Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, Cheesburger napisał:

no ok. dla was ok 200 na ha to duzy naklad dla mnie nie. kazdy ma swoj profil. Takze Panowie bez obrazy 🙂

Z zaprawianiem to jest tak. Że niby to tylko 200zł. Ale Ty często gęsto szukasz oszczędności w zabiegach choćby grzybowych. Nie lepiej za tą różnicę dołożyć po choćby 80 zł na zabiegi t1 i t2? Ale wiadomo- wygoda nie ma ceny.

Opublikowano

Do swojego jeszcze koszty czyszczenia zaprawiania (teraz roboczogodzina w cenie) jeszcze powinno się doliczyć oplate do agencji nasiennej, tak jak to robi ktoś kto produkuje kwalifikat. 

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, yacenty napisał:

do zaprawiania trzeba mieć sprzęt i kupe czasu.

Sprzęt to już jest zależny od ilości towaru do przerobienia. A co do czasu. Bardziej hmm? Chęci. Tak mi się wydaje. Mówię, wygoda kosztuje. Co kto woli. Po prostu w przypadku tego użytkownika troszkę mnie to śmieszy, bo twierdzi że dla niego 200zł to nieduży nakład więcej. A na wiosnę szuka dobrej t1 do 100zł 😄

1 minutę temu, poosa21 napisał:

Do swojego jeszcze koszty czyszczenia zaprawiania (teraz roboczogodzina w cenie) jeszcze powinno się doliczyć oplate do agencji nasiennej, tak jak to robi ktoś kto produkuje kwalifikat. 

tak tak, jeszcze za pierdnięcie opłaty niech chcą. I niech udowodnią, że ta odmiana jest tą odmianą. 3500zł/tona za byle jaką pszenicę w tym roku jest nadwyraz wystarczającą opłatą na najbliższe 2/3lata. Kawałeczek na rozród będzie. I wsio.

• Root Admin
Opublikowano
2 minuty temu, poosa21 napisał:

amen, wez jeszcze roboczogodziny na przygotowanie sprzętu i umycie go.
mi nie robi różnicy czy zrobię tonę czy 5, to raptem godizna różnicy ale czy zrobię tone czy 5 to pół dnia przygotowań i sprzątania

Opublikowano

To weź usługę. Ktoś tu przytaczał ceny za tonę czyszczenia i zaprawiania. I tak wyjdzie koło 1000zł różnicy na tonie gotowca.

Opublikowano

I spoko, mówię- wygoda kosztuje. Ale właśnie na takich podstawach można znaleźć pieniądz na jakiś późniejszy lepszy zabieg, ot co.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, sadownik12 napisał:

I spoko, mówię- wygoda kosztuje. Ale właśnie na takich podstawach można znaleźć pieniądz na jakiś późniejszy lepszy zabieg, ot co.

A jak ktoś znajdzie i na kwalifikat i na " lepszy zabieg"? 😁

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano
6 minut temu, Kubawww napisał:

A jak ktoś znajdzie i na kwalifikat i na " lepszy zabieg"? 😁

Toż nikt nikomu nie broni. Ale potyczka była użytkownikiem @Cheesburger. "no ok. dla was ok 200 na ha to duzy naklad dla mnie nie.". A potem szuka budżetowego t1 i t2. 🤔. I podejrzewam- nie on jeden jest taki.

Opublikowano
43 minuty temu, jahooo napisał:

dokładnie, kasa ucieka na taki drobnych wydawałoby się wydatkach

W zeszłym sezonie miałem 2 dobre odmiany i w tym roku wzięłem jedną nowa, która sypała o 0,5t więcej niż pozostałe 2, więc policzmy 1800zł x 0,5t to zyskałem 900zl na ha minus koszt kwalifikatu wg was to 200zl czyli jestem 700zł do przodu. 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Cheesburger napisał:

no ok. dla was ok 200 na ha to duzy naklad dla mnie nie. kazdy ma swoj profil. Takze Panowie bez obrazy 🙂

nikt tu się nie obraża, raczej chłodno kalkuluje co mu się bardziej opłaca- u mnie to zazwyczaj kwalifikant nie wychodzi, ani w plonach, ani ekonomicznie bo norma poniżej 220-250 kg/ha się nijak nie sprawdza na tym co użytkuję. Próbowałem siać około 160kg/ha i poza koniecznością zastosowania mocniejszego herbicydu plon był około 30% niższy jak przy 230kg/ha a ogólnie wszystko poniżej 200 i powyżej 280-300 negatywnie wpływało na zasiew.

Ja swoją pszenicę liczę jako mniej więcej połowę ceny skupu w żniwa, czyli na dziś to około 750zł (bez robocizny na papierze wyszło zdecydowanie mniej, ale mniejsza),  do tego zaprawa (około 150-200) i stąd wychodzi mi kwota około 1000zł.  Tona do oczyszczenia (nie musi być perfekt bo tym nie handlują przecież) z 1,5-2 ton zboża to około godziny roboty dla jednej osoby, zaprawianie z workowaniem tej samej ilości (tj. 1 tony) to kolejna godzina. Więcej mnie pochłania rozłożenie żmijki do zaprawienia niż sama jej praca. Do wszystkiego wystarczy jedna osoba, ale zazwyczaj się to robi w dwie. Jak komuś szkoda dnia roboty na takie głupoty i woli zapłacić to już jego sprawa- ja nie jestem tak bogaty i co mogę robię sam.

Przy założeniach że swojego sieję 230 kg/ha a kwalifikatu 160kg/ha to mi wychodzi różnica 200-220zł/ha, a za ta kwotę można zrobić dobre całościowe odchwaszczanie, nawożenie na 1-2 tony plonu więcej (przy obecnych cenach) lub nawet 2 zabiegi grzybowe jak ktoś nie wymaga perfekcji. 

Edytowane przez WiesiekTraktorzysta
Opublikowano
1 godzinę temu, sadownik12 napisał:

Toż nikt nikomu nie broni. Ale potyczka była użytkownikiem @Cheesburger. "no ok. dla was ok 200 na ha to duzy naklad dla mnie nie.". A potem szuka budżetowego t1 i t2. 🤔. I podejrzewam- nie on jeden jest taki.

racja racja. postanowilem i dolozyc na kwalifikat i na grzybsona bo wydaje mi sie ze mimo wszystko warto. jeslo ktos sie poczul urazony nie mialem tego na celu. I dzieki za opinie. 

PS. tebu + prochloraz + fenpropidyna. Chyba bedzie ok. t2 priaxor + tebu.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Cheesburger napisał:

racja racja. postanowilem i dolozyc na kwalifikat i na grzybsona bo wydaje mi sie ze mimo wszystko warto. jeslo ktos sie poczul urazony nie mialem tego na celu. I dzieki za opinie. 

PS. tebu + prochloraz + fenpropidyna. Chyba bedzie ok. t2 priaxor + tebu.

Triazole w t2 może poza protio to prawie zawsze rude końcówki.. 

Edytowane przez Kubawww
  • Root Admin
Opublikowano
Kubawww napisał:

1 minutę temu, yacenty napisał:

na szczescie prawie

Ty jesteś ze wszystkim wyjatkowy u Ciebie rośnie inaczej.

bo ty jesteś taki do przodu. priaxor z tebu czy elatus z tebu nic nie przypala jak umiesz stosować

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, yacenty napisał:

bo ty jesteś taki do przodu. priaxor z tebu czy elatus z tebu nic nie przypala jak umiesz stosować

Jak zwykle odpowiedź na poziomie szkoły podstawowej " jesteś taki do przodu ", ale spoko rozumiem niektórzy się zatrzymują w rozwoju.

Na forum w okresie t2 były dziesiątki zdjęć z przypaleniami po priaxorze 0.75 z 0.5 tebu, ale Ty zawsze mądrzejszy od każdego i wszechwiedzący. Kończę ta dziecinna rozmowę z Tobą. 

Edytowane przez Kubawww
Opublikowano

Na T3 tebukonazol z metkonazolem nie przypala , kupujecie jakieś tanie zamienniki , może dlatego 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v