Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, PuRXUTM napisał:

Nie wrócą bo kupują netto. Jeżeli ktoś dużo kupuje to opłaca się. Lepiej kupować netto niż brutto.

Ale skoro RR kupuje teraz netto, to VAT w tym momencie też sprzedawać płody po cenie brutto, albo oboje po cennie netto. - chodzi i te same stawki przy sprzedaży 

Edytowane przez Tomek90
Opublikowano
Karol6130 napisał:

1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Bo wmawiaja sobie ze sa  do przodu.. 😁 A z powrotem to nie jest tak prosto.. 

U nas jeden zszedł, gospodarstwo się rozwinęło, nie ma następcy i teraz kupuje maszyny używane 

1 minutę temu, PuRXUTM napisał:

Nie wrócą bo kupują netto. Jeżeli ktoś dużo kupuje to opłaca się. Lepiej kupować netto niż brutto.

Czyli korzystają na różnicy w stawkach 

Ale to trzeba dobrze przeliczyć. VATowiec jest niezależny od stawki podatku VAT. W zależności jaka jest stawka oraz jakie są zakupy/sprzedaże opłaca się być na Vacie lub na Ryczałcie

Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Ale skoro RR kupuje teraz netto, to VAT w tym momencie też sprzedawać płody po cenie brutto, albo oboje po cennie netto. - chodzi i te same stawki przy sprzedaży 

Tak po sprawiedliwości to powinno tak być. 👍

Opublikowano

Wystarczy że będzie 15% na mleko i bydło i już vatowiec ma ciężko 

Przed chwilą, Bogdan_ja napisał:

Tak po sprawiedliwości to powinno tak być. 👍

Ale rr za maszyny płaci 23%, vatowiec sobie te 23 % odliczy 

I już nie ma sprawiedliwości. 

• Like 1
Opublikowano
Karol6130 napisał:

W jaki sposób ma ciężko? Czemu Ty tak bardzo chcesz przygarnąć ten vat który nie jest Twój? Twoja jest cena netto. A czy VAT będzie 15% czy 80% nie ma dla Ciebie znaczenia. Ma znaczenie dla osoby która kupuje w sklepie.

Opublikowano (edytowane)

Znaczenie może mieć gdy musi oddać do US , a kontrachent mu nie płaci , co przy 80% mogłoby spowodować niewypłacalność. A jak szybko kupujacy zapłaci to wtedy ma darmowy kredyt na jakis czas...

Edytowane przez strzechu
Opublikowano (edytowane)

Nie kupujesz, nie płacisz... 

10 minut temu, Karol6130 napisał:

RR dostaje do sprzedaży.. Ja 11 lat temu kupowalem nowy ciągnik to w rok miałem wincej na RR niż zapłaciłem tego vatu... Wiec to różnie wygląda... Druga sprawa przyszły wdatki na dzieci   /szkoła, mieszka samochody itp że vatu nie zrobisz więc niepchałem się w to.... Ziemi tyz nie odliczysz. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
strzechu napisał:

Znaczenie może mieć gdy musi oddać do US , a kontrachent mu nie płaci , co przy 80% mogłoby spowodować niewypłacalność. A jak szybko zapłaci to wtedy ma darmowy kredyt na jakis czas...

Zakładam nie zalegania z płatnościami.

Opublikowano
1 godzinę temu, PuRXUTM napisał:

dyskusja już przeszła w temacie Ceny nawozów 2022. W skrócie VATowcom wszystko jedno jaka jest stawka VAT, a ryczałtowcy na tym zyskają.

Przy nawozie nic nie zyska ryczałt ;)

Przykładowo tona nawozu kosztuje 4tys brutto i kto na vacie mógł sobie odliczyć 8% a jak teraz VAT zlikwidują a cena nie spadnie tylko dalej będzie 4tys i co ? 

VATowiec nie odliczy już sobie bo vatu nie ma a ryczał nie zyska bo cena się nie zmieni 

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, TheraRolnik napisał:

VATowiec nie odliczy już sobie bo vatu nie ma a ryczał nie zyska bo cena się nie zmieni 

Ja... tylko RR ma 7 % od sprzedaży  dla siebie a vat niesie  grzecznie 5% do US... 😁😁😁😁😁😁

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
28 minut temu, Tomek90 napisał:

Bogdan i co ten który na VAT u was to kupuje wszystko na całą wasza powierzchnię, a ten RR wszystko sprzedaje tj płody rolne z całej waszej powierzchni?? 😲

może ma bydło ten na Vat i byki zjadają 3/4 plonów.... różnie bywa a i paliwa dużo idzie bo to słoma, obornik, wóz paszowy. 

I tu właśnie gdyby tylko na płody rolne patrzeć to Vat się nie opłaca ale kupujemy paliwo na 23%, maszyny, części  i na tym Vatowiec jest trochę do przodu bo prywaciarzom nie narzucą stawki Vat 0%.

Opublikowano
TheraRolnik napisał:

1 godzinę temu, PuRXUTM napisał:

dyskusja już przeszła w temacie Ceny nawozów 2022. W skrócie VATowcom wszystko jedno jaka jest stawka VAT, a ryczałtowcy na tym zyskają.

Przy nawozie nic nie zyska ryczałt ;)

Przykładowo tona nawozu kosztuje 4tys brutto i kto na vacie mógł sobie odliczyć 8% a jak teraz VAT zlikwidują a cena nie spadnie tylko dalej będzie 4tys i co ? 

ale Ty zakładasz że kwota netto pójdzie do góry, a to nie ma z vatem nic wspólnego.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PuRXUTM napisał:

ale Ty zakładasz że kwota netto pójdzie do góry, a to nie ma z vatem nic wspólnego.

A myślisz że cena nawozu spadnie bo "0 vat"  ? A w smoki i świętego Mikołaja też wieszysz ?

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano
TheraRolnik napisał:

3 minuty temu, PuRXUTM napisał:

A myślisz że cena nawozu spadnie bo "0 vat"  ? A w smoki i świętego Mikołaja też wieszysz ?

Strasznie arogancki jesteś.

Opublikowano
1 godzinę temu, strzechu napisał:

„Art. 146da. 1. Od dnia 1 lutego 2022 r. do dnia 31 lipca 2022 r. dla: 1) towarów spożywczych wymienionych w poz. 1–18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), 2) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, innych niż wymienione w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy, z wyłączeniem podłoży mineralnych, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2021 r. poz. 76 i 1069), 3) nawozów i środków ochrony roślin, zwykle przeznaczonych do wykorzystania w produkcji rolnej, 4) ziemi ogrodniczej, 5) gazu ziemnego (CN 2711 11 00 albo 2711 21 00) – stawka podatku wynosi 0%.

Załącznik nr 10
WYKAZ TOWARÓW I USŁUG OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 5%
Poz. CN lub
PKWiU
Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)
CN Towary spożywcze
1 02 Mięso i podroby jadalne
2 ex 03 Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne z wyłączeniem homarów
i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 CN 0308

3 04 Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego,
gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

4 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże,
schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

5 07 Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
6 08 Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
7 10 Zboża
8 11 Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
9 ex 12 Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze;
słoma i pasza wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi

104) [ex 15]
< ex 15>
[Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe
tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego wyłącznie jadalne]

<Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego oraz
produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub
roślinnego wyłącznie jadalne>

115) [ex 16]
<ex 16>
[Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych
z wyłączeniem:

1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN
1605]

<Przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców
wodnych, lub z owadów z wyłączeniem:

1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2)przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN
1605>

12 19 Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze

13 ex 20 Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części
roślin z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%
14 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
15 2105 00 Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
16 ex 2106 Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne
(analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko
początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i
mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia

176) [ex 2202]
<ex 2202>
[Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru
lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z
wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 wyłącznie
produkty:

1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 z wyłączeniem produktów
zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub
owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do
dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci,
o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu
uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie
orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych
działem CN 12 (CN 2202 99 15)]

< Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek
cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje
bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych
pozycją CN 2009 wyłącznie produkty:

1)jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 z wyłączeniem produktów
zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2)napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub
owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3)preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty
do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane
dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia,

4)niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu
uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie
orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych
działem CN 12 (CN 2202 99 15)>

18 bez względu
na CN

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

Sens jest gdy  kupujesz nowe maszyny czy budujesz , i gdy masz RR w rodzinie

Brawo. W tym wpisie wszystko jest wyjaśnione na co będzie stawka VAT 0%. W skrócie z roślinnej zboża 0%, a rzepak i buraki zostają jak dotychczas. 

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

No toś teraz dowalił, jak masz 0% zwrotu z 10000 to jest to samo co 8% czy nawet 22% ? Vatowcy nie tylko kupują ale i sprzedają z Vat'em

To jest to samo bo najpierw wydasz ze swoich  a później ci skarbowy odda i wyjdziesz na zero. 

1 godzinę temu, Bogdan_ja napisał:

Sens jest taki że jak chcesz być dymany to jetes na vat.... 🤔

Dymany to jest RR gdy kupuje np ciągnik lub inne maszyny na 23%, ale ty tylko widzisz to że trzeba oddać 5% od sprzedaży. 

43 minuty temu, Karol6130 napisał:

Jest sprawiedliwość bo jeden jeden operuje stawkami brutto a drugi stawkami netto. 

Jak rozwijasz gospodarstwo to lepiej być na VAT a jak juz rozwiniesz i nie planujesz dużych inwestycji to lepszy RR. 

Opublikowano

Dokładnie chodzi o vatowcow bo teraz jest na 5%. RR zostaje po staremu 7%

2 minuty temu, jacek1296 napisał:

Przeczytaj dokładnie, bo ja tam widzę obniżkę vat ze sprzedaży (np.pszenicy) dla vatowców, ryczałt nadal 7%.

Opublikowano
2 minuty temu, poosa21 napisał:

Dymany to jest RR gdy kupuje np ciągnik lub inne maszyny na 23%, ale ty tylko widzisz to że trzeba oddać 5% od sprzedaży. 

Nie sądzę skoro mam wincej w rok zwrotu na RR... Dwa są wydadki na rodzinę /dzieci albo zakup ziemi.... i tu vatu nie zrobisz... Mając duże obroty nie koniecznie inwestuje się w nie potrzebne graty itp....jednemu 5 traktorów na 3 ha to rozwój a innemu  to bezsens i tyle.... Świat nie kończy się na topieniu kasy w niepotrzebne graty i w hodowle aby robić vat.... Bedac na vat tego nie dostrzegasz bo jetes dojony i tyle... 😁 Bo taki jest  cel abyś napędzał te błędne koło...

Opublikowano
28 minut temu, PuRXUTM napisał:

To jest jego atut ☺️

Opublikowano
Ursus932 napisał:

28 minut temu, PuRXUTM napisał:

To jest jego atut ☺️

Arogancja a pewność siebie to dwie różne rzeczy. Arogancja często wynika z zaburzeń narcystycznych. Pewność siebie opiera się na wiedzy.

• Thanks 1
Opublikowano

Że tak spytam, o co się kłócicie? 🤔 Zniosą, to wtedy będziemy się martwić, nie zniosą i też będziemy się martwić 🤷‍♂️ Teraz to tylko można gdybać co będzie 👀

Opublikowano
Bogdan_ja napisał:

2 minuty temu, poosa21 napisał:

Nie sądzę skoro mam wincej w rok zwrotu na RR... Dwa są wydadki na rodzinę /dzieci albo zakup ziemi.... i tu vatu nie zrobisz... Mając duże obroty nie koniecznie inwestuje się w nie potrzebne graty itp....jednemu 5 traktorów na 3 ha to rozwój a innemu  to bezsens i tyle.... Świat nie kończy się na topieniu kasy w niepotrzebne graty i w hodowle aby robić vat.... Bedac na vat tego nie dostrzegasz bo jetes dojony i tyle... 😁 Bo taki jest  cel abyś napędzał te błędne koło...

żadnego zwrotu nie masz na RR. A co do Vatowców to się z Tobą zgadzam. Niektórzy zrobią wszystko żeby tylko nic do US nie oddać. Nie rozumieją jednak że ten VAT nigdy nie był ich

• Like 1