Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, andrzej224 napisał:

No ciekawe. Wygląda na to, że trzeba się na razie wstrzymać z azotem, chociaż pewnie się to pare razy zmieni

20220302_223711.jpg

Nic te przymrozki nie zmienia w kwesti azotu.. trzeba siac póki wilgoc jest 

Opublikowano
XTRO napisał:

2 godziny temu, rafal3939 napisał:

zależy gdzie pod zamościem, z rana wczoraj -8 było, dzisiaj kolega pszenice siał i nic sie nie lepiło

ta, u nas 3 dzień w nocy mróz i w dzień nie ma mowy o robieniu uprawy w polu bo zamroź trzyma, sam miałem talerzować ale nie będę zamarzniętej ziemi talerzował. Z góry robi sie maź a głębiej twardo

LBL. najwiekszy przymrozek był nad ranem 1 marca -5.5. wczoraj -2 dzis 0.

Opublikowano
16 godzin temu, Agrest napisał:

Na pewno nie wiechlina, a na 99% stokłosa

5lat temu byla na tym polu pszenica. w zeszlym w ziemniaku mi przezyla. na pewno to stoklosa? pod pyre byl dawany obornik ze sloma z pola gdzie rok wczesniej byla łaka.

czym to badziewie jednoliscienne zwalczyc?

Opublikowano
12 minut temu, ENDRIUROL napisał:

5lat temu byla na tym polu pszenica. w zeszlym w ziemniaku mi przezyla. na pewno to stoklosa? pod pyre byl dawany obornik ze sloma z pola gdzie rok wczesniej byla łaka.

czym to badziewie jednoliscienne zwalczyc?

Według mnie tak bo mam tego z roku na rok więcej.

Mogłeś i z materiałem diewnym wprowadzić.

Jeszcze wyczyniec polny wchodzi w grę bo ostatnim rokiem było go od groma na polach

Opublikowano
24 minuty temu, ENDRIUROL napisał:

wyczyniec na pewno to nie jest. w prawym dolnym rogu kwiatostan jest. jest zupelnie inny niz wyczynca. taki wiechlinowaty

IMG_20220227_103613.jpg

To z kwiatostanem to wiechlina

Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Środki syngenty więc wysokiej jakości, skład też dobry jak na T2

Nie do końca środki z Syngenty.

Amistar z Syngenty + Pecari 300EC z Globachem NV.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, ENDRIUROL napisał:

to chyba wiechlina. przezyla po zimie. czym to na wiosne w pszenicy tanio ale najwazniejscze skutecznie zwalczyc. byl na zime bizon

IMG_20220227_103613.jpg

IMG_20220227_103617.jpg

IMG_20220227_103635.jpg

Dobrze widzę, to ma nasiona? To jest wiechlina a na pewno nie stokłosa.

Edytowane przez metrax12
Opublikowano (edytowane)

Pszenica oz siana koniec listopada na dziś tak wygląda, wszędzie jeszcze nie wyszpilkowała. Z nawozem czekam bo co noc mróz od minus 3 do 9. 

IMG_20220303_093650.jpg

IMG_20220303_093709.jpg

Edytowane przez Norman
Opublikowano

może na deszcz wypada poczekać, u nas sucho w polu aż się kurzy, do tego co noc -6,-8 a w ciągu dnia 2 stopnie. 1 marca kilku wyjechało i saletra do tej pory leży, wilgoć z przymrozku nie dała jej rady

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v