Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, jackowski11 napisał:

Przepraszam.... ale co to są dzikojelenie dwunożne?

:)

dzikojelenie to zazwyczaj połączenia dzika z jeleniem-  ale w realu to nie istnieje, tak mi się napisało 😜... Co do "dwunożnych" to o łosie mi chodziło ale mogą być i jelenie chodzące po polu i szukające szczęścia- tzn. człowieki... Czasem się trafi na obce traktory i kosiarki w polu (szczególnie na granicy potrafią kłoski skosić ma metr w cudzym - ale tak to jest jak się robi białoruśkami z 80. i wcześniejszych lat...- toto nie skręca i czasem ma problem z zatrzymaniem). 

Opublikowano

Expert w dawce 320 gram ma hektar zadziała na miotłe ?  Tak mi zostało i się zastanawiam czy się wspomóc 1 l Boxera . Dodatkowo idzie 0.2 l dff i 20 gram granstaru .

Opublikowano

Pierwszy raz spotkałem się by fungicyd zbożowy działał powierzchniowo. Mowa tu i substancji proquinazid. Producent chwali się ze działa do ośmiu tygodni i zapewnia ochronę nowych przyrostów. 

Wytłumaczcie mi bo nie bardzo rozumiem.. 

Uprawiam trochę ziemniaka i tam jest dużo substancji działających powierzchniowo jednak są to środki które chronią rosliny do pierwszego deszczu, tj. dopóki substancja jest na liściu. Dlatego tez zabiegi tam się robi co 5-10dni. 

Jesli w zbożach jest tak samo to słabe trochę to działanie ochronne bo wiadomo ze fungicydy w zbożach stosuje się dużo rzadziej. A ochrony nowych przyrostów takim preparatem już zupełnie nie potrafię wytłumaczyć. 

Opublikowano

Jechać z samym manganem to przerost formy nad treścią. Owszem jest potrzebny ale dodaje się go „przy okazji” innych wyjazdów w pole. 
Dorzuć miedzi i siarczanu magnezu wtedy będzie to miało jakiś sens. Pod warunkiem ze masz tego nie więcej jak hektar. 😁

Opublikowano
11 godzin temu, Piffpaff napisał:

100ml systyva 150ml kinto plus 100ml primus B 650ml wody. Taka mieszankę na 100kg nasion dawałem, leżało w workach 2 tygodnie i super wschody

A praktykujecie „doprawianie” nasion Systiva w przypadku zakupu gotowego kwalifikatu? 

Opublikowano
45 minut temu, tobago napisał:

A praktykujecie „doprawianie” nasion Systiva w przypadku zakupu gotowego kwalifikatu? 

Szczerze przydało by się nigdy nie miałem tyle czarnych kłosów co po kwalifikacie. W tym roku zaprawialem 75ml kinto, 100ml scenica, 200ml primus i 1l wody na 100kg pszenicy. Panowie a co dodać do Kompletu na chwasty? 

Opublikowano

Mam pytanie do was czy kupujecie lub kupiliście już środki na t1/t2 i całą resztę? Zastanawiam się czy warto bo w zeszłym roku tak zrobiłem bo miało być mega drogo na wiosnę, a suma sumarum to chyba po tych zwrotach to by wyszło na jednakowo, jedynie jakieś mikro lub npk opłaciło się.

Opublikowano
22 minuty temu, Murphys napisał:

Szczerze przydało by się nigdy nie miałem tyle czarnych kłosów co po kwalifikacie. W tym roku zaprawialem 75ml kinto, 100ml scenica, 200ml primus i 1l wody na 100kg pszenicy. Panowie a co dodać do Kompletu na chwasty? 

Ile wody? Prawie 1.4l płynu na 100kg nasion, to nie jest potem za mokre wszystko?

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, GRZES1545 napisał:

Daje 500ml wody i jest nie gorsze niż kwalifikat, zdjęcia kiedyś wstawiałem. Ziarno dość mocno się klei i tak, a przy 1 litrze to chyba nie poszło by mi to przez siewnik🤔

Mi elegancko leci i wysiew trzyma siewnik, a już szpilkuje więc efektów negatywnych brak póki co. Mi przy 500ml w betoniarce strasznie słabo pokrywało. Dawałem kinto i scenic dlatego, że większość po qq więc na choroby grzybowe bardzo narażone

Edytowane przez Murphys
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v