Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, SawekBraczyk napisał:

Kuku albo Soja , Groch . W twoim wypadku to bym jednak Jęczmień wybrał może . 

Ostatnie lata była tam kukurydza, pole teraz dopiero będzie orane

Opublikowano
2 minuty temu, slawek2209 napisał:

Ja tam czekam.Nie potrzeba przymrozku aby wjechać z nawozem.W nocu spore przymrozki i w dzień kilka na plusie stopni.Planuję mieszankę saletry z siarczanem amonu

Na co Tu czekać? Jak wszystko wznowiło wegetacje to raz, a dwa w prognozach deszczu brak

Opublikowano
8 minut temu, Kubawww napisał:

Na co Tu czekać? Jak wszystko wznowiło wegetacje to raz, a dwa w prognozach deszczu brak

Otóż to,też tak myśle.Puki jest wilgoć teraz posiać troche.Jak pózniej cały marzec będzie suchy,to kiedy posieje

Opublikowano
lukasz1995 napisał:

2 godziny temu, andrzej1988 napisał:

ktoś z lubelskiego planuje 1 marca wyjezdzać z azotem? -7 nadają.

Ja z podkarpacia i się zastanawiam,bo troche za sucho już jest

u mnie bez przymrozku ciezko było by wjechać. miejscami mogłbym się zapasc.

Opublikowano
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Szaleńcy wąchają środki

Spokojnie specjalnie nie otwieram i nie sztacham się tym 😅  ale po oprysku na polach wychodząc z ciągnika można poczuć 

Opublikowano
2 godziny temu, miwigos napisał:

Szaleńcy wąchają środki

Kiedyś ojciec przelał gifosat w butelkę po napoju bo mu zostało i zostawił na schodach to było po żniwach,a że zawsze tam stało coś do picia herbata,kompot to przechylilem.smak ma słodki 😉. Dlatego na kursach i bez powodu trąbią o szafkach klodkach itp.

W lubelskim pszenica ruszała białe korzenie.

Opublikowano (edytowane)

Ja pszenicy akurat nie sprawdzałem ale na pewno ruszyła, rzepak ma po 4 cm nowych korzeni. Ja planuję 1 z rana jechać rzepak i pszenicę saletrosan 26. Rośliny głodne, przymrozki niby mają być cały tydzień ale właśnie ta wilgoć z porannych przymrozków Pomorze rozpuścić nawóz bo na razie opadów brak a jak przyjadą to nie będzie przymrozków i nie da się wjechać. Lubelskie, kraśnicki powiat.

Edytowane przez Mati17
Opublikowano
1 godzinę temu, Mati17 napisał:

Ja pszenicy akurat nie sprawdzałem ale na pewno ruszyła, rzepak ma po 4 cm nowych korzeni. Ja planuję 1 z rana jechać rzepak i pszenicę saletrosan 26. Rośliny głodne, przymrozki niby mają być cały tydzień ale właśnie ta wilgoć z porannych przymrozków Pomorze rozpuścić nawóz bo na razie opadów brak a jak przyjadą to nie będzie przymrozków i nie da się wjechać. Lubelskie, kraśnicki powiat.

I tak niestety ta wilgoc to ciut za mało..  żeby to się przemieściło do strefy korzeniowej 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v