Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
45 minut temu, STIG13 napisał:

metrafenon nie jest jak cyprodynil

Wg tabel chyba skuteczność podobna co cyprodynil??

30 minut temu, isentor napisał:

Cyprodynil też delikatnie mączniaka łapie. Nie wystarczy Ci protio 150-200 + proquinazid 40g? Chociaż pogoda gówniana to może fenpropidyna byłaby lepsza.

Po przedplonach zbożowych. Za słabo na podstawę 

Opublikowano
32 minuty temu, masa24 napisał:

Wg tabel chyba skuteczność podobna co cyprodynil??

Po przedplonach zbożowych. Za słabo na podstawę 

Ręki sobie uciąć nie dam, ale chyba w dalszym ciągu tylko cyprodynil działa na oba szczepy łamliwości podstawy źdźbła. Metrafenon na pewno będzie słabszy

Opublikowano

Zgorzel korzeni i podstawy źdźbła – wysokiemu nasileniu choroby sprzyja ciepła i wilgotna jesień, łagodna zima, ciepła i wilgotna wiosna, gorące i suche lato. Pierwsze objawy choroby to brunatnienie i czernienie całych korzeni lub tylko ich fragmentów. Czarne obumarłe korzenie posiadają charakterystyczny, metaliczny połysk. W fazie strzelania w źdźbło i kłoszenia następuje czernienie podstawy źdźbła. Rośliny przedwcześnie dojrzewają, kłosy bieleją i nie wykształcają ziarna lub wytwarzają ziarno nie w pełni wartościowe, tzw.  poślad. Objawy chorobowe są bardzo dobrze rozpoznawalne w łanie, gdyż są widoczne niewielkie place roślin z pobielałymi kłosami. Choroba ta najczęściej występuje w pszenicy ozimej.

Zwalczanie: największa skuteczność uzyskuje się po zastosowaniu zapraw nasiennych zawierających, takie s.cz. jak: siltiofam, siltiofam + fludioksonil.

Opublikowano
4 godziny temu, szymonidas9 napisał:

W jakim terminie podajecie mocznik na n2? 

Mocno zastanawiam się czy nie sypać go razem z saletra i na tym zakończyć nawozenie, z obawy o późniejszy suchy marzec i kwiecien

Przez kilka lat sypałem mocznik w końcowej fazie krzewienia 150kg, robiłem porównanie z saletrą 200kg w fazie początek krzewienia około 10 dni później niż mocznik, plon praktycznie taki sam ale parametry trochę lepsze po moczniku.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, miwigos napisał:

Co lepsze input triple czy revyflex, mi sie wydaje że to pierwsze

Niełatwe pytanie. Cene maja taką samą.

Input - maczniak pokryty w 100% bo proqinazid to nr 1 jeżeli chodzi o zabezpieczenie przed maczniakiem, a spiroksamina dokłada działanie interwencyjne. Proquinazid działa świetnie w niskich temp, ale to środek powierzchniowy, więc deszcz łatwiej może go zmyć niż np metrafenon, który działa wgłębnie. Protiokonazol zabezpieczy przed septorioza I DTR,a przy wsparciu spiroksaminy również przed rdza. Minus rozwiazania to wymóg temperatury dla prioto. Drugi minus to fakt, że prioto to nr 1 na T2 a kiedy jest to możliwe wolę nie powtarzać substancji. 

Revyflex - zabezpieczy świetnie przed septorioza i rdza, ale sporo gorzej przed dtr. 150g metrafenonu zabezpieczy podstawę I całkiem nieźle profilaktycznie przed maczniakiem. Słabość rozwiązania to słaba ochrona przed dtr I brak interwencyjnego działania na maczniaka.  Plus że metrafenon działa dobrze w niższych temp.

Powiem szczerze że wcześniej skreśliłem revyflex bo myslalem o nim glownie pod katem T2. Teraz jak się przyjrzałem to może to nie być zła opcja na "bogata" ochronę T1. Można pojechać na bbch 29-30 żeby zabezpieczyć tak wcześnie jak się da podstawę, liście i przed maczniakiem. Z racji słabej ochrony przed dtr pociągnąć t2 środkiem, który będzie miał dtrke dobra, czyli np elatusem era i fajnie się skomponuje (nie będzie powtórzenia substacji). Pytanie tylko jak zadziała mefentrifukonazol przy niższych temp. Raczej tak jak reszta triazoli. 

Zaletą zastosowania cyprodinilu, fenpropidyny i jakiegoś triazola jest to, że można sobie samemu dobrać kiedy z tym pojechać. Np cypronidil na bbch 29-30, jak nie ma maczniaka w tym terminie to nie dawać fenpropidyny, tylko dac ją na bbch 31 razem z regulacją na 1 kolanko.  Wtedy też można dodać np metkonazol. Taki zestaw kosztowo wyjdzie podobnie jak input i revyflex. 

1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Prywatnie wolałbym Input zwykły z dodatkiem cyflufenamidu, a na T2 czysty mefentriflukonazol z solatenolem

Wg mnie nie kupisz solatenolu solo. Zresztą mefentriflukonazolu też chyba nie ma solo. Można połączyć elatus z revysky ale żeby cenowo to miało sens, to trzeba byłoby dać po pół dawki. Niestety takie połączenie nie da takiego zabezpieczenia przed  DTR jak elatus solo. 

Screenshot_20230122_202001_Drive.jpg

Edytowane przez odrion
Opublikowano
34 minuty temu, odrion napisał:

Input - maczniak pokryty w 100% bo proqinazid to nr 1 jeżeli chodzi o zabezpieczenie przed maczniakiem, a spiroksamina dokłada działanie interwencyjne. Proquinazid działa świetnie w niskich temp, ale to środek powierzchniowy, więc deszcz łatwiej może go zmyć niż np metrafenon, który działa wgłębnie. Protiokonazol zabezpieczy przed septorioza I DTR,a przy wsparciu spiroksaminy również przed rdza. Minus rozwiazania to wymóg temperatury dla prioto. Drugi minus to fakt, że prioto to nr 1 na T2 a kiedy jest to możliwe wolę nie powtarzać substancji. 

Revyflex - zabezpieczy świetnie przed septorioza i rdza, ale sporo gorzej przed dtr. 150g metrafenonu zabezpieczy podstawę I całkiem nieźle profilaktycznie przed maczniakiem. Słabość rozwiązania to słaba ochrona przed dtr I brak interwencyjnego działania na maczniaka.  Plus że metrafenon działa dobrze w niższych temp.

Powiem szczerze że wcześniej skreśliłem revyflex bo myslalem o nim glownie pod katem T2. Teraz jak się przyjrzałem to może to nie być zła opcja na "bogata" ochronę T1. Można pojechać na bbch 29-30 żeby zabezpieczyć tak wcześnie jak się da podstawę, liście i przed maczniakiem. Z racji słabej ochrony przed dtr pociągnąć t2 środkiem, który będzie miał dtrke dobra, czyli np elatusem era i fajnie się skomponuje (nie będzie powtórzenia substacji). Pytanie tylko jak zadziała mefentrifukonazol przy niższych temp. Raczej tak jak reszta triazoli. 

Zaletą zastosowania cyprodinilu, fenpropidyny i jakiegoś triazola jest to, że można sobie samemu dobrać kiedy z tym pojechać. Np cypronidil na bbch 29-30, jak nie ma maczniaka w tym terminie to nie dawać fenpropidyny, tylko dac ją na bbch 31 razem z regulacją na 1 kolanko.  Wtedy też można dodać np metkonazol. Taki zestaw kosztowo wyjdzie podobnie jak input i revyflex. 

Wg mnie nie kupisz solatenolu solo. Zresztą mefentriflukonazolu też chyba nie ma solo. Można połączyć elatus z revysky ale żeby cenowo to miało sens, to trzeba byłoby dać po pół dawki. Niestety takie połączenie nie da takiego zabezpieczenia przed  DTR jak elatus solo. 

Duet na Start jak według ciebie wyglada ? 

Opublikowano
41 minut temu, odrion napisał:

Czysty revysol nawet pod kilkoma nazwami ;) czysty solatenol też jest

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, SawekBraczyk napisał:

Duet na Start jak według ciebie wyglada

No właśnie trafiłeś, bo to chyba będzie mój faworyt. Jak nie ma środka idealnego, tak cena/działania, coraz bardziej podoba mi się duet. Oczywiście w zwiększonej dawce.

Przyjmijmy podbicie dawki o 30%. Wtedy mamy 100g metafrenonu i 100g kerozyksymu metylu i prawie 200g boskalidu. Czyli mamy 2 substancje, które ładnie działają na podstawę (boskalid i metarenon). Pokuszę się o strzelenie (bo nie mam takich badań), że boskalid z metrafenonem w takich dawkach zadziała lepiej niż cypronidil solo w 0.6 unixa. Oczywiście boskalid potrzebuje większej temp niż cypronidil, ale metrafenon już działa podobnie (od ok 5stopni). Czyli podstawa wg mnie super. 

Co do mączniaka, to jednak 100g metrafenonu, to może być za mało. Szczególnie, jeżeli będzie mokro i będą dobre warunki do rozwoju mączniaka. Ale można przyjąć strategię, że Duet pójdzie na bbch 29-20 i potem na regulację jeżeli widzimy że są warunki na mączniaka i że się pojawia, to dajemy dawkę wyniszczającą fenpropidyny (takie 0.4l androsa/terna). Jeżeli chodzi o zabezpieczenie liści to 200g boskalidu da dobrą ochronę przed septeriozą, natomiast kerozyksym doda ochronę przed rdzą. Niestety nie wiem jakie jest działanie kerozyksymu na DTR, ale boskalid też coś zadziała i poza tym ja planuję dobrą ochronę na T2 przed tą chorobą.

Czyli mamy 170zł zwiększona dawka duetu + 40 zł andros/tern i za 210 zł ochrona powinna być optymalna. 

Siłą duetu jest to, że ma 3 nowczesne substancje z różnych grup. Słabość to oczywiście za małe dawki w tym co proponuje producent. 

22 minuty temu, STIG13 napisał:

Bez żadnej złośliwości, podziel się proszę jak można kupić czysty revysol i czysty solatenol? Jakie nazwy środków? 

Edytowane przez odrion
Opublikowano (edytowane)

Czysty revysol brałem z Procamu pod nazwą Lenvyor. Czysty solatenol to jak dobrze pamiętam ma osadkowski pod nazwą elatus plus. Do tej pory pakowali razem z plexeo a od tamtego bodajże roku też z ich revysolem na wyłączność 

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Przy kopiowaniu kropka w kropkę wypada podać choć źródło ;)

Dla kogoś tak obytego w tej materii jak Ty, chyba nie trzeba jakoś specjalnie potwierdzać tego co zostało powiedziane, odnośnie zgorzeli podstawy źdźbła..

Opublikowano
27 minut temu, odrion napisał:

Siłą duetu jest to, że ma 3 nowczesne substancje z różnych grup. Słabość to oczywiście za małe dawki w tym co proponuje producent. 

Z tą "nowoczesnością", a przede wszystkim skutecznością, raczej by polemizował... 🤔  Krezoksym metylu, a także trifloksystrobina, to raczej najsłabsze ze strobiluryn..

Opublikowano

Jeszcze w temacie T3. 

"Wg badań jakie prowadzone są w Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu i co potwierdzają światowe badania wykonujące, że przeprowadzając zabieg chemiczny na kłos, nie należy stosować jednej substancji aktywnej. Wyniki przedstawione w tabeli nr 2 jasno wskazują na ten fakt. Taki zabieg nie będzie skutecznie zwalczał wszystkich rodzajów fusarium jakie mogą wystąpić na kłosach zbóż. Może jednocześnie spowodować intensywne namnażanie się nie zwalczonych chemicznie grzybów, powodując jeszcze większe porażenie i co za tym idzie znacznie zmniejszenie jakości ziarna. Zatem bardzo ważne jest, aby w zabiegu na kłos wykorzystywać mieszaninę przynajmniej dwóch substancji aktywnych. Takie rozwiązanie daje możliwość walki z większym spektrum zwalczania grzybów z rodzaju fusarium"

Możemy jeszcze spojrzeć na to jakie szczepy fusarium są najbardziej popularne w Polsce oraz warunki do ich rozwoju (załączony obrazek)

Tiofanat, epoksykonazol, procholraz już wycofane. Ale wg tych badań mieszanina tebu z metko powinna być skuteczniejsza niż samo metko. 4 szczepy dominują w Polsce (greaminearum, aveneceum, culmorum i poae. I właśnie tebu nie bierze gramineraum i jest mniej skuteczny od metko na aveneceum. Tebu za to lepiej zwalcza poae. 

Co jak co, ale na T3 była 1 prawdziwa kosa i był to prochloraz. 

Nie ma podanych ilości substancji czynnych, ale zakładam, że można przyjąć po pół dawki, czyli 30g metko i 125 tebu, chyba, że ktoś ma prochloraz, wtedy albo sam prochloraz, albo w mieszaninie z tebu/metko. 

Substancje na T3.JPG

Szczepy fusarium w Polsce.JPG

Warunki do rozwoju szczepów fusarium.JPG

Opublikowano

a nie łatwiej wyjść z takiej kombinacji: podstawa - triazol- mączniak ( cyprodylin, prochloraz- triazol- spiroksamina, proquinazid,.cyflufenamid, fenpropidyna). w zależności od zagrożenia i zasobności portfela, można dobrac sobie kabinacje i ilosci jaka się chce. jak zacząłem się uczyc też różne rzeczy kombinowalem. obecnie aby się nie denerwować tak układam tzw żupe fungicydów a na T1 :)

Opublikowano

Czysty Input, najrozsądniejsza opcja, w sumie już 2 lata tak idzie + proquinazid w pszenżyto. 

3 godziny temu, poosa21 napisał:

Przez kilka lat sypałem mocznik w końcowej fazie krzewienia 150kg, robiłem porównanie z saletrą 200kg w fazie początek krzewienia około 10 dni później niż mocznik, plon praktycznie taki sam ale parametry trochę lepsze po moczniku.

WIADOMO, SALETRZAKI TO KRÓTKO DYSTANSOWCY! 

Opublikowano
9 godzin temu, STIG13 napisał:

Możesz podać źródło tej tabeli ? Chodzi głównie o substancje na T1

9 godzin temu, STIG13 napisał:

Możesz podać źródło tej tabeli ? Chodzi głównie o substancje na T1

Opublikowano

Jakiejś jednej nie mam. Jedynie to co kilka stron wcześniej wstawiałem. Ogólnie przeglądam materiały angielskie, niemieckie, polskie, czeskie badania i z tego sobie coś wybieram 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, odrion napisał:

że Duet pójdzie na bbch 29-20 i potem na regula

Chyba tutaj miało być 29-30 lub 31. 210zł optymalna ochorna na jaki plon? Bo jak mówisz o pszenicy na 6-7t to moim zdaniem nie ma sensu wyrzucania aż takie kasy na t1. Daj 150g protiokonazolu, i proquinazid lub fenpropidyna w zależności od występowania mączniaka i masz dużo mniej. Protio jak powtórzysz w T2 to też nic się nie stanie. 

Mefentriflukonazol chyba też już jest solo dostępny, nie wiem czy Agrosieć tego nie będzie miała. BASF robi Amplitude/BelantyDivalty/Dynergy/Lenvyor/Myresa PRO itd

Edytowane przez isentor
Opublikowano
1 godzinę temu, isentor napisał:
12 godzin temu, odrion napisał:

że Duet pójdzie na bbch 29-20 i potem na regula

Chyba tutaj miało być 29-30 lub 31. 210zł optymalna ochorna na jaki plon? Bo jak mówisz o pszenicy na 6-7t to moim zdaniem nie ma sensu wyrzucania aż takie kasy na t1. Daj 150g protiokonazolu, i proquinazid lub fenpropidyna w zależności od występowania mączniaka i masz dużo mniej. Protio jak powtórzysz w T2 to też nic się nie stanie. 

Mefentriflukonazol chyba też już jest solo dostępny, nie wiem czy Agrosieć tego nie będzie miała. BASF robi Amplitude/BelantyDivalty/Dynergy/Lenvyor/Myresa PRO itd

Dokladnie. Literówka, chodziło o bbch 29-30, czyli zabieg jeszcze przed 1 kolankiem. Mnie interesuje plon min 7t i generalnie poniżej tego nie schodzę. Zdarza się 8 lub 8.5 ale 9t nie mogę przebić. Ogranicza mnie fatalny plodozmian, ale mimo wszystko chciałbym pod te 9 t łapać jak nie ma tragedii z wodą (klasa 1,2 i trochę 3)

Nie mówię że priotokonazol nie zrobi roboty, ale razem z proqinazidem działają w zupełnie innych temp. Proquinazid można jechać nawet poniżej 5 stopni. Widzę że verben jest @ 270 zł, więc przy dawce która proponujesz i która jest sensowna wychodzi również ponad 200zl. 

Czasy taniej ochrony t1 odeszły razem z prochlorazem.  Nawet składając to co podałeś to połowa dawki protendo 120zl + fenpropidyna 50zl i mamy 170 zł za ochronę, którą nie jest zła ale z racji temp triazoli daleka od ideału. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v