Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 minut temu, lassie napisał:

U mnie pójdzie w tym sezonie na 1 Revyflex + metrafenon, 2 Priaxor, 3 Poleposiotion + metkonazol 

przecież w skład revyflexu wchodzi już metrafenon, skoro tak mocne zabiegi nie warto dodać do priaxora choć jakiegoś taniego tebu?

• Thanks 1
Opublikowano
13 godzin temu, jajonasz napisał:

0,7 axiala i jakiś fluroksypyr

to trineksapak z medaxa jest jakiś inny, że nie zrobi roboty? :P

Przeczytaj sklad medaxu, a np moddusa i wtedy pisz. 

Opublikowano
9 godzin temu, metrax12 napisał:

T1 jest beznadziejnie skomponowane (ze średnim unix'em i przeciętnym metrafenonem) a cenowo kosmos

T2 OK ale cenowo też będzie kosmos?

T3 to już zależy w dużej mierze od pogody

Jeśli to jest pakiet premium, T1 drogie i słabe, T3 troszkę za słabe

Ja osobiście bym tego nie kupił/ zastosował.

Jaki środek będzie lepszy od Unixa na T1 w płodozmianie z dużym udziałem zbóż?

Opublikowano
8 minut temu, Kubawww napisał:

Przeczytaj sklad medaxu, a np moddusa i wtedy pisz. 

No przeczytałem i dalej nie wiem czym się różni trineksapak z moddusa od tego z medaxa? Może mnie oswiecisz? Chyba że o dawkę Ci chodzi to nie mam pytań xD

Opublikowano
13 minut temu, jajonasz napisał:

No przeczytałem i dalej nie wiem czym się różni trineksapak z moddusa od tego z medaxa? Może mnie oswiecisz? Chyba że o dawkę Ci chodzi to nie mam pytań xD

W medaxie 75 g w kg, a moddus 250 g / l teraz chyba zrozumiesz.. bo widac inaczej ciężko..

Opublikowano
1 godzinę temu, JanKrzysztof napisał:

Jaki środek będzie lepszy od Unixa na T1 w płodozmianie z dużym udziałem zbóż?

Protiokonazol w pełnej dawce, Unix sam to tylko podstawa zdzbła. 

Opublikowano

Unix na T1 super środek tylko trzeba dołożyć jakiejś morfoliny i prochlorazu i jest w przyzwoitej cenie dobre T1. Ja w tym roku testuje duet na start tylko tak w pszenicy zwiększam dawki tzn to co w etykiecie +20%. Planujecie siać pierwsze azoty po niedzieli? Akurat nadają przymrozki to bez większych problemów będzie można wjechać.

Opublikowano
2 godziny temu, Marcin34 napisał:

Stosowałeś już revyflex

tak 

3 godziny temu, STIG13 napisał:

przecież w skład revyflexu wchodzi już metrafenon, skoro tak mocne zabiegi nie warto dodać do priaxora choć jakiegoś taniego tebu?

Fakt sory za pomyłkę to jest nazwa handlowa paku i tam jest Revycare + Flexity, po co tego tebu dodawać  w T2 chodzi tylko o ochronę przed septoriozą liści  , fluksopyroksad nie bierze rdzy ?

Opublikowano

No przecież nie trzeba być naukowcem, żeby wiedzieć choć odrobinę o zabiegu t1 gdzie lecimy z chorobami podstawy źdźbła i podsuszkowymi, które najczęściej są w monokulturze zbożowej - moim zdaniem jest duże ryzyko na przypalenie jeśli damy triazol na T1. Co do tego prochlorazu to tylko wtedy jak daje Unix w okrojonej dawce. Każdy niech robi jak uważa, jeśliby coś się sprawdza to po co zmieniać - póki nie wycofają kolejnych dobrych substancji.

Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, lassie napisał:

tak 

Fakt sory za pomyłkę to jest nazwa handlowa paku i tam jest Revycare + Flexity, po co tego tebu dodawać  w T2 chodzi tylko o ochronę przed septoriozą liści  , fluksopyroksad nie bierze rdzy ?

z doświadczenia warto dodać triazol do priaxora jak ma być dobrze. zwłaszcza na wrędną france zwaną septoriozą. podałem tebu jako najtańszy przykład

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Co powiecie na Input Triple na T1 w dawce 1l/ha? proquinazyd 40g, protiokonazol 160g, spiroksamina 200g. Dodam, że zawsze jest spora presja mączniaka

Edytowane przez Hubert10624
Opublikowano
28 minut temu, STIG13 napisał:

dobry środek jeżeli nie trzeba interwencji na mączniaka, jak trzeba to lepiej zwykły i dolać coś innego niż proqinazid

Znalazłem zwykły input w internecie, cena 950zl/5l czyli słaby interes w porównaniu input triple w cenie 1050zl/5l, ciekawie jak z dostępnością i ceną w sklepach. Rok temu poszedł Artemis 2l/ha poradził sobie ale niestety przypaliło, i teraz szukam alternatywy na dobry zabieg 

Opublikowano (edytowane)

input protiokonazol 160 g/l, spiroksamina 300, triple protiokonazol 160 g/l, spiroksamina 200 g/l, może razem z regulacją było i dlatego podpalił, albo przymrozki 

Edytowane przez STIG13
Opublikowano (edytowane)

Na podstawę bardzo dobry jest boskalid solo w dużej dawce (Empartis) lub troszkę mniejszej w kombinacji z metrafenonem (Flexity). Tylko dawki większe, nie te z rejestracji. Jeszcze lepsza opcja to boskalid+protiokonazol. A wynalazki typu Unix + protiokonazol + metrafenon, gdzie cena bardzo mocno zawyżona przez Unix, który tylko działa na podstawę, dodatkowo sporo kosztuje protiokonazol i jeszcze ten nieszczęsny metrafenon który słabo działa (szczególnie interwencyjnie) na mączniaka. Rozwiązanie drogie, jakość niewspółmierna do ceny. Proszę jeszcze o podanie dawek, autora tego rozwiązania. Bo jak mamy się licytować, ja proponuję jeszcze lepsze rozwiązanie czyli boskalid+protiokonazol+proquinazid+fenpropidyna. I to, podchodzi pod "Top" na T1. Bardzo dobre na podstawę i mączniaka. Ceny z wiadomych przyczyn nie podam.

Kiedyś na T1 zastosowałem Aviator+Wirtuoz, supeeeer działanie. 

Edytowane przez metrax12
Opublikowano

Nie wiem czy już było takie pytanie czy nie 🤔 

Co będzie lepszym rozwiązaniem na r2 0,3 modusa czy 0,7 cerone? Na r1 pójdzie 1,2ccc + 0,5 medaxu 

Dodam, że co roku jest problem z wyleganiem... 

Odnośnie zabiegu T2 lepiej Priaxor w pełnej dawce 1,5 oczy Priaxor 0,8 + protiokonazol 150g s. wyjdzie trochę taniej, ale czy dłużej będzie działać ? 

Opublikowano
3 minuty temu, Renault9514 napisał:

Co będzie lepszym rozwiązaniem na r2 0,3 modusa czy 0,7 cerone? Na r1 pójdzie 1,2ccc + 0,5 medaxu

U mnie też był problem z wyleganiem, do czasu aż zastosowałem 3 zabiegi skracające.

Na r2 daj 0,2 Moddusa+ 0,4 Cerone.

• Root Admin
Opublikowano
24 minuty temu, Renault9514 napisał:

Dodam, że co roku jest problem z wyleganiem... 

Odnośnie zabiegu T2 lepiej Priaxor w pełnej dawce 1,5 oczy Priaxor 0,8 + protiokonazol 150g s. wyjdzie trochę taniej, ale czy dłużej będzie działać ? 

przy jakim plonie i dawce azotu?

Opublikowano
Hubert10624 napisał:

28 minut temu, STIG13 napisał:

dobry środek jeżeli nie trzeba interwencji na mączniaka, jak trzeba to lepiej zwykły i dolać coś innego niż proqinazid

Znalazłem zwykły input w internecie, cena 950zl/5l czyli słaby interes w porównaniu input triple w cenie 1050zl/5l, ciekawie jak z dostępnością i ceną w sklepach. Rok temu poszedł Artemis 2l/ha poradził sobie ale niestety przypaliło, i teraz szukam alternatywy na dobry zabieg 

W Agrii kupisz Input 460 jako Proline Max w cenie ok. 800 pln/5l.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, metrax12 napisał:

Na podstawę bardzo dobry jest boskalid solo w dużej dawce (Empartis) lub troszkę mniejszej w kombinacji z metrafenonem (Flexity). Tylko dawki większe, nie te z rejestracji. Jeszcze lepsza opcja to boskalid+protiokonazol. A wynalazki typu Unix + protiokonazol + metrafenon, gdzie cena bardzo mocno zawyżona przez Unix, który tylko działa na podstawę, dodatkowo sporo kosztuje protiokonazol i jeszcze ten nieszczęsny metrafenon który słabo działa (szczególnie interwencyjnie) na mączniaka. Rozwiązanie drogie, jakość niewspółmierna do ceny. Proszę jeszcze o podanie dawek, autora tego rozwiązania. Bo jak mamy się licytować, ja proponuję jeszcze lepsze rozwiązanie czyli boskalid+protiokonazol+proquinazid+fenpropidyna. I to, podchodzi pod "Top" na T1. Bardzo dobre na podstawę i mączniaka. Ceny z wiadomych przyczyn nie podam.

Kiedyś na T1 zastosowałem Aviator+Wirtuoz, supeeeer działanie. 

To ile dawki byś zwiększył tego Duet na Start?

Co sądzicie o środku Artemis w dawce 2l/ha? , przedplonem była fasola i rzepak ozimy

Edytowane przez androproteam
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v