Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dlatego mówię o dodatku pół litra cometa (piraklostrobiny ) Niemcy mają taki gotowy pak. W tamtym roku do litra priaxora dolewałem litr czystego revysolu. Było ok. W tym mam kupione po litrze elatusa

Edytowane przez STIG13
Opublikowano

Plodozmian to pierwszy warunek, drugi to pogoda. Trzeci to fungicyd, niezależnie co zastosujesz to będzie dobrze. Stosując elatus czy revysky mam nadzieję że liczycie na plony powyżej 8t bo jeśli mniej to idzie zrobić ochronę za prawie połowę ceny równie skuteczna 

• Like 4
Opublikowano
20 minut temu, XTRO napisał:

Plodozmian to pierwszy warunek, drugi to pogoda. Trzeci to fungicyd, niezależnie co zastosujesz to będzie dobrze. Stosując elatus czy revysky mam nadzieję że liczycie na plony powyżej 8t bo jeśli mniej to idzie zrobić ochronę za prawie połowę ceny równie skuteczna 

Pewnie trzeba by zamienić numerki pogoda-1 , płodozmian-2 , reszta tak jak piszesz ,

• Root Admin
Opublikowano
tytanowyJanusz napisał:

budżetowy. jeśli było by ciepło można dorzucić tebukonazolu i wtedy wyjdzie Ci taki Artemis. w zeszłym roku własna mieszanina na wzór właśnie Artemisa była sporo tańsza

tebu, prochloraz i fenpropidyna wyszło mi 130zl

Opublikowano

Czy ktoś kiedykolwiek walczył z tym dziadostwem ?

https://agrofoto.pl/artykul/uwaga-ploniarka-zbozowka-atakuje-zboza-ozime/

Musiałem jesienią przesiewać przez to pszenicę, a niestety zapraw nasiennych chroniących przed tego typu szkodnikami nie ma. Ostatnią deska ratunku był Dursban ale wycofany ;/

Opublikowano

Co na zabieg T1 w pszenicy i pszenżycie po pszenicy, mocny na łamliwość źdźbła? I co podać na pszenicę po rzepaku i po grochu? Mam na magazynie prochloraz,fenpropidyne,protiokonazol,tebukonazol,metkonazol. Proszę o podpowiedź

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

proch 300g, fenpro 300g, tebu 150g tak mi się wydaje

Raczej niemozliwez zeby zmiescic sie za 130zl  w takich dawkach

Pryskalem jednoliscienne labradorem. teraz chce rozlac rsm na pszenice. Opryskiwacz raz wyplukalem i tak sie zastanawiam czy nie poparze pszenicy. Z oblcizen mi wyszlo ze moglo zzostac 10 ml labradora i to by poszlo na 3 ha. Czy taka ilsoc to bez znaczenia dla pszenicy?

Opublikowano
47 minut temu, mds212 napisał:

Raczej niemozliwez zeby zmiescic sie za 130zl  w takich dawkach

Zobaczymy:

https://rolno-ogrodniczy.pl/p19956,orius-extra-250-ew-5l.html czyli 150g tebu to koszt 39,60zł 

https://rolno-ogrodniczy.pl/p11567,mondatak-450-ec-5l.html czyli 315g prochlorazu to koszt 41,72zł 

https://rolno-ogrodniczy.pl/p20210,tern-750-ec-1l.html czyli 300g fenpropidyny to koszt 47,20zł 

Suma: 128,52zł 😁🙋

Aa tylko takie coś to po dobrym przedplonie, w monokulturze trzeba walić 1L prochlorazu (60zł/L)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v