Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Karol6130 napisał:

Nic nie stoi na przeszkodzie by przy 0 stawce vat nawóz kosztował 5 tys za tonę.

Na fv będzie tylko cena netto 

Ale teraz mówisz o czymś innym. O podniesieniu ceny netto.

Opublikowano
58 minut temu, strzechu napisał:

Zerowy VAT nie tylko na nawozy ale także na opryski ŚOR.

Dla VATowca to bez różnicy jaka stawka VAT . VATowca obchodza tylko i wyłącznie ceny netto...

RR zyskuje i to nie mało na tych zmianach

po dzisiejszych cenach :

ropa 100litrow ok 70zl

opryski i nawozy 400kg saletry po 2800 netto i 200kg polifoski po 2600netto + opryski 500netto i uzbierało sie  2140 netto , a wiec różnica w VAT  171,2

łącznie przy tych założeniach 241,2 na hektar

Czyli powinno się zejść z cenami mleka, płodów rolnych czy żywca też na cenę netto. 

Opublikowano

To wszystko to pic na wodę. Najpierw podnieśli ceny nawozów niewspółmiernie do wzrostu cen produkcji a teraz chce niby 8 % VAT obniżyć i to jeszcze dla RR

Obecny kurs gazu to ok 4.11 - max w ostatnim czasie 5,8 - lipiec 2018 kurs 4,6 a po ile były nawozy azotowe?

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

I dlatego robią nie potrzebne zakupy aby aby nie mieć straty... 😁

4 minuty temu, Karol6130 napisał:

Tak, mają netto. 

Korzystają na różnicy między stawkami vat. 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
4 minuty temu, Tomek90 napisał:

Czyli powinno się zejść z cenami mleka, płodów rolnych czy żywca też na cenę netto. 

Bardziej chodzilo mi o to że jak do tej pory można się było zastanawiać czy korzystniej byc VATowcem czy RR . to po zmianach jakby te stawki były juz na długo to nawet inwestując w sprzet to trzeba uciekac na ryczalt

Opublikowano
51 minut temu, strzechu napisał:

Nie ma póki co żadnych planów odebrania/zmniejszenia RR 7% zryczałtowanego zwrotu podatku VAT

Ponadto na żywiec stawka dla VATowca pozostanie niezmieniona , podobnie na rzepak, buraki

A pszenica będzie 0% ?

Opublikowano

„Art. 146da. 1. Od dnia 1 lutego 2022 r. do dnia 31 lipca 2022 r. dla: 1) towarów spożywczych wymienionych w poz. 1–18 załącznika nr 10 do ustawy, innych niż klasyfikowane według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług w grupowaniu usługi związane z wyżywieniem (PKWiU 56), 2) środków poprawiających właściwości gleby, stymulatorów wzrostu oraz podłoży do upraw, innych niż wymienione w poz. 12 załącznika nr 3 do ustawy, z wyłączeniem podłoży mineralnych, o których mowa w ustawie z dnia 10 lipca 2007 r. o nawozach i nawożeniu (Dz. U. z 2021 r. poz. 76 i 1069), 3) nawozów i środków ochrony roślin, zwykle przeznaczonych do wykorzystania w produkcji rolnej, 4) ziemi ogrodniczej, 5) gazu ziemnego (CN 2711 11 00 albo 2711 21 00) – stawka podatku wynosi 0%.

Załącznik nr 10
WYKAZ TOWARÓW I USŁUG OPODATKOWANYCH STAWKĄ PODATKU W WYSOKOŚCI 5%
Poz. CN lub
PKWiU
Nazwa towaru lub usługi (grupy towarów lub usług)
CN Towary spożywcze
1 02 Mięso i podroby jadalne
2 ex 03 Ryby i skorupiaki, mięczaki i pozostałe bezkręgowce wodne z wyłączeniem homarów
i ośmiornic oraz innych towarów objętych CN 0306 CN 0308

3 04 Produkty mleczarskie; jaja ptasie; miód naturalny; jadalne produkty pochodzenia zwierzęcego,
gdzie indziej niewymienione ani niewłączone

4 0504 00 00 Jelita, pęcherze i żołądki zwierząt (z wyjątkiem rybich), całe i w kawałkach, świeże,
schłodzone, zamrożone, solone, w solance, suszone lub wędzone

5 07 Warzywa oraz niektóre korzenie i bulwy, jadalne
6 08 Owoce i orzechy jadalne; skórki owoców cytrusowych lub melonów
7 10 Zboża
8 11 Produkty przemysłu młynarskiego; słód; skrobie; inulina; gluten pszenny
9 ex 12 Nasiona i owoce oleiste; ziarna, nasiona i owoce różne; rośliny przemysłowe lub lecznicze;
słoma i pasza wyłącznie towary przeznaczone do spożycia przez ludzi

104) [ex 15]
< ex 15>
[Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego oraz produkty ich rozkładu; gotowe
tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego wyłącznie jadalne]

<Tłuszcze i oleje pochodzenia zwierzęcego, roślinnego lub mikrobiologicznego oraz
produkty ich rozkładu; gotowe tłuszcze jadalne; woski pochodzenia zwierzęcego lub
roślinnego wyłącznie jadalne>

115) [ex 16]
<ex 16>
[Przetwory z mięsa, ryb lub skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców wodnych
z wyłączeniem:

1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2) przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN
1605]

<Przetwory z mięsa, ryb, skorupiaków, mięczaków lub pozostałych bezkręgowców
wodnych, lub z owadów z wyłączeniem:

1) kawioru oraz namiastek kawioru objętych CN 1604,
2)przetworów z homarów i ośmiornic oraz z innych towarów objętych CN 1603 00 i CN
1605>

12 19 Przetwory ze zbóż, mąki, skrobi lub mleka; pieczywa cukiernicze

13 ex 20 Przetwory z warzyw, owoców, orzechów lub pozostałych części
roślin z wyłączeniem produktów o rzeczywistej masowej mocy alkoholu powyżej 1,2%
14 2104 Zupy i buliony i preparaty do nich; złożone przetwory spożywcze, homogenizowane
15 2105 00 Lody i pozostałe lody jadalne, nawet zawierające kakao
16 ex 2106 Tłuszcze złożone z produktów roślinnych lub zwierzęcych (miksy), wyroby seropodobne
(analogi serów) oraz preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko
początkowe, preparaty do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i
mleko modyfikowane dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o
bezpieczeństwie żywności i żywienia

176) [ex 2202]
<ex 2202>
[Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek cukru
lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje bezalkoholowe, z
wyłączeniem soków owocowych i warzywnych, objętych pozycją CN 2009 wyłącznie
produkty:

1) jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 z wyłączeniem produktów
zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2) napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub
owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3) preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty do
dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane dla dzieci,
o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia,

4) niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu
uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a) napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie
orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych
działem CN 12 (CN 2202 99 15)]

< Wody, włącznie z wodami mineralnymi i wodami gazowanymi, zawierające dodatek
cukru lub innego środka słodzącego, lub wody aromatyzowane i pozostałe napoje
bezalkoholowe, z wyłączeniem soków owocowych, z orzechów i warzywnych, objętych
pozycją CN 2009 wyłącznie produkty:

1)jogurty, maślanki, kefiry, mleko nieobjęte działem CN 04 z wyłączeniem produktów
zawierających kawę oraz jej ekstrakty, esencje lub koncentraty,

2)napoje bezalkoholowe, w których udział masowy soku owocowego, warzywnego lub
owocowo-warzywnego wynosi nie mniej niż 20% składu surowcowego,

3)preparaty do początkowego żywienia niemowląt, w tym mleko początkowe, preparaty
do dalszego żywienia niemowląt, w tym mleko następne, mleko i mleko modyfikowane
dla dzieci, o których mowa w ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie
żywności i żywienia,

4)niezawierające produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404 lub tłuszczu
uzyskanego z produktów objętych pozycjami od CN 0401 do CN 0404:

a)napoje na bazie soi o zawartości białka 2,8% masy lub większej (CN 2202 99 11),
b) napoje na bazie soi o zawartości białka mniejszej niż 2,8% masy; napoje na bazie
orzechów objętych działem CN 08, zbóż objętych działem CN 10 lub nasion objętych
działem CN 12 (CN 2202 99 15)>

18 bez względu
na CN

Dietetyczne środki spożywcze specjalnego przeznaczenia medycznego, o których mowa w ustawie
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia

4 minuty temu, Tomek90 napisał:

O to mi chodzi, jaki sens siedzieć na VAT? 

Sens jest gdy  kupujesz nowe maszyny czy budujesz , i gdy masz RR w rodzinie

Opublikowano

Najlepiej to stworzyć dwa odrębne gospodarstwa, wziąć kreatywną księgową i robić tak, żeby VAT owiec więcej inwestował a RR żeby dużo sprzedawał może wydaje się niewiele względem zamieszania ale moim zdaniem gra warta świeczki. Oczywiście nie znam nikogo kto tak robi.

• Haha 1
Opublikowano
30 minut temu, mirro napisał:

A nie, bo teraz będzie zakrojona szeroką skalę akcja rządu pod nazwą " pilnujemy czy ceny spadły o ten vat u sprzedawców". 😂 Będą chudzić, szukać nadzorować i w końcu wytropią takich co nie postąpili zgodnie z zaleceniami.

NIc nie stanieje, ponieważ skłądka zdrowotna przedsiębiorców będzie liczona od przychodu a nie od dochodu.

Być może powołają słynne inspekcje robotniczo chłopskie. A w wiadomościach będą pokazywać procesy spekulantów.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

MI się też wydaje, że jak będzie to na jakąś dużą skalę to US tak łatwo nie łyknie. Oni jak muszą vat wypłacać to robią się bardzo podejrzliwi i drobiazgowi.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

Tak, mają netto. 

Korzystają na różnicy między stawkami vat. 

Nic VATowcy nie korzystaja na różnicach między stawkami VAT , VATowca obchodza ceny netto , stawki VAT nie maja żadnego znaczenia w zyskach

17 minut temu, akmaly napisał:

To wszystko to pic na wodę. Najpierw podnieśli ceny nawozów niewspółmiernie do wzrostu cen produkcji a teraz chce niby 8 % VAT obniżyć i to jeszcze dla RR

Obecny kurs gazu to ok 4.11 - max w ostatnim czasie 5,8 - lipiec 2018 kurs 4,6 a po ile były nawozy azotowe?

obserwuj gaz europejski a nie amerykanski

2 minuty temu, Bogdan_ja napisał:

Całkiem legalnie ojciec z synem ma prawo mieć odrębne gospodarstwo... I ja mam z synem łącznie 90 ha a odrębnie po połowie 😜

I pewnie temu co na ryczałcie rodzi sie po 12ton pszenicy , a VATowcowi z 4 i ledwo na koszty produkcji starcza...

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Tomek90 napisał:

Hah chyba nie mieliście do czynienia z US 2 odrębne gospodarstwa jedno inwestuje, drugie sprzedaje - poważnie? 😅

jak robia z głową to nikt nie ma prawa sie czepic . chyba że insepktor skarbowy , biega po polach za rozsiewaczem i mierzy ile poszlo nawozu , a w zniwa wazy plony

Edytowane przez strzechu
Opublikowano (edytowane)

Bo wmawiaja sobie ze sa  do przodu.. 😁 A z powrotem to nie jest tak prosto.. 

1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Jak nic nie korzystają to czego nie wrócą na ryczałt? 

Edytowane przez Bogdan_ja
Opublikowano
7 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Całkiem legalnie ojciec z synem ma prawo mieć odrębne gospodarstwo... 

Bogdan i co ten który na VAT u was to kupuje wszystko na całą wasza powierzchnię, a ten RR wszystko sprzedaje tj płody rolne z całej waszej powierzchni?? 😲

Opublikowano
Karol6130 napisał:

Jak nic nie korzystają to czego nie wrócą na ryczałt? 

Nie wrócą bo kupują netto. Jeżeli ktoś dużo kupuje to opłaca się. Lepiej kupować netto niż brutto.

Opublikowano
1 minutę temu, Bogdan_ja napisał:

Bo wmawiaja sobie ze sa  do przodu.. 😁 A z powrotem to nie jest tak prosto.. 

U nas jeden zszedł, gospodarstwo się rozwinęło, nie ma następcy i teraz kupuje maszyny używane 

1 minutę temu, PuRXUTM napisał:

Nie wrócą bo kupują netto. Jeżeli ktoś dużo kupuje to opłaca się. Lepiej kupować netto niż brutto.

Czyli korzystają na różnicy w stawkach