Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, huzieba napisał:

Mam promaxa i andros muszę kupić bukat czy macie inne propozycje do tego, moze odpuścić całkowicie i co sądzicie o tych dawkach. To NPK I mikro mogę wymieszać z tym?

0,7l/ha promax  prochloraz 315g
0,4l/ha andros  fenpropidyna 300g
0,4l/ha bukat   tebukonazol 200g
Azoplon Nutri 2kg/ha
Azoplon Mikro zboże 1,75kg/ha

Zastosować tą ochronę na pszenicę czy dać te środki na pszenżyta i żyta a na pszenicę cos lepszego kupić? Azoplon idzie na wszystkie zboża.

Septorioza chyba wkroczyła? To BBCH 30? bo kolanko bardzo nisko

IMG_20220405_000327.jpg

IMG_20220405_000314.jpg

Było już pisane na tym forum żeby prochloraz działał to dawka musi być 450 gram a najlepiej 550 , tebukonazol zastąp difenokonazolem który deczko lepszy jest na septoriozy

• Root Admin
Opublikowano

Poproszę o wpisy merytoryczne i na temat, a nie wycieczki personalne. Chcesz się wyzywać jeden z drugim to pod remizę! Dać sobie raz czy dwa po ryju a później wypić flaszkę na zgodę i wracać do merytorycznej dyskusji.

• Haha 1
Opublikowano

Jest jakiś difenokonazol, który ma rejestracje w zbożach? Jaką dawkę stosować?

Co lepiej zastosować w pszenicy: lancet plus, rexade czy np. atlantis 0,45 + mustang 0,6l?

Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, jajonasz napisał:

Przecież o tym w jakich cenach @miwigos kupuje śor to tutaj już od dawna legendy krążą

11 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

U miwigosa jak w TVP 1, same sukcesy, a porażki się przemilcza. Prawda jest iednak taka, że sklepy ze środkami doją ile wlezie i tyle. a Jak ktoś chlapnie, że dostał taniej to ci co kupili drożej krzyczą, że na pewno przeterminowane albo zmyślił cenę. Kiedyś jeden bamber chlapnął po ile kupił Toprex na wiosnę w  pewnym sklepie, pojechałem do innego, mówię że chciałbym Toprex, Podano mi cenę i powiedziałem, że w sklepie X jest po sporo taniej. Skrzywił się i sprzedał, bo większość chemii u niego kupuje, ale na pewno na tym Toprexie i tak zarobił, tylko nie tyle, ile chciał. ;) 

Mam pisać że kupiłem drożej niź dałem w jaki celu i narzekać jak większość z przyzwyczajenia , najlepiej żeby nie szło wtedy byli by wszyscy szczęśliwi, prawda w oczy kole, pisze jak jest , że idzie mi nie najgorzej to boli to was,tak jak większość społeczeństwa, spadło 3,5 mm i z tego sie ciedsze , bo powschodzi , jest szansa że do końca tyg. bedzie więcej, większość napisze tylko tyle , nic nie daje

Tak u was szaleją choroby że już chcecie pryskać , ja czekam na 1 kolanko , czyli pewnie koło 20 kwietnia

Edytowane przez miwigos
Opublikowano
huzieba napisał:

Mam promaxa i andros muszę kupić bukat czy macie inne propozycje do tego, moze odpuścić całkowicie i co sądzicie o tych dawkach. To NPK I mikro mogę wymieszać z tym?

0,7l/ha promax  prochloraz 315g
0,4l/ha andros  fenpropidyna 300g
0,4l/ha bukat   tebukonazol 200g
Azoplon Nutri 2kg/ha
Azoplon Mikro zboże 1,75kg/ha

Zastosować tą ochronę na pszenicę czy dać te środki na pszenżyta i żyta a na pszenicę cos lepszego kupić? Azoplon idzie na wszystkie zboża.

Septorioza chyba wkroczyła? To BBCH 30? bo kolanko bardzo nisko

IMG_20220405_000327.jpg

IMG_20220405_000314.jpg

Tutaj przede wszystkim należałoby przypilnować podstawy źdźbła.

Opublikowano
3 godziny temu, lassie napisał:

Było już pisane na tym forum żeby prochloraz działał to dawka musi być 450 gram a najlepiej 550 , tebukonazol zastąp difenokonazolem który deczko lepszy jest na septoriozy

ile zastosować difenokonazolu zamiast 0,4 tebu

Opublikowano
huzieba napisał:

1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Tutaj przede wszystkim należałoby przypilnować podstawy źdźbła.

tylko czym jakie dawki

Osobiście skłaniam się w stronę protiokonazolu 160 g/ha. + coś przeciwko mączniakowi, jeśli jest taka potrzeba. Nie wiem w jakim zmianowaniu ta pszenica, ani co to za odmiana, ale jeśli w monokulturze to prochloraz może okazać się zbyt słaby przeciwko łamliwości..

Opublikowano
1 godzinę temu, boogie7 napisał:

Osobiście skłaniam się w stronę protiokonazolu 160 g/ha. + coś przeciwko mączniakowi, jeśli jest taka potrzeba. Nie wiem w jakim zmianowaniu ta pszenica, ani co to za odmiana, ale jeśli w monokulturze to prochloraz może okazać się zbyt słaby przeciwko łamliwości..

Euforia, siana 25 września, płodozmian

zdjęcie z lutego

IMG_20220405_143123.jpg

Opublikowano

Panowie jedziecie już z n2? Rozpuścił się śnieg zalegający kilka dni, na piątek i sobotę ostatnie opady nadają, także dobrze byłoby to wykorzystać

Opublikowano
5 godzin temu, lassie napisał:

miwigos masz pszenicę późno sianą po kuku i buraku że tak późno będzie się rozpoczynać strzelanie w źdźbło ?

nie siane 18-22 wrzesień ,ale wszystko jest do tyłu za zimno

• Root Admin
Opublikowano
56 minut temu, ManiakUrsus napisał:

Panowie co polecacie na t1 tylko nie z najwyższej półki, pszenica po rzepaku

prochloraz, fenpropidyna, tebukonazol

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v