Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mikroczipami nikt się jeszcze nie najadł i dominacja akurat na tym polu to za mało.
Powszechnie głoszona niższość gospodarek surowcowych właśnie bierze w łeb i zaczyna się wojna o zasoby i tutaj rosja zastosowała doktrynę iż najlepsza obrona to atak a Chiny obstawiają że jest to słuszna doktryna tylko kacapy żółtkom wcisnęli jakoby ich ktokolwiek atakował.. zagrażał gdy przecież uznawano rosję za pełnoprawnego partnera w globalnej gospodarce i szanowano jej pozycję surowcową gdy ona ubzdurała sobie że ją ktoś chce atakować a to dopiero teraz reszta świata zrozumiała że nie da się inaczej jak rozwalić rosję do reszty aby zapanować nad jej surowcami bo tam się nie ma z kim dogadać. Chiny urosły na pokojowej współpracy ale wojna je zniszczy. Logistycznie i tak są na granicy wydolności w utrzymaniu tak zagęszczonej populacji jakiej jeszcze historia nie znała. Wojna położy Chiny logistycznie właśnie z głodu surowcowego i obawiam się że jednak to głupsza rasa i tego nie rozumie i jednak wojny nie zechce unikać.
I bez wojny rwą się łańcuchy dostaw a kraje surowcowe zaczynają eksploatować swoją pozycję podnosząc ceny na komponenty do elementarniejszych potrzeb niż mikroczipy

już nie pamiętam komu odpowiadam; @galan99 owi czy @jareckiemu ale nie będę szukał/cytował bo tu same bystrzaki (;)) i się i bez tego połapią co i da kogo ...mi chodzi :)

Opublikowano

to tajwan ma najwiekszą produkcje mikro chipów  , chiny się uczą ale nie potrafią jeszcze produkować weuropie za nie długo bosch ruszy z produkcją w niemczech 

2 minuty temu, dysydent napisał:

mikroczipami nikt się jeszcze nie najadł i dominacja akurat na tym polu to za mało

teraz do mikro chipy w kaazdej prawie maszynie rolnej to bez nich ani rusz chyba ze wróci swiat do prostoty tak jak ruscy do łady 

Opublikowano

bosch to se może pralki i garnki produkować
Odkąd szkopy żydów wytrzebiły ze swego państwa tam nic znaczącego na polach; naukowym i technologicznym nie powstało a tylko kopie od innych może tylko doładniej... solidniej wykonane
Choć teraz bosch to synonim tandety a nie solidności przynajmniej w pralkach tak że już ja widzę te czipy 😜 Niemiec to bałwan i ew rycerz zakuta pała lub robol "nie myśl a się słuchaj" dobry
słyszał ktoś dobry niemiecki dowcip?

• Like 1
Opublikowano

Uuuuu Panie. Jak to będą niemieckie chipy od Boscha, to żaden prawdziwy Polak takiego nie kupi.😂

1 minutę temu, dysydent napisał:

Kumpel starał mi się raz przełożyć taki dowcip z niemieckiego na polski, bo ni kija nie rozumiałem co tam śmiesznego. W trakcie przekładu wypiliśmy 0,5l trunku i żony zakończyły nam ten translatorski maraton, bo stwierdziły że to się dobrze nie skończy.🤣

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

no daj spokój, już siemens telefony produkował i gdzie ten siemens? laptopy zaczęli robić jak im fujitsu środek dawało a oni kadłubki :D
przecież jak takie coś ja usłyszałem to pierwsza myśl mi... - jakie to prymitywnie wulgarne że aż śmieszne a tylko dla tego ... że po niemiecku

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

6 sierpnia 1945 roku o godzinie 8:15 załoga bombowca B-29 „Enola Gay”, zrzuciła bombę atomową na Hiroszimę. Wybuch nastąpił niespełna minutę później. W wyniku eksplozji zginęło, co najmniej 70 tysięcy ludzi.

Niestety zrzucili ją na miasto zabijając cywilów. Nie na obiekt wojskowy, gdzie zginęłoby mniej ludzi, a poza tym wojskowych. Efekt przerażenia i tak zostałby osiągnięty. 

Teraz kto się zdecyduje na taki ruch może Chiny .

I jakos nikt tego nie uznal za sk***ysynstwo i zbrodnie. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Bo to wielki brat za Bajora jemu wolno wszytko .

Libia , Irak i tak wiele wymieniać w świecie To ZASŁUGA WIELKIEGO BRATA W IMIĘ DEMOKRACJI .

Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

Kumpel starał mi się raz przełożyć taki dowcip z niemieckiego na polski, bo ni kija nie rozumiałem co tam śmiesznego. W trakcie przekładu wypiliśmy 0,5l trunku i żony zakończyły nam ten translatorski maraton, bo stwierdziły że to się dobrze nie skończy.🤣

znaczy nie chciały by "przy dziecku" gadał tata "po niemiecku?

Opublikowano
3 minuty temu, galan99 napisał:

Libia , Irak i tak wiele wymieniać w świecie To ZASŁUGA WIELKIEGO BRATA W IMIĘ DEMOKRACJI .

Nie w imię demokracji, tylko w imię surowców naturalnych, USA wprowadzają demokrację tam, gdzie leżą pod ziemią bogactwa, w innych krajach demokracja ich nie obchodzi.

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Nie w imię demokracji, tylko w imię surowców naturalnych, USA wprowadzają demokrację tam, gdzie leżą pod ziemią bogactwa, w innych krajach demokracja ich nie obchodzi.

Nazywa się w imię demokracji .

Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jakie to bogactwa leżą pod ziemią w Afganistanie, gdzie Amerykanie od ponad dwudziestu lat demokrację zaprowadzali?

Opublikowano
11 minut temu, Ulman napisał:

Zwycięzców się nie sądzi. A po tych kilku latach, to nawet jakby Japonię posłali na dno jak Atlantydę, to nikt by nie mrugnął okiem. Europa cieszyła się że to daleko i uznała jako sposób rozwiązania problemu. 🤣 

Opublikowano
4 minuty temu, Ulman napisał:

Może i Polacy ale durnie. 

jankeski dowcip najlepszy o takich właśnie
tam wystarczy zacząć
he is going stupid Pole .... i już się śmieją nie trzeba nic dodawać

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, witejus napisał:

Jakie to bogactwa leżą pod ziemią w Afganistanie, gdzie Amerykanie od ponad dwudziestu lat demokrację zaprowadzali?

Oj już wykopali miedź, kobalt, węgiel czy ruda żelaza. Na terenie kraju znajdują się również złoża ropy naftowej, gazu ziemnego oraz metale ziem rzadkich. - Jednym z nich, o szczególnym potencjale, jest lit .

Ren wysycha. To kolejny problem dla europejskiej gospodarki

Wysyłka towarów stała się kosztowna. Alternatywą dla Renu są drogi i kolej, ale . Ale kolejowy transport towarowy jest już bardzo obłożony.

Wyschnięte koryto Renu w Düsseldorfie w Niemczech, 2 sierpnia 2022 r.

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, mirro napisał:

Zwycięzców się nie sądzi. A po tych kilku latach, to nawet jakby Japonię posłali na dno jak Atlantydę, to nikt by nie mrugnął okiem. Europa cieszyła się że to daleko i uznała jako sposób rozwiązania problemu. 🤣 

A tak teoretyzując, gdyby na Ukrainie ostały się ze dwie rakiety atomowe i ukraińcy wysłali je na dwa rosyjskie miasta to jak by to Europa nazwała

Opublikowano
37 minut temu, witejus napisał:

A tak teoretyzując, gdyby na Ukrainie ostały się ze dwie rakiety atomowe i ukraińcy wysłali je na dwa rosyjskie miasta to jak by to Europa nazwała

Pewnie nieadekwatną odpowiedzią, albo adekwatną. 🤣

Opublikowano

jesli cie onuca zaatakuje to trzeba ja wyprac nawet i atomowa pralka..

tak samo japonce-to oni zaczeli wojne. nie wspominajac o niemcach...

2 godziny temu, dysydent napisał:

bosch to se może pralki i garnki produkować
Odkąd szkopy żydów wytrzebiły ze swego państwa tam nic znaczącego na polach; naukowym i technologicznym nie powstało a tylko kopie od innych może tylko doładniej... solidniej wykonane
Choć teraz bosch to synonim tandety a nie solidności przynajmniej w pralkach tak że już ja widzę te czipy 😜 Niemiec to bałwan i ew rycerz zakuta pała lub robol "nie myśl a się słuchaj" dobry

wlasnie skonczylem naprawiac pralke bosch-a , 2 lata ma i pierwszy raz filtr sie zapchal-to  z powodu bogactwa- kurna gumka  z banku zostala w spodniach  z przed ostatniej wyplaty gotowki  😂

2 godziny temu, Ulman napisał:

pewnie jacys nienormalni uznali......

Opublikowano

OK to może i nie jest ale po bitwach na Pacyfiku i ilości tam poległych ktoś to szybko policzył i wyszło że inaczej się nie da. Tzn da się ale własny trup jest dużo gorszy niż nawet cywila strony przeciwnej. Przeciwnik został odczłowieczony i pozbawiony wszelkich praw.

Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

wlasnie skonczylem naprawiac pralke bosch-a , 2 lata ma i pierwszy raz filtr sie zapchal-to  z powodu bogactwa- kurna gumka  z banku zostala w spodniach  z przed ostatniej wyplaty gotowki  😂

kilka lat temu miałem pralkę bosch i chyba rok po gwarancji obleciał bęben bo skorodowało to mocowanie do łożyska a że cała obudowa ta plastikowa sklejona na głucho czyli nierozbieralna to pralka na złom, w ub r podobny przypadek u znajomych, też bosch, też z rok dwa po gwarancji tak jak by było policzone że ma oblecieć i już
teraz mam jakieś beko czy coś takiego i już czwarty rok czyli drugi po gwarancji no i zobaczymy, "obgnije ten krzyżak czy co innego się rozleci bo już by była pora no chyba że co spartaczyli i na czas się nie rozleci no bo to przecież nie tak "solidna" firma jak ten bosch i mogli jednak za solidne zrobić :P

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v