Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomek90 napisał:

Proszę, z HGCA

Screenshot_20220519_084236.jpg

Myślę, że wiesz co oznacza puste okienko . A może dodaj do T2 ,koszt znikomy a często trzeci zabieg zbędny.

Opublikowano (edytowane)

jam stoicie z t2? u mnie dziś w nocy było koło 1 stopnia gdzieś w dolinkach możliwe że było 0, od jutra burze deszcze i wiatry zapowiadają i nwm co robić, lisic flagowy praktycznie w pełni rozwinięty i mam dylemat czy jechać dziś bo chciałem dodać jeszcze coś moddusa

Edytowane przez Tigon
Opublikowano

U mnie też były jakieś niskie temp. może nie 0, ale pewnie w okolicach powiedzmy 2 stopnie, ale jadę dzisiaj, bo tak jak koledzy pisali u mnie minęło już 4 i pół tygdonia od t1, a następny moment na zabieg to dopiero za tydzień. Nie ma co się tak szczypać z tymi temperaturami w okolicach 0 bo już tak było w rzepaku że mi ludzie pisali żeby nie jechać z t1 bo w nocy może być okolice 0, a później sami nie wiedzieli czy jechać z caryxami i toprexami jak już był ładny pąk. 

Opublikowano (edytowane)

No u mnie t1 dopiero w poniedziałek minie 3 tygodnie, do kiedy można stosować bezpiecznie moddusa? Medax niby można praktycznie do samego kłoszenia to jak będzie trochę spóźniony zabieg np w next pon/wt to chyba nic się nie stanie? 

Edytowane przez Tigon
Opublikowano
1 godzinę temu, Tigon napisał:

jam stoicie z t2? u mnie dziś w nocy było koło 1 stopnia gdzieś w dolinkach możliwe że było 0, od jutra burze deszcze i wiatry zapowiadają i nwm co robić, lisic flagowy praktycznie w pełni rozwinięty i mam dylemat czy jechać dziś bo chciałem dodać jeszcze coś moddusa

U mnie podobna sytuacja, tylko nie będę już robił drugiej regulacji i stąd decyzja o przełożeniu zabiegu na przyszły tydzień. Jakbym chciał jeszcze coś podregulować to dzisiaj bym pryskał aby uzyskać jeszcze jakiś efekt. I raczej medax niż moddus.

Opublikowano

Azoksystrobina 180g + Tebukonazol 140 g , czy dodanie o zestawu Proktiokonazlu ok 60g ma sens? Żeby coś tam zabezpieczyć przed septorioza?

Opublikowano
38 minut temu, Miran napisał:

azoksystrobina 150g+ tebukonazol 200g czy Soligor na t2/3?

125g azoksy + 150- 250g tebu 

Jeśli chcesz się szarpnąć na Soligor to lepszym wyborem będzie Priaxor

18 minut temu, the_kure napisał:

Azoksystrobina 180g + Tebukonazol 140 g , czy dodanie o zestawu Proktiokonazlu ok 60g ma sens? Żeby coś tam zabezpieczyć przed septorioza?

Tak jak wyżej 125g azoksy w zupełności wystarczy i zamiast końskiej dawki azoksy podkręć tebukonazol do 200g. Co do protiokonazolu to jeśli chcesz mieć mocniejszy zabieg to dał bym go 125g -150g rezygnując z tebu

1 godzinę temu, majster545 napisał:

Tebu poszedł na t1 to teraz tak nie bardzo mi się wydaje 

Powtarzanie się substancji nic nie szkodzi

Opublikowano

Mieli być wielkie opady deszczu a tu co , nie będzie opadów zimowe pszenice jeszcze nie czują suszy . Natomiast jare zboża później zasiane , żółkną z braku wody . 2 tygodni bez deszczu ciekawe co przyniesie w plonach w skali kraju ? .

Inwestycje porobione na Max .

Opublikowano

Mam w zaspasie difekonazol azoksy I tebu. Jechać z taką mieszanina na pszenżyto?  

Chce tym też prysnąć owies bo mi co roku jakieś rdze wyskakują i chce zabezpieczyć. 

Opublikowano (edytowane)

T2 robicie jak jest wywiniety liść flagowy czy jak zaczyna wychodzić z podflagowego? 

Zawsze szło T2/T3 na kwitnienie ale teraz chyba muszę zrobić T2 i T3. :/ 

Jak rozłożyć azoksystrobine, protiokonazol i tebukonazol na te dwa zabiegi by wyszło najlepiej? 

Mam tez Kiera ale na T1 poszło już 200g tebu. 

Edytowane przez tobago
Opublikowano

Aaaaa połaziłem trochę i jednak nie pryskam dzisiaj, flagowy na wielu dopiero się pokazuje, chorób nie widać, sucho jak cholera, boję się że przypale, poczekam jeszcze z tydzień, może co popada 🤔

Opublikowano
2 godziny temu, tytanowyJanusz napisał:

125g azoksy + 150- 250g tebu 

Jeśli chcesz się szarpnąć na Soligor to lepszym wyborem będzie Priaxor

Tak jak wyżej 125g azoksy w zupełności wystarczy i zamiast końskiej dawki azoksy podkręć tebukonazol do 200g. Co do protiokonazolu to jeśli chcesz mieć mocniejszy zabieg to dał bym go 125g -150g rezygnując z tebu

Powtarzanie się substancji nic nie szkodzi

125g azoksy + 150- 250g tebu , a jak bym do tego dodał Galapera ?

Mam takie kawałki pszenicy , gdzie wylazł chaber. Tam gdzie było go sporo, to poprawiłem solo herbicydem , a część tam gdzie jest sporadycznie to mi przyszło do głowy,  żeby połączyć z T2 , ale nie chciał bym coś po...ć .

Opublikowano

Kiedy najlepiej zrobić drugie skracanie ? na w pełni rozwinięty liść flagowy bo muszę połączyć to z drugą grzybówka i ile dać trineksapaku ?

Opublikowano

Widzę tutaj ostro cisniecie z t2, a w dolnośląskim padaja rośliny jak muchy... Tyle było z tych zabiegów za kupę kasy i pompowania azotu za chore ceny :P

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v