Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Nie, kupowałem Rootstar z Intermagu. Chyba w rzepaczanym temacie wysyłałem ci tabelkę z nowoczesnej uprawy gdzie były zebrane składy różnych produktów. Czy dokrzewi czy tylko pobudzi korzenie, zobaczymy. Będzie doświadczenie. Łączyłem z mikro i z fosforem w tytoniu i wyszło super. 

Edytowane przez STIG13
  • Thanks 1
Opublikowano

Dają coś te aminokwasy , jak są normalne warunki, mnie nie przekonał jescze nikt do ich stosowania , 

Opublikowano
6 godzin temu, STIG13 napisał:

Prawdopodobnie pójdzie Optysil, ze względu że można go mieszać, nie waży mi się.

Tak jak zalecają 0.5L/ha?

1 godzinę temu, miwigos napisał:

Dają coś te aminokwasy , jak są normalne warunki, mnie nie przekonał jescze nikt do ich stosowania , 

U znajomego w malinach po aminokwasach był mega efekt, rosły jak piana 

1 godzinę temu, STIG13 napisał:

Wysyłałem ci tabelkę z nowoczesnej uprawy gdzie były zebrane składy różnych produktów.

Jeśli to nie problem to poproszę tą tabelke

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

U znajomego w malinach po aminokwasach był mega efekt, rosły jak piana 

Chodzi o uprawy pszenica , rzepak, kuku

Opublikowano
1 godzinę temu, tytanowyJanusz napisał:

Jeśli to nie problem to poproszę tą tabelke

Źródło: Chohura P. 2022. Aminokwasy wspierają rośliny. Nowoczesna Uprawa nr 3 (185) str. 83-85.

IMG_20221214_190525.jpg

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

Co do aminokwasów to w sadownictwie to podstawa w dokarmianiu dolistnym, pokazywali badania fungicydów bez aminokwasów i z i okazało się, że 20% mniej dawki fungi z amino można było zastosować i uzyskać taki sam efekt. Sam od siebie oddam, że jest to lepiącą ciecz która jak wielu mówi działa jako adiuwant :). Sami codziennie jemy aminokwasy które są składem białka czy to z mięsa czy z nabiału 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, warchest napisał:

9 listopada siałem pszzenice ozimą po kukurydzy i do tej pory nie powschodziła , w ziemi troszke korzonka póścila co niektóra , czy to jeszcze powschodzi przy takiej pogodzie jak teraz mamy czy trzeba mysle na wiosne żeby jarą to przesiewać ? 

Spokojnie , moja siana 14 listopada , i też oczywiście nie powschodziła , ale korzonki ma , wszystko zależy od pogody, bo może powschodzić w styczniu , może w lutym , a może być na wierzchu dopiero w marcu , ale zrażać się nie ma co , nie raz już tak było że wschodziła w marcu , a plon był sporo lepszy niż jarej, poza tym u mnie bardziej się można obawiać o te wcześniej siane , bo jak dzisiaj odśnieżałem na podwórku to mimo że rano było minus 18 stopni to pod śniegiem jest błoto , na polu pewnie to samo , i jak by tak ten śnieg się utrzymał z miesiąc , to zboża pod śniegiem mogą się zacząć gotować 

Edytowane przez mysza103
  • Thanks 1
Opublikowano

Kolor ważny do sąsiada , bo lepiej wygląda , efekt ekonomiczny był ?

Opublikowano
11 minut temu, STIG13 napisał:

Aminokwasy to gotowy pokarm. Jeśli wszystko jest w porządku, roślina dobrze rośnie to zrobią jedynie za adiuwant. Tak bym to widział przynajmniej. 

Czyli na dobrej ziemi w kulturze i zasobności , efek finansowy marny, tak myślałem

Opublikowano
10 minut temu, miwigos napisał:

Czyli na dobrej ziemi w kulturze i zasobności , efek finansowy marny, tak myślałem

Tak samo można powiedzieć o fosfor potas siarka magnez i niektóre mikro ze zbędne przy dobrej zasobności 🤷‍♂️

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v