej ziemi szału nie ma, 60-70t, więcej nie ma. Jak ktoś daje obornik to niech się nie wypowiada, bo ta ziemia wtedy inaczej żyje. 

Tokiem myślenia Ulmana, większość narzeka na kuku I niby bedzie mniej na przyszły rok, a tu z burakiem niby chcą więcej, to co trzeba siać? Kuku! Bo nawożenie podobne a koszty i zachodu mniej przy podobnym dochodzie pewnie. Ciekawe czy nie będziecie podpisywać aneksow na te buraki jak przypłynie tani cukier z australii, albo nie będziecie a będziecie mieli cukier 13-14% w przyszłym roku...

A dlaczego jak ktoś ma obornik to ma się wypowiadać? Kogoś wina że ma obornik? Z nieba sam nie spada

Opublikowano

Bo obornik to jest luksus, którym mało kto dysponuje. Jeśli mi te buraki wyjdą przyzwoicie w tym roku ,co mam na myśli 60+ i cukier min 18, to coś w miarę zostanie jak na buraka a  w przyszłym roku jeśli posieje to ze względu na inny gatunek bo pasuje do rś i jednak mniej azotu od kuku trzeba dać. Chociaż nie wiem skąd wezmę 400-500npk czy środki, bo coraz to więcej substancji wycofanych.