Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 godzin temu, Tomek90 napisał:

U mnie na 4 klasie ciągnik 160km w 4 korpusach staje na czerwonej glinie. Także 4 klasa 4 nie równa, ale skoro masz piach to 7t chyba jak dobrze sypie z nieba. 

Dziwne u nas gliny maja wysoka klase

Opublikowano

To normalne ale glina i IV kl., chyba że 30 cm a niżej piach i wypala

Opublikowano (edytowane)

Gliniasto-piaszczyste i ilaste to gleby obojętne, są one słabo kwaśne – 6,0 lub słabo zasadowe – 7,0. Z kolei gliniaste i próchniczne mają odczyn zasadowy – wartość zasadowych wynosi 8,0, a silnie zasadowych 9,0.

Ziemie są żyzne ale potrzebują po żniwach kilka razy wymieszać reszki pożniwne by spulchnić strukturę .

jeden problem to upał jak  doj**ie robi się skała beton na powierzchni .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
5 minut temu, kamil255 napisał:

Ja mam same gliny, żeby to doprawić to masakra. Najgorzej jak zostanie nieruszone po orce parę godzin to kaplica

Mam podobnie , ja to ciężką zwykłą broną z rosą wcześnie rano jadę kilka razy 

Wysoki bieg i jazda 

Opublikowano

Nie da się nie zbić mokrej gliny, u mnie jeden orze drugi za nim sije aktywnym agregatem

Opublikowano

Glina glinie nie równa. Są różne rodzaje glin, dlatego u wielu może się różnić swymi cechami i jej uprawa. Gliny mogą być od piaszczystych, lekkich po pylaste i bardzo ciężkie. 

@Tomek90 wydaje mi się, że zależnie od sytuacji na polu i stanu pszenicy. Dobrze rozkrzewione i ładne plantację albo przy T1 jeśli w kwietniu lubi przysuszyc albo w przy okazji T2 przed kloszeniem wraz z potasem na nalewanie ziarna i zabezpieczenie przed upałami. Słabsze plantacje z późnych zasiewów przy krzewieniu po ruszeniu wegetacji wraz z mikro. Ja tak u siebie te zabiegi wykonuje. 

Opublikowano

Mam dwa kawałki gdzie jest gliniasta ziemia. Za pługiem jak nie zaciągnie wałami z włóką to można sobie później co najwyżej poskakać po skibach. Dlatego na jednym polu 10ha robie małe doświadczenie, drugi rok nie używam pługa. Po jęczmieniu ozimym gruber i siew rzepaku. Teraz na jesień po rzepaku też gruber i siew pszenicy. Zobaczymymy czy za kilka lat bedzie jak w tych gazetach więcej dżdżownic w rękach jak tej grudy gliniastej ziemi 😄

• Like 1
Opublikowano

Jak są warunki robirę orke, jak nie to bezorkowo na 20-25 cm

Opublikowano

Mam zasiane pszenzyto avocado na piachu, przedplon owies, pod korzeń dane 45 m3 gnojowicy z tuczu, na wiosnę pójdzie 200 kg saletrosanu 26 i 120 kg nitromagu z yarej, co polecacie na t1 ? myślałem o prochlorazie i fenpropidynie i dorzucić azoksy, co wy na to ?

Opublikowano

oprysk expert met + legato jesienią chamuje rozwoj pszenicy ?? na jednej działce mam wrażenie że po oprysku mocno ją zatrzymało. pszenica siana koncem września a wyglada marnie tylko na tej jednej działce

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 1993michal napisał:

oprysk expert met + legato jesienią chamuje rozwoj pszenicy ?? na jednej działce mam wrażenie że po oprysku mocno ją zatrzymało. pszenica siana koncem września a wyglada marnie tylko na tej jednej działce

Ile dałeś legato?

Opublikowano
2 godziny temu, Broody napisał:

Glina glinie nie równa. Są różne rodzaje glin, dlatego u wielu może się różnić swymi cechami i jej uprawa. Gliny mogą być od piaszczystych, lekkich po pylaste i bardzo ciężkie. 

@Tomek90 wydaje mi się, że zależnie od sytuacji na polu i stanu pszenicy. Dobrze rozkrzewione i ładne plantację albo przy T1 jeśli w kwietniu lubi przysuszyc albo w przy okazji T2 przed kloszeniem wraz z potasem na nalewanie ziarna i zabezpieczenie przed upałami. Słabsze plantacje z późnych zasiewów przy krzewieniu po ruszeniu wegetacji wraz z mikro. Ja tak u siebie te zabiegi wykonuje. 

Właśnie taki mam zamysł po ruszeniu wegetacji micro z fosforem, a aminokwasy przy zabiegu fungicydowym. 

12 minut temu, yacenty napisał:

bezorke tak płytko? jak pytałem paru osób to każdy mówił że jak tylko koń pozwala to ryja na 30

Mam pszenicę po rzepaku parę ha po samej talerzowce na około 10cm i wygląda lepiej jak po głębokim spulchnieniu na 25cm.

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano

po rzepaku to ja sieje w talerzowke, a na ile ona pójdzie to nie wiem czy to 16, 18 czy 20cm. co do głębszej uprawy nie wiem, nie są to przypadkowi ludzie a marzą mi się takie plony jak osiągają a pola mają kawałeczek ode mnie więc klimat i deszcz bardzo zbliżony

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v