Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak sucho to po 0,5 l , wilgniej po 0,6, mokro 0,6 tebukonazol i 0,8 metkonazol

Opublikowano

Ciekawe jest to że wg. powyższych tabel to taki np. protiokonazol solo działa tak samo nieważne jakiej firmy zakupimy- a była kilka tygodni tutaj walka o wyższości firmowego od tego mniej firmowego w zwalczaniu grzybka; tak samo azoksysystrobina czy tebukonazol- to jak to jest, poza mieszalnością chyba nie ma różnicy? Niemcy by nas nie okłamali przecież... a i siebie też- no chyba że biorą z jednej rozlewni i to tak naprawdę jedno...

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, WiesiekTraktorzysta napisał:

tfu, paskudny język, ludzie mówili że niemcom się nie ufa.... nigdy :D, a poza tym na każdym polu wyniki mogą wyjść inaczej więc to tylko taka poglądówka (jak każdy prospekt zresztą)

main_24zachowaj_czujno_.jpg&key=41b1476f3c2304ff2c7cf9deda32acd5c138e5db1673686dbbf80713befa87a6

Wytłumacz fenomen seminariów uprawowych organizowanych przez Tog Agrar, z udziałem niemieckich specjalistów, na których to frekwencja polskich bambrów bije rekordy 🤔 Jednak Polaki słuchają się Niemiaszków

Edytowane przez boogie7
  • Root Admin
Opublikowano
Dnia 7.01.2023 o 10:38, STIG13 napisał:

Zamiast fenpropidyny wolałbym cyflufenamid lub jak nie trzeba czyścić 20-30 gram proqinazydu. Fenpropidyna słabo jak dla mnie działa zapobiegawczo 

to co byś dał na t1 w jęczmieniu ozimym po rzepaku, gdzie kompletnie nie ma presji chorób podstawy, za to jęczmień już dziś ma wszystkie kolory tęczy.

Opublikowano
jaffa napisał:

A tu moja lektura na dziś (szkoda, że po niemiecku:))

Zrzut ekranu 2023-01-08 084709.png

Zrzut ekranu 2023-01-08 084812.png

Nic nie szkodzi. Ja po niemiecku "fersztejen", a że kogoś kukiel z tego powodu swędzi, to niech zastosuje odpowiednią maść 😉 W tym sezonie nastawiam się wyłącznie na Siarkol w zbożach.

Opublikowano (edytowane)

Jest w sprzedaży jeszcze siarkol ,jakieś 30 lat temu nim sie pryskało , twierdzisz że nie będzie presji

Edytowane przez miwigos
Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, tytanowyJanusz napisał:

A czemu nie Miedzianem? Jak by tak prysną jeszcze przed T1? 

Albo próbować nowej formy, miedzi systemicznej. Można też sobie zmieszać, siarkę z miedzią

2 godziny temu, yacenty napisał:

to co byś dał na t1 w jęczmieniu ozimym po rzepaku, gdzie kompletnie nie ma presji chorób podstawy, za to jęczmień już dziś ma wszystkie kolory tęczy.

Z obecnie dostępnych? Pewnie bym zrobił pszenicę Duetem na start wypryskanym na max 6 ha a skoro jęczmień kolorowy to albo T0 jakąś siarką z miedzią i też zagęszczony duet albo verben albo input + kendo. Tak na szybko myśląc

Edytowane przez STIG13
  • Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
57 minut temu, STIG13 napisał:

Z obecnie dostępnych? Pewnie bym zrobił pszenicę Duetem na start wypryskanym na max 6 ha a skoro jęczmień kolorowy to albo T0 jakąś siarką z miedzią i też zagęszczony duet albo verben albo input + kendo. Tak na szybko myśląc

mam jeszcze na stanie unix, ale to bez sensu po rzepaku, prochloraz, metko, tebu, protio no i oczywiście fenpropidynę. Początkowo myslałem 400g prochlorazu, 300g fenpropidyny i 150g tebukonazolu. Stosunkowo tanio i stosunkowo dobrze.

Duett mi srednio pasuje bo mam tego jęczmienia akurat 8ha więc trzeba by kupić 2 paki i trzymać na przyszły rok

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

A czemu nie Miedzianem? Jak by tak prysną jeszcze przed T1? 

1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Albo próbować nowej formy, miedzi systemicznej. Można też sobie zmieszać, siarkę z miedzią

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Jest w sprzedaży jeszcze siarkol ,jakieś 30 lat temu nim sie pryskało , twierdzisz że nie będzie presji

Zamiast łączyć zewnętrzne preparaty z siarką i miedzią, można chyba by było zastosować siarczan miedzi- worek 25kg za 400zł starczy na +/- 50ha (zdaje się stężenie 0,4% jak gdzieś pisali)

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Albo próbować nowej formy, miedzi systemicznej. 

Activicur? Są lepsze efekty niż po siarczanie miedzi bądź wodorotlenku miedzi?

Edytowane przez JanKrzysztof
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, yacenty napisał:

mam jeszcze na stanie unix, ale to bez sensu po rzepaku, prochloraz, metko, tebu, protio no i oczywiście fenpropidynę. Początkowo myslałem 400g prochlorazu, 300g fenpropidyny i 150g tebukonazolu. Stosunkowo tanio i stosunkowo dobrze.

Duett mi srednio pasuje bo mam tego jęczmienia akurat 8ha więc trzeba by kupić 2 paki i trzymać na przyszły rok

Przerzuć coś Duetu na pszenice może ? Mi zostanie do przyszłego roku bo tak mam kupione dwa paki na 8ha . 

Edytowane przez SawekBraczyk
  • Root Admin
Opublikowano

pszenicy tez mam 8ha :P wiec słabo, a nie chce mi się mieszać i jeździć na pół beczki w pole. Pszenice chyba trzeba będzie dobrze chronić, bo po kukurydzy

Opublikowano
45 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Activicur? Są lepsze efekty niż po siarczanie miedzi bądź wodorotlenku miedzi?

Do tej pory miałem styczność z Cuperdem. Niby ma to działać wgłębnie, systemicznie, nie tylko powierzchniowo

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v