Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano
MaXtzTS napisał:

mam dość gęste pszenicę i pytanie jak ruszyć wiosna z nawozem biorąc pod uwagę że mocznik praktycznie w cenie saletry zakładane nawozenie 170N dac 150 mocznika na 1 dawkę a na 2 300 saletry? mocznik bez inhibitora biorąc pod uwagę że marzec raczej mamy suchy i chlodny ma to sens czy lepiej sama saletra

jeśli zmienia prawo to może nie głupie by było koło 10-15 lutego sypnąć ten mocznik. a jak nie zdarza ze zmianami prawa to raczej szedlbym w rozwiązanie n1 saletra, n2 mocznik. dawki w zależności od stopnia rozkrzewienia pszenicy. ona jest gęsta bo się już rozkrzewia czy gęsto posiana?

Opublikowano

I to i to siana ok 28 września swietokrzyskie ale było bardzo mokro argument siany 300 szt, dubaj i mix eurorii z metronomem po 400 szt było ryzyko, że sporo pszenicy się nie przykryje ale odziwo powschodzila i jest łąka. ta która rzadsza jest lepiej pokrzewiona. dając mocznik w lutym nie będzie zbyt dużych strat? z kolei jak będzie sucho gdzieś początkiem kwietnia to czy mocznik się rozpuści?

• Root Admin
Opublikowano

z czego miałyby wynikać straty mocznika podanego w lutym? 100% ze będzie wilgoć to szybciutko się rozpuści i pójdzie w kompleks glebowy, powoli będzie zmieniać formy azotu i sukcesywnie dostępne dla roślin. Myślisz ze, po co w tej chwili sieje sie mocznik w rzepaku? Niektórzy nawet na sam koniec listopada podają mocznik.

Co będzie w kwietniu tego nie wie nikt, może być wilgotno a juz może być susza, a może być jak bodaj 2 lata temu ze w lutym było 20st a w kwietniu 2-3 stopnie i wszystko kisło w polu.

O moczniku wspomniałem w kontekscie tego, że azot w moczniku dziś jest dużo tańszy od azotu w saletrze. Nie wiem jak u ciebie ale u nas saletra 3600 a mocznik 3800, gdzie saletra ma 32% a mocznik 46%. W saletrze 1kg azotu kosztuje 11,25zł a w moczniku 8,26. Mocznik jest tańszy prawie o 40%

Opublikowano

Tylko wszystko wskazuje że nie będzie warunków żeby siać azot w lutym, według nowej ustawy, a co będzie zobaczymy

• Root Admin
Opublikowano
29 minut temu, miwigos napisał:

Tylko wszystko wskazuje że nie będzie warunków żeby siać azot w lutym, według nowej ustawy, a co będzie zobaczymy

czemu miałoby nie być?
Wg tych nowych wytycznych mógłbym już siać.

image.png

Początek tego tygodnia też jest ok, a na razie "prognozy" 30 dniowe pokazują taką samą pogodę.

Opublikowano

U mnie saletra 4050 brutto mocznik z inhibitorem 4500 a importowany 4150 dlatego też mocznik mnie bardzo kusi a nie pamietam już kiedy ostatnio był stosowany na oziminy ale to bardziej w mieszance z saletrą jeszcze kosem sie siało to miałem może z 7 lat i były inne terminy stosowania bo może po 20 marca i była woda przedewszystkim. Czyli czy mocznik z inhibitorem czy bez można siać w lutym? I wtedy 2 dawka w saletrze?

• Root Admin
Opublikowano

Dziś nie można na pewno, ale trwa dyskusja dotycząca zmiany prawa. Jeśli zmienia prawo w kierunku, w którym to zmierza, to decydować będzie temperatura powietrza, a nie sztywna data 1 marca i wtedy wszyscy na hura jadą sypać / rozlewać azot. Na razie obowiązuje nas stara ustawa, czyli możemy jechać w pole dopiero 1 marca, niezależnie od stanu plantacji czy od temperatury powietrza.

Opublikowano
46 minut temu, Palmusny napisał:

ja sieje po pszenicy  100 kg saletry i 200 kg mocznika i zamykam nawożenie na niektórych działkach po rzepaku

A pozniej placz na forum czy yt ze niemozliwe ze komus uroslo 8-9t a mi tylko 6 wiec to niemozliwe  :D

Opublikowano
43 minuty temu, yacenty napisał:

czemu miałoby nie być?
Wg tych nowych wytycznych mógłbym już siać.

image.png

Początek tego tygodnia też jest ok, a na razie "prognozy" 30 dniowe pokazują taką samą pogodę.

Długoterminowe pokazują że w lutym maja być w nocy przymrozki , pytanie czy zgadną

Opublikowano
yacenty napisał:

Dziś nie można na pewno, ale trwa dyskusja dotycząca zmiany prawa. Jeśli zmienia prawo w kierunku, w którym to zmierza, to decydować będzie temperatura powietrza, a nie sztywna data 1 marca i wtedy wszyscy na hura jadą sypać / rozlewać azot. Na razie obowiązuje nas stara ustawa, czyli możemy jechać w pole dopiero 1 marca, niezależnie od stanu plantacji czy od temperatury powietrza.

To prawda byłem wczoraj na szkoleniu z ekoschematów i pracują nad tym ale to też nie będzie tak, że na swoim termometrze zobaczysz że temperatura jest ok i jedziesz tylko średnia odczytów z urządzeń instytutu w powiecie musi być ok dopiero pozwolą

mds212 napisał:

A pozniej placz na forum czy yt ze niemozliwe ze komus uroslo 8-9t a mi tylko 6 wiec to niemozliwe  

przyznam że w zeszłym roku obciąłem dawkę azotu ze 170 na 140 i zamiast 200kg polifoski tylko 100 kg soli poszło i plony były dużo słabsze więc ogólnie żałuję tego ruchu ale przyczynić się mogło również to że windsar z t1 zrobił przypalenia do tego długo bez deszczu i była klapa ale wydaje mi się że potencjał był lepszy

Opublikowano

Panowie chciałbym policzyć obsadę roślin na m2. Wiem że można zrobić koło kwadrat o jakiś tam wymiarach ale też jest sposób żeby policzyć ilość roślin w rzędzie na odcinku np 2m długości. jak to się liczy? siane starym poznaniakiem

Opublikowano
21 minut temu, Piffpaff napisał:

Panowie chciałbym policzyć obsadę roślin na m2. Wiem że można zrobić koło kwadrat o jakiś tam wymiarach ale też jest sposób żeby policzyć ilość roślin w rzędzie na odcinku np 2m długości. jak to się liczy? siane starym poznaniakiem

Dziwne pytanie w dobie internetu. 

Screenshot_20230111_191552_com.google.android.googlequicksearchbox.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, MaXtzTS napisał:

To prawda byłem wczoraj na szkoleniu z ekoschematów i pracują nad tym ale to też nie będzie tak, że na swoim termometrze zobaczysz że temperatura jest ok i jedziesz tylko średnia odczytów z urządzeń instytutu w powiecie musi być ok dopiero pozwolą

przyznam że w zeszłym roku obciąłem dawkę azotu ze 170 na 140 i zamiast 200kg polifoski tylko 100 kg soli poszło i plony były dużo słabsze więc ogólnie żałuję tego ruchu ale przyczynić się mogło również to że windsar z t1 zrobił przypalenia do tego długo bez deszczu i była klapa ale wydaje mi się że potencjał był lepszy

U nas azot obcięty był a plony lepsze 

• Root Admin
Opublikowano

ja bym porównał pogodę. może poprzedni rok był za mokry i za dużo deszczu ograniczyło plon? albo za zimno w czasie kiedy powinno być ciepło. wiadomo że azot nie jest jedynym czynnikiem plonotwórczym. bardzo ważnym ale nie jedynym.

Opublikowano

Przy suchym roku , nie suszy zawsze jest lepszy plon pszenicy bynajmniej  u nas na zamojszczyznie nie ma parcia chorób i td.   tak było przez  ostatnie 2 lata , gdzie kto zadbał to plon był średnio 8 t i więcej , a 3 lata temu jak lało to fuzarioza spustoszyła  wszystko i żadne pryskanie nie  pomogło ,a plon przy tym samym nakładzie był o 2 tony mniejszy.

Opublikowano

Yacenty, wiem że kiedy już podawałeś, ale nie mogę znaleźć. Podobają mi się Twoje tabelki z opadami. Przypomnij proszę jaka masz stacje i jakie oprogramowanie do niej. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v