Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 26.07.2022 o 21:34, miwigos napisał:

Nie przesadzaj , nie posiali nawozu to nie mają ,Ci co siali normalnie nie narzekają

Ty to jesteś dobry mistrz. Niby wszystko najlepiej robi wszystko najlepsze ma. Rolnik na sto wsi. A nie wie że sam azot nie składa się tylko na wysokość plonu 🤦

• Thanks 1
Opublikowano
43 minuty temu, Hubert10624 napisał:

Jakie rośliny na poplon polecacie po pszenicy pod pszenicę? Wyłączając gorczyce i rzodkiew bo w płodozmianie rzepak.

Żaden, chyba że woda aż kipi na polu

Opublikowano

No właśnie nie wiesz co potem . Ogólnie po poplonach ozimych się nie sieje bo wyciągają bardzo wodę z gleby. 

Na Podkarpaciu w czerwcowe upały przypaliło pszenicę i niski gluten wychodzi. Na foxxie ledwo 26proc złapało. U kapki kierownik narzekał na jakość tegorocznego ziarna w rejonie. 

Opublikowano

Co z tego że pada kropi leje. Jak wody w Rowach i kanałach gdzie zawsze było mokro jest jeden beton. Chociaż ja na brak wody nie narzekałem tylko tak jak kolega pisze czerwiec spalił wszystko. Dalej u mnie kropi kuku ziemniaki piękne ale brak wody był I jest nadal. 

Opublikowano
3 godziny temu, Hubert10624 napisał:

@STIG13 Aż tak wyciągają wodę? Aktualnie sporo pada, i na cały weekend też nadają opady, ale nie wiadomo co z resztą lata i jesienią.

Jak chcesz bardzo ten poplon to fajnie by było z wielu odmian, ja ostatnio znalazłem cos takiego. 

Screenshot_2022-07-28-15-33-31-251_com.android.chrome.jpg

Opublikowano
14 godzin temu, PanPawel napisał:

Ty to jesteś dobry mistrz. Niby wszystko najlepiej robi wszystko najlepsze ma. Rolnik na sto wsi. A nie wie że sam azot nie składa się tylko na wysokość plonu 🤦

Kolego mylisz się temu co odpowiedziałem na wpis, to wiem gdzie mieszka, i tam po 8-8,5 tony pszenicy koszą na dobrej ziemi

Opublikowano

dziś wykoszony pierwszy hektar i 16.5% wilgotność, w sobotę I niedzielę kolejne deszcze więc zniwa przekładamy na kolejny tydzień. Plon na oko jest ok, jak sprzedam będę wiedział dokladnie

Opublikowano
1 godzinę temu, Piffpaff napisał:

dziś wykoszony pierwszy hektar i 16.5% wilgotność, w sobotę I niedzielę kolejne deszcze więc zniwa przekładamy na kolejny tydzień. Plon na oko jest ok, jak sprzedam będę wiedział dokladnie

A skąd kolega jest?

12 godzin temu, galan99 napisał:

Pszenica Lokata .

IMG_20220726_084238.jpg

IMG_20220726_084549.jpg

Też mam lokatę, czy ona już gotowa? Ziarno twarde

Opublikowano
16 godzin temu, PanPawel napisał:

@PanPawel niestety MIWIGOS to jest rolnik na sto wsi, ale to trzeba widzieć żeby uwierzyć!

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Kolego mylisz się temu co odpowiedziałem na wpis, to wiem gdzie mieszka, i tam po 8-8,5 tony pszenicy koszą na dobrej ziemi

Raczej o mnie chodzi.Przecież pisałem,że taki plon w tym sezonie we wsi zbierają po rzepaku.Teraz będę KRÓLEM PSZENŻYTA,bo się lepiej wpisuje w mój brak płodozmianu.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v