Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
26 minut temu, yacenty napisał:

kolega na dziś planował siew jęczmienia ale u mnie dość ładnie pada więc pewnie to się delikatnie przesunie

Chyba owies. Niektóry jakby mogli to by w nowy rok siali 😜 

Opublikowano
15 minut temu, yacenty napisał:

Nie jest niczym nadzwyaczajnym dotknąć 8ton przy siewie lutowym.

No to rzeczywiście lux , u nas średnio 4 ton 

7 minut temu, Agrest napisał:

Jutro pszenica była w planach ale dziś ma 10mm spaść więc wczorajsze ruszenie ziemi tylko bałaganu by zrobiło więc czekam dalej

To jakieś fajne przepuszczalne ziemie 😉, u mnie gdzie będzie jarka to zupa i zastoiska wodne , gumowce mało nie  zostawiłem w tej glinie ☺️ a gdzie siew ...

Opublikowano
Tomek90 napisał:

1 godzinę temu, Piffpaff napisał: Panowie przyszły mi wyniki gleb i na jednej działce 2ha mam niski poziom fosforu i bardzo wysoki poziom potasu i magnezu, pH 6.2 Czy jest sens dodać do zabiegów fosfor dolistnie? Nie jestem zwolennikiem dokarmiania makroskładników ale czy w tym wypadku może to mieć sens? Na start możesz dać z miktoelementami. Sam będę dawać 10zł nie majątek.

mam już kupiony cynk miedz mangan i 1l fosforu za 23zl dużo nie podniesie kosztów. Co będziesz dawał z mikro u siebie?

• Root Admin
Opublikowano

No własnie, to t1 to już troche za późno. Ja mam duża pszenice i dumam czy nie zrobić własnie mikro z unixem jako takie typowe t0, a później druga czesc mikro, reszta fungicydów i regulacja. Na poprzeniaku to masakra jaka wielka, ale w łanie też wcale słabo nie wygląda

20220210_164510.jpg

20220210_171309.jpg

Opublikowano
51 minut temu, yacenty napisał:

No własnie, to t1 to już troche za późno. Ja mam duża pszenice i dumam czy nie zrobić własnie mikro z unixem jako takie typowe t0, a później druga czesc mikro, reszta fungicydów i regulacja. Na poprzeniaku to masakra jaka wielka, ale w łanie też wcale słabo nie wygląda

20220210_164510.jpg

20220210_171309.jpg

I co wtedy dasz na T1?

Opublikowano (edytowane)

Podzielić zawsze można ale jak zrobi się ciepło będzie parzyć .

Tak pomyślałem jak by naraz wlać 400 litry jak mała pszenica i chłodnio wyparuje ten Azot .

@Agrest dobrze będzie czy źle na raz ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Według mnie bez sensu tyle na raz. Dokrzewisz ją a potem kupa siana zostanie

Opublikowano
yacenty napisał:

20220210_164510.jpg

20220210_171309.jpg

kiedy planujesz wjechać z mikro i unix? I co dajesz dokładnie z mikro?

Opublikowano
17 godzin temu, Tomek90 napisał:

Ciagnik 7.5t to na -6 potrafił się przewalać jak spadał z ścieżki. 

Na start możesz dać z miktoelementami. Sam będę dawać 10zł nie majątek. 

A fosfor z niektórymi mikroelementami to się czasami nie gryzie ? bo coś mi sie obija o uszy , tylko nie kojarze z którym micro

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez center
      Czym pryskacie pszenice na miotełkę i chwasty żeby było tanio i przelecieć raz ??
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny pszenicy w sezonie 2019? W jakich cenach jest zboże ozime w różnych regionach Polski? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach pszenicy ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na ceny zbóż? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Kontynuacja tematu: 

• Przez DamianChuchro
      Czego to może być objawa. Zboże zaczyna żółknąć na końcach liści ? Za duża dawka oprysku dolistnego? Czy susza?

• Przez sports2011
      Witam , mam pytanie pszenica od kolanka w górę idzie w bok zamiast wptost oraz kłosy są poskręcane . Nigdy nie miałem takiego przypadku i nie wiem czy to objaw choroby czy oprysk jakiś zaszkodził ?

• Przez Siwecki97
      Witam, 
      Praktykował ktoś dużą ilość azotu w roztworze na nawożenie dolistne pszenicy po przekwitnieniu? Jeśli tak to jaka ona była i czy nie popaliło to flagowki oraz kłosa. Z góry dziękuję za odpowiedzi ☺️
  • Dodaj nową pozycję...
v