Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

Tak bym to rozegrał

Doglebówka: 0.3L DFF + 2L CTU 

T1: 360-450g prochloraz + 225-300g fenpropidyna

T2: 125g azoksy + 150-250g tebu

Wiem, że jeszcze nie zebrałem tegorocznych zbóż a już myślę o kolejnych zasiewach ale z racji tego, że jestem na ryczałcie to chcę skorzystać z niższych cen środków do końca lipca. Planuję ochronę fungicydową pszenicy, areał 4,1ha. Siew pewnie późny, po kukurydzy kiszonkowej, pola z potencjałem 8t. Chciałbym żeby to były zabiegi konkretne i kompletne, z użyciem środków renomowanych firm.
Na T1 chciałbym dobrać środki które będą działać w niskich temperaturach, rozważam:
- unix 0,5kg/ha + tern 750 0,5l/ha, lub
- input triple 400 ec w dawce 1,25l/ha
Przy T2 stawiałbym na działanie w wilgotnych warunkach i tu myślałem o Priaxorze, w dawce 1l (ewentualnie 1,25l)
Na T3 kładłbym nacisk na łagodne działanie, aby uniknąć przypaleń przy ewentualnych upałach i tu może bym myślał o Revysky 1l/ha + 0,75l/ha Plexeo.

Wypowiesz się?

Opublikowano

T1: pierwsza opcja 0.6kg + 0.4L, domyślam się że Twoje dawki dostosowane są do opakowań ale Unixa musi być 0.6kg/h noo i nie boi się chłodów

druga opcja totalna kosa ale musi być ciepło żeby Input zrobił robote

T2: przy 1.25L Priaxora też będzie bardzo mocno

T3: skoro się boisz przypaleń postawił bym na 0.6L tebu + 0.6L prochlorazu 

Takie moje zdanie

Opublikowano (edytowane)

prochloraz na t 3 to dobre rozwiązanie?. zostało mi trochę z t 1 i myślę dać tebukonazol ok 130g i prochlorazu ok 270g. coś podziała czy słabe rozwiązanie?

Edytowane przez monstercase457
Opublikowano

Jeśli nie będzie opadów - można zrezygnować. Jeśli będą - dobrze byłoby wykonać ochronę kłosa.

Opublikowano
2 godziny temu, matiz napisał:

Koledzy, macie jakieś pomysły dlaczego po T2 (poszedł elatus era 0,9l) na liściu flagowym są przypalone końcówki (na 5h nie w każdym miejscu, na dwóch odmianach)? Dodam, że pryskane było w fazie rozwiniętego liścia flagowego. Mam drugi kawałek pryskany tego samego dnia (tylko tam liść flagowy ok. w połowie był wysunięty) i żadnych przypaleń nie ma. Pszenica pryskana wieczorkiem była. Może to być efekt suszy? Nie padało u mnie ok. miesiąc. Przed opryskiem ze 3 litry poprzedniego dnia. Liść podflagowy i kolejny niżej w pełni zielony.

20220612_144015.jpg

miałem podobnie to efekt suszy u mnie tak było w miejscach gdzie jest słabsza ziemia nie zależnie od odmiany.

Opublikowano
1 godzinę temu, monstercase457 napisał:

miałem podobnie to efekt suszy u mnie tak było w miejscach gdzie jest słabsza ziemia nie zależnie od odmiany.

kolego a postępowało Ci to dalej, czy zostało na samych końcówkach?

Opublikowano
11 godzin temu, michal1993 napisał:

Na T3 kładłbym nacisk na łagodne działanie, aby uniknąć przypaleń przy ewentualnych upałach i tu może bym myślał o Revysky 1l/ha + 0,75l/ha Plexeo.

Wypowiesz się?

Jak ma nie być przypaleń, nie może być triazolu.

Opublikowano

Panowie co wpisywac w tych kratkach co zaznaczylem i gdzie te dane znalezc i czy ilosc kg na ha wpisujecie faktycznie tyle ile wysialiscie czy tyle ile podaje aimr jako minimalna ilosc do wysiana na ha? Poprostu dawno juz sie zgłaszalem po te "ochlapy" i pozapominalem ale teraz wiadomo grosz do grosza...

IMG_20220613_092434.jpg

Opublikowano
Dnia 11.06.2022 o 18:26, shiftman napisał:

Co można teraz podać na miotle w pszenicy. Pszenicy już wyrzucila pylniki

Ja będę pryskał jeszcze puma jak już pylniki zrzuci.

Dnia 11.06.2022 o 23:33, masa24 napisał:

A to pszenica z poletka doświadczalnego Agrii . Podobno będzie sypać 12 t z ha

A2EF7782-BDDF-443B-88A5-DDA409468DF2.jpeg

Taki szyld jest na polu

Kurła to ja mam lepsza i się chodzę i wkurwiam że 5 ton pewnie nie na leci. Chyba muszę zmienić nastawienie 😂

Opublikowano (edytowane)

To u mnie ochrona byla taka:

T1+R1 prochloraz 315g, fenpropidyna 300g, tebukonazol 200g

trineksapak etylu 100g+chlorek mepikwatu 180g

T2+R2

Priaxor 1l: piraklostrobina 150g, fluksapyroksad 75g

trineksapak etylu 100g

T3

tebukonazol 125g, prochloraz 250g

Pierwszy rok zajmuje się środkami ochrony roslin w gospodarstwie, co sądzicie, jakie zmiany wprowadzić w zbliżającym sie roku.  Na kilku polach zastosowałem inne dawki, lub pominąłem T1, doświadczenia są ciekawe, w T2 dodałem coś na skrzypionke. Robił ktos z was zabieg T0 siarczanem miedzi i innymi "naturalnymi fungicydami"? Stosowałem adiuwanty do każdego zabiegu.

Edytowane przez huzieba
Opublikowano
4 godziny temu, Michal014d napisał:

Panowie co wpisywac w tych kratkach co zaznaczylem i gdzie te dane znalezc i czy ilosc kg na ha wpisujecie faktycznie tyle ile wysialiscie czy tyle ile podaje aimr jako minimalna ilosc do wysiana na ha? Poprostu dawno juz sie zgłaszalem po te "ochlapy" i pozapominalem ale teraz wiadomo grosz do grosza...

IMG_20220613_092434.jpg

Wpisujesz dane z wniosku obszarowego. Pierwsze zaznaczenie  przykładowo pole C1, ilość materiału to powierzchnia pola razy to co podają w rozporządzeniu przykładowo pszenica 150kgna ha. Jeśli obsiales mniej to zmniejszasz powierzchnię obsianej działki wg przelicznika kg. Numer arkuszu mapy to również z wniosku , jak klikniesz w działkę i pokażesz mapę danego pola to masz tam oznaczenie arkusza mapy  kilkucyfrowe podane przy działce. 

• Like 1
Opublikowano

Według mnie 0,8, troszke drożej ale lepiej po 0,6 tebukonazolu i metkonazolu

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, Junak19 napisał:

Co na T1 dawałeś?

Nie było t1 I t2 robie Samo t3 bo doszedłem do wniosku że nic to nie daje a zazwyczaj jeszcze jakieś przypalenia . Potencjał chyba ma niezły na lepszych działkach trochę lepsza .

Edytowane przez alfa
Opublikowano
11 godzin temu, jajonasz napisał:

Wystarczy że jesteś youtuberem i już pszenica z agrii będzie sypać ponad 10, bardzo proste, np jak u tych mało urodziwych dziewczynek spod Zamościa 

nie obrażaj tych fajnych dziewczyn 

Opublikowano
alfa napisał:

T3 zrobione.  Narazie ładnie wygląda 

20220612_193915.jpg

U mnie na euforii sianej po kukurydzy kłos dopiero co wyszedł. Ale mimo wszystko za tydzień planuje zrobić t3 pomimo, że raczej pylnikow jeszcze nie wyrzuci, ale chyba dłużej niż do 20 czerwca nie ma co czekać. Od t2 minie 3 tygodnie. Waszym zdaniem pryskać czy czekać na pylniki do końca czerwca?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v