Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 18.03.2022 o 08:57, fcbarcelonacule napisał:

Szczęść Boże ! Panowie potrzebna porada. Lubelskie LKR. Pszenica ozima po jarej, siana w optymalnym terminie, 300kg NPK + 150 Salmag, odchwaszczona , odpowiednia obsada, ale ze względu na suchą i chłodną jesień słabiutko rozkrzewiona i nierówne wschody. Teraz wygląda lipnie, fioletowe najstarsze liście ale widać zielone nieznaczne przyrosty. Niestety nei dało rady rozsiać kizeryt ( teraz potrząc na pogodę chyba nie ma sensu go rozsiewać :( ) Najbliższe dni do niedzieli z przymrozkami a od poniedziałku cieplej, i bez przymrozków. N1 miało pójść 200k g Pulan ale nie dało rady jeszcze z powodów wyższych. CO ROBIĆ ? @Tomek90 pisałeś wcześniej że zdarzało Ci się rozsiać N1 na pszenice późno, nawet w kwietniu tak ? Czekać z N1 do deszczow ?  a może jakąś odżywkę mikro + FOsfor zapodać ?

też jestem z lubelskiego i mam podobną pszenicę sucha jesień zrobiła swoje mimo optymalnego siewu, teraz opadów u nas nie pokazują w dłuższej prognozie dopiero na maj miejmy nadzieję że im się to nie sprawdzi. w ubiegłym roku miałem jedną pszenice sianą w listopadzie po koniczynie i się nie rozkrzewiła, na wiosnę jak się zrobiło troszkę cieplej pojechałem 0,6l zwykłym antywylegaczem i do końca kwietnia była gesta jak szczotka, tylko do ego było więcej wody. w tym roku w za kilka dni też opryskam część CCC może trochę się rozkrzewi.  po takim zabiegu trzeba tylko zmniejszyć dawkę przy skracaniu na 1-2 kolanko bo jak się przesadzi to pszenica urośnie na 20 cm.

może ktoś stosował ccc do dokrzewiania to coś doradzi?

Opublikowano

Można pryskać huzar activ? Zostało mi trochę z zeszłego roku ale dawka była by okrojona dlatego chcę opryskach tak wcześnie żeby potem muszą zrobić jeszcze poprawkę. W dzień oprysku prognozują 15st w dzień i ok -4 w nocy a następne dni to ponad 15° w dzień o ok 5 w nocy 

Opublikowano
1 minutę temu, superfarmer02 napisał:

Można pryskać huzar activ? Zostało mi trochę z zeszłego roku ale dawka była by okrojona dlatego chcę opryskach tak wcześnie żeby potem muszą zrobić jeszcze poprawkę. W dzień oprysku prognozują 15st w dzień i ok -4 w nocy a następne dni to ponad 15° w dzień o ok 5 w nocy 

Poczekaj i opryskaj najlepiej 2 dni po tym przymrozku, a jak nie to chociaż w dzień po 

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, leszczyk674 napisał:

Panowie pszenica po pszenicy co byście polecili na T1 ? 

Fenpropidyna 0,3 + Unix 0,5 + Tebukonazol 0,5   jak na stanowisko pszenica po pszenicy to jedno z tańszych rozwiązań. Da się jeszcze taniej zamiast unixa prochloraz, ale wtedy jest gorsze działanie na podstawę źdźbła, więc w tym roku chyba i tak warto dołożyć parę złoty. Z drugiej strony prochlorazu niedługo nie będzie, więc warto stosować póki jest :) 

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kubawww napisał:

Poczekaj i opryskaj najlepiej 2 dni po tym przymrozku, a jak nie to chociaż w dzień po 

A nie zaszkodzi jak w noży po tym oprysku znów byłby przymrozek? Niestety jest tylko takie 2 dyniowe okienko bez wiatru i z pasująca temperaturą 

Edytowane przez superfarmer02
Opublikowano
8 minut temu, superfarmer02 napisał:

A nie zaszkodzi jak w noży po tym oprysku znów byłby przymrozek? Niestety jest tylko takie 2 dyniowe okienko bez wiatru i z pasująca temperaturą 

Może być fito plus słabo zadziała oprysk.  Z dwojga złego to już lepiej opryskać w tym jednym okienku 15 i 4 na plusie w nocy co pisales5

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Lepiej się nie śpiesz bo to nie jest jeszcze pogoda na herbicydy 

• Like 2
Opublikowano
Dnia 18.03.2022 o 08:56, Agra napisał:

Axial pak. u mnie sprawdza się bardzo dobrze jeden zabieg i po problemie. Mam natomiast złe doświadczenie z lancetem coś nie pykło. Huzar też nie najgorzej.

Axial pak w jakiej temperaturze można stosować ? W niskich też działa 🤔

4 godziny temu, Rafiozo napisał:

A dlaczego nikt nie stosuje galapera na chwasty, 0,6 litra i czyściutko, koszt około 40zł/ha.

A co na jednoliścienne ?

Opublikowano

Huzar musi miec ciepło, zresztą żaden środek nie nalezy stosować po i przed przymorzkami

Opublikowano
Dnia 17.03.2022 o 19:57, Czarek525 napisał:

Panowie, planuje jutro wieczorem rozsiać saletrę na pszenicę ozimą przed mrozem (około -6) i zastanawiam się czy chociaż trochę się rozpuści przez noc. Ma to sens ?

@Piffpaff  Masz jakieś sprawdzone produkty (firmy) jeśli chodzi o miedź, cynk, mangan i molibden ?

Intermag ma prawię wszystkie pierwiastki mikro zarówno solo jak i w mieszankach.

• Like 1
Opublikowano
leszczyk674 napisał:

Panowie pszenica po pszenicy co byście polecili na T1 ? 

Unix 0.5 kg + protiokonazol 150 g.

Opublikowano

Długo się zastanawiałeś nad robieniem zapasu. Dobry moment🤭

Opublikowano

Posiałem saletrę 15 marca bo zapowiadali deszcz na 16 marca ale nie padało były przymrozki i jak popatrzyłem na pola to dwa dni po rozsianiu nie widać nawozu. Wyparowal ? Dodam że jeszcze wegetacja nie ruszyła w moimi regionie i już susza się robi

Opublikowano
Agrest napisał:

Długo się zastanawiałeś nad robieniem zapasu. Dobry moment🤭

żeby nie okazało się że za rok o tej porze saletra będzie kosztowała 10tys/t to ciekawe czy zakup nawet w tym momencie nie będzie bardzo dobrym posunięciem. Na mój areał potrzebuje 1t wiec nie uszczupli mi to budżetu

Opublikowano

Panowie mam problemy jak ułożyć ochronę na ten sezon

T1) 0,4 Fenopropidyna 750 + 0,8-1l Prochloraz 450  + ewentualnie Tebukonazol 250 (ile tego tebukonazolu? czy jest konieczny w T1?)

czy samo Delaro w dawce 0,8l/ha dało by radę w T1??? ewentualnie co innego polecacie???

T2) 0,8-1L Delaro (0,8 Delaro zakładam gdy będzie w planie T3, 1L Delaro gdy będzie to ostatni zabieg T2/T3) czy Amistar Pro Pak (0,4 Amistar + 0,4 Protiokonazol 300)

czy te dawki po 0,4 Amistaru i Protiokanozolu dadzą radę bo mam odczucie że Amistaru to min 0,5l/ha ale nie wiem jak z Protiokonazolem czy zwiększać dawkę (jak tak to na jaką?) czy 0,4 powinno wystarczyć.

T3 ) na ten zabieg decyzja pewnie zapadnie w trakcie sezonu (jak będzie zapowiadało się sucho to będzie T2/T3)

ale jak warunki będą niesprzyjające i trzeba będzie wykonać T3 to co by było lepsze solo Tebukonazol 250 czy Metkonazol 60 i w jakich dawkach???

Proszę o analizę i z góry dziękuję za jakieś wskazówki

Opublikowano

Może tak być, ale ta decyzja 3tyg temu wyglądała by inaczej

5 minut temu, Piffpaff napisał:

żeby nie okazało się że za rok o tej porze saletra będzie kosztowała 10tys/t to ciekawe czy zakup nawet w tym momencie nie będzie bardzo dobrym posunięciem. Na mój areał potrzebuje 1t wiec nie uszczupli mi to budżetu

Opublikowano
Agrest napisał:

Może tak być, ale ta decyzja 3tyg temu wyglądała by inaczej

5 minut temu, Piffpaff napisał:

aż taki bystry analityk rynkowy nie jestem żeby wychwycić wszystko. A Ty kupiłeś już azot na przyszły rok?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v