Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Piffpaff napisał:

SawekBraczyk napisał:

Hektar Wiedzy już jest przemówienie na temat mikro . On zaleca boru po 90g dawać a Molibden ze 30g . I być tu mądry . 

kolejny rok z rzędu daję na wiosnę po ruszeniu wegetacji miedz cynk, milobden i mangan z intermagu. W tym roku zapomniałem o borze, a szkoda. Widzę różnicę w zdrowotności łanu a co na pewno odbija się na plonie. Nie wiem wiem czy sypie mi 50kg czy 500kg więcej finalnie bo nie robię prób ale intensywność zieleni i zdrowotność łanu jest widoczna i to mnie przekonuje. Co do Pana Czarka trochę zmienił ilości mikro bo opierałem się na odcinku chyba z zeszłego roku i tamtych normach ale żaden problem bo albo dorzuce do T1 albo dopiero za rok. Jeśli ktoś nie wierzy niech zrobi próbę ba połowie pola to naprawdę dużo nie kosztuje.

a na rzepak też idzie tak zrobić jak piszesz czy inne dawki ?

Opublikowano

A powinno ciebie przekonywać czy sypie 50kg czy 100kg więcej bo to sie liczy, a nie wygląd. 

Wszystkiego trzeba dać na susze i przymrozki tytanit, ma lepszy chlorofil żelazo, potas azot siarka na kłos ciekawe czy później finalny wynik finansowy będzie sie zgadzać. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Piffpaff napisał:

kolejny rok z rzędu daję na wiosnę po ruszeniu wegetacji miedz cynk, milobden i mangan z intermagu. W tym roku zapomniałem o borze, a szkoda. Widzę różnicę w zdrowotności łanu a co na pewno odbija się na plonie. Nie wiem wiem czy sypie mi 50kg czy 500kg więcej finalnie bo nie robię prób ale intensywność zieleni i zdrowotność łanu jest widoczna i to mnie przekonuje. Co do Pana Czarka trochę zmienił ilości mikro bo opierałem się na odcinku chyba z zeszłego roku i tamtych normach ale żaden problem bo albo dorzuce do T1 albo dopiero za rok. Jeśli ktoś nie wierzy niech zrobi próbę ba połowie pola to naprawdę dużo nie kosztuje.

To ile tego Boru dadajesz ? Zawsze jadę Dr.Green 2kg i na flagę 1kg . Zeszły rok pszenica 8,3t mi sypnęło na najlepszym kawałku . 

Edytowane przez SawekBraczyk
Opublikowano
Turok napisał:

Piffpaff napisał:

SawekBraczyk napisał:

Hektar Wiedzy już jest przemówienie na temat mikro . On zaleca boru po 90g dawać a Molibden ze 30g . I być tu mądry . 

a na rzepak też idzie tak zrobić jak piszesz czy inne dawki ?

rzepaku nie sieje więc nie wiem ale pierwiastki standardowo potrzebne każdej roslinie

Tomek90 napisał:

A powinno ciebie przekonywać czy sypie 50kg czy 100kg więcej bo to sie liczy, a nie wygląd. 

Wszystkiego trzeba dać na susze i przymrozki tytanit, ma lepszy chlorofil żelazo, potas azot siarka na kłos ciekawe czy później finalny wynik finansowy będzie sie zgadzać. 

jeśli widzę zdrowy łan i intensywna zieleń to świadczy że procesy życiowe w roslinie nie s zakłócone więc jest duża szansa na zwyzke plonu. Nie oszukujmy się mikro to nie azot że widac efekt to jak z witaminą D u ludzi można żyć bez suplementacjii ale po latach okazuje się że ten co bral jest sdrowszy.

SawekBraczyk napisał:

9 minut temu, Piffpaff napisał:

To ile tego Boru dadajesz ? Zawsze jadę Dr.Green 2kg i na flagę 1kg . Zeszły rok pszenica 8,3t mi sypnęło na najlepszym kawałku . 

do tej pory dawałem ok 50g boru na start jeszcze przed t1 i kolejne 50g przy t2 na jeść flagowy

Opublikowano

myślę dać tak : bor 75g , cynk 112g , mangan 160g , molibden 33 g . będzie to dobre rozwiązanie czy coś inaczej dać lub dołożyć ? myślałem nad ta miedź żeby dołożyć te 75g na ha ma to sens ?

Opublikowano

boru max 50g, cynk ok, mangan ok, molibden- zawsze dawałem ok 20g, miedź ma jak najbardziej sens w dawce 75g

boru max 50g, cynk ok, mangan ok, molibden- zawsze dawałem ok 20g, miedź ma jak najbardziej sens w dawce 75g

Opublikowano
Piffpaff napisał:

ok a jak bym bez miedzi to coś gorzej będzie działać ?

Opublikowano
Turok napisał:

Piffpaff napisał:

ok a jak bym bez miedzi to coś gorzej będzie działać ?

miało być 6.6g molibden , źle policzyłem

Opublikowano

Mam taki wieloskładnik do rozpuszczania:
Mangan (Mn-EDTA): 5,00%
Miedź (Cu-EDTA): 3,00%
Cynk (Cu-EDTA): 4,00%
Żelazo (Fe-EDTA): 0,70%
Molibden (Mo): 0,20%
Bor (B): 1,10%

i zalecenia

dawkowanie.jpg

Aktualnie jest za zimno na jakieś mikrusy a jak przyjdą warunki to pewnie już będzie strzelanie w źdźbło.

Od strzelania w źdźbło zalecane 0,5kg wydaje mi się trochę skromnie.
Dlaczego od tej fazy tak znacząco obniżyli zalecaną dawkę, z max 2kg do 0,5kg?

Opublikowano
Turok napisał:

tak do 60-65zl na ha chciał bym wydać , muszę dokładnie policzyć i gdzieś zamówić a tego molibden to mówisz tak 15-20g dać ?

Każdy gram będzie wazny więc nawet 15 będzie super a 20 jeszcze lepiej. Taka moja uwaga, zamów wszystkie składniki z jednej firmy żeby nie okazało się że wystąpi jakąś reakcja Ja zawsze zamawiam z polskiej firmy intermag

Opublikowano
Piffpaff napisał:

Turok napisał:

tak do 60-65zl na ha chciał bym wydać , muszę dokładnie policzyć i gdzieś zamówić a tego molibden to mówisz tak 15-20g dać ?

Każdy gram będzie wazny więc nawet 15 będzie super a 20 jeszcze lepiej. Taka moja uwaga, zamów wszystkie składniki z jednej firmy żeby nie okazało się że wystąpi jakąś reakcja Ja zawsze zamawiam z polskiej firmy intermag

właśnie znalazłem w dobrej cenie w sklepie intenetowym dla roślin z firmy intermag

Opublikowano

Panowie w zeszłym roku na pszenicą szła taka mieszanina na T1 Unix+Tern+Praktis.Nie pamiętam w jakich ilościach,może ktoś mógłby podać ilości tych środków,żeby jakoś w miare to miało sens?

Opublikowano
1 godzinę temu, jajonasz napisał:

Na opakowaniu jest napisane żeby nie łączyć ze śor, nie wiem czy na wszystkich takich specyfikach jest taka asekuracyjna regułka, bo tak to lipa jeździć tylko z tym. Skład całkiem ok jakby dać z 1,5kg

Chciałem dołożyć do tego jeszcze miedzi ale doradca od intermag twierdzi że do tego nic nie trzeba dokładać i trzymać się dawek.

Opublikowano
2 godziny temu, SawekBraczyk napisał:

Ja bym myślał 0,5 - 0,3 - 0,5 . U mnie zamiast Protio idzie Tebu 150g a Unix 0,6 i Tern 0,3 . 

OK,a co w zamian za Tern?Z tego co patrzyłem to nie dostępny.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v