Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy ktos z grupowiczów kończy ochrone grzybawa na t1? z racji okrojonego budżetu stoje przed wyborem, dobra odrzywka + siarczan magnezu czy 0.6 tebu + 0.6 azoksy , pszenica Ostroga dostala 110kgN

Opublikowano
11 minut temu, 1993michal napisał:

czy ktos z grupowiczów kończy ochrone grzybawa na t1? z racji okrojonego budżetu stoje przed wyborem, dobra odrzywka + siarczan magnezu czy 0.6 tebu + 0.6 azoksy , pszenica Ostroga dostala 110kgN

No proszę Cię, nie powinieneś się nawet zastanawiać, rób T2, a głupotami nie zawracaj sobie głowy 

• Like 1
Opublikowano

Czy zabiegi rano, koło godz. 8-9 kiedy jeszcze tak mocno nie świeci słońce, ale w ciągu dnia, po kilku godzinach przychodzi dzień z ostrym słońcem i temp 20-25st są skuteczne?
Można w ten sposób przypalić liść?

Opublikowano
1993michal napisał:

żadna 'dobra' odżywka nie zrobi takiej roboty co fungicyd. skoro okrajasz budżet to zejdź z azoksy do 0.5L, 125g w zupełności wystarczy

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, GABBER85 napisał:

pólnocana mlp  ziemia  rędzina popękana na 1cm, głeboko 20-25 cm/ do kamienia, od dołu już zostawia po 2-3 liście

U mnie to samo , tylko że szczeliny szersze nawet do 5 cm , nie byłem u pszenicy 3 dni , i przez ten czas jest duża zmiana , górne liście poskręcane w trąbki , a od spodu siano zaczyna się robić , i teraz wydaje się sporo rzadsza , od góry jak się spojrzy to widać ziemię . Niestety z zapowiadanych deszczy na weekend nie spadła nawet kropla

IMG_20220522_165055.jpg

Edytowane przez mysza103
Opublikowano

Czy można zmieszać starane 333 z chwastoxem turbo bo mi zostało z 70 litrów w opryskiwaczu i nie mam za bardzo co zrobić? Oprysk będzie na owies i jęczmień jary.

Opublikowano
Dnia 21.05.2022 o 08:27, FarmerDyzio napisał:

ile dać saroksypyru na hektar na przytulie w pszenicy ozimej. Wczoraj robiłem T1 i jest kilka miejsc że trzeba przytulie poprawić. Patrzę że dawka to od 0.5 do 0.8. Rok temu też robiłem poprawkę tylko już nie pamiętam w jakiej dawce.

dawałem 0,5l i zwalczało przytulie która już miała zielone nasiona a pszenica była wykłoszona

Opublikowano
32 minuty temu, mysza103 napisał:

U mnie to samo , tylko że szczeliny szersze nawet do 5 cm , nie byłem u pszenicy 3 dni , i przez ten czas jest duża zmiana , górne liście poskręcane w trąbki , a od spodu siano zaczyna się robić , i teraz wydaje się sporo rzadsza , od góry jak się spojrzy to widać ziemię . Niestety z zapowiadanych deszczy na weekend nie spadła nawet kropla

IMG_20220522_165055.jpg

Te liście po prawej od buta są różowe w rzeczywistości czy zdj coś nie takie się zrobiło?

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Raptus902 napisał:

Pszenicę można pryskac jak widać pylniki a jak to wygląda z pszenżytem?

Jeśli ci chodzi o zabieg grzybowy , to w tamtym roku elegancko sobie wyczyściłem pszenicę w której trafiało się sporo pszenżyta , pryskając celowo właśnie jak pszenżyto kwitło , efekt taki że ziarno pszenicy czyściutkie , nie było wcale ziarna pszenżyta

@Wojtek98 Góra jest normalnie zielona , być może odblask od śłońca lub coś z tych rzeczy ,

Edytowane przez mysza103
Opublikowano (edytowane)

U mnie było w tamtym roku w Eufori z CN , i sam byłem w szoku że tak to pszenżyto skasowało , bo tak zastosowałem bardziej z ciekawości , ewentualnie było by jako T2/3 . Tylko pewnie trzeba trafić w punkt z opryskiem , nie za wcześnie i nie za pózno

Edytowane przez mysza103
  • Like 1
Opublikowano
44 minuty temu, tobago napisał:

Do zabiegów na kłos można dodawać adiuwanty i ewentualnie siarczan magnezu (ok 2%)? 

Adiuwanty i odżywki nie będą robić problemów z zapytaniem? 

Jak masz dobry/markowy fungicyd to ja bym w ogóle zrezygnował z adiuwantów. 

22 minuty temu, Mecha napisał:

Poranny zabieg elatus era  + flipper w pszenicy i dokarmiania w qq nie spowoduje przypaleń? W dzień ma być 19 stopni

Jak będzie świeciło słońce ostre to mogą soczewki się porobić na liściach. Jak masz możlwiość to ja bym czekał do godzin popołudniowych jak promieniowanie będzie niższe. Jeżeli nie to może wcześnie rano z obniżoną dawką cieczy i wtedy na rosę

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v