Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, jacor73 napisał:

To ma do rzeczy, źe doradzali im wysokiej klasy specjalisci I wyszlo to co wyszlo 

Kto i jak by im nie doradzał to i tak nie ma znaczenia bo to głupki i złodzieje. Nimi trzeba zarządzać i mieć ich tylko do roboty. Zawsze tak było i tak już zostanie. Mają to w genach. 

Opublikowano
3 minuty temu, mirro napisał:

O własnie, wolny człowiek. Też cenię sobie taką wolnośc.:lol:

Kaczyński go walnie to zmieni zdanie 🤭

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Nie interesuje mnie to , mi zależy tylko na Pana dopłatach 😊 , albo proszę podać współrzędne działek sam sobie złoże 

Jak chcesz mieć dopłaty ak nie przysługują ?ale mnie kukurydza tak satysfakcjonuje że nie mam potrzeby nic zmieniać -specjalizacja grysowa suszona słomą nic mi nie brakuje (na razie!!!!!)jak się zmieni dam znać 

Opublikowano
1 minutę temu, galan99 napisał:

To nie tylko Ukraina i Rosja tez tak potrzebuje .

Rosja za kilkanaście lat sama się rozpadnie .

Twoje urojenia i brak podstawowej  wiedzy o świecie są dramatyczne. Rosja istnieje od ponad tysiąca lat i będzie istnieć jeszcze pewnie kolejny tysiąc. Ukraina nie istniała nigdy i istnieć nie będzie. Ot taki jest porządek świata.

Opublikowano
1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Kaczyński go walnie to zmieni zdanie 🤭

Po co zaczepiasz i prowokujesz? Lepiej z mądrym stracić niż z głupim dyskutować .-nic tak nie wk***ia jak to że drugi jest zadowolony?

Opublikowano
Przed chwilą, Ulman napisał:

Ukraina nie istniała nigdy i istnieć nie będzie. Ot taki jest porządek świata.

Ot widzisz, a PiS nigdy nie był prawicowy a istnieje jako prawica. I jaki to porządek?:lol:

3 minuty temu, RU68 napisał:

Po co zaczepiasz

Ale to chyba bardziej było w kontekście mojego wpisu, niż zaczepiania Ciebie.

Opublikowano (edytowane)

Jest  uznawany za prawicowy bo durny naród nie rozumie czym jest lewica a czym prawica. Gdyby ludzie byli świadomi to by ich śmiechem zabili🤣

Edytowane przez Ulman
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, RU68 napisał:

Po co zaczepiasz i prowokujesz? Lepiej z mądrym stracić niż z głupim dyskutować .-nic tak nie wk***ia jak to że drugi jest zadowolony?

Nie wiem  🙂

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Twoje urojenia i brak podstawowej  wiedzy o świecie są dramatyczne. Rosja istnieje od ponad tysiąca lat i będzie istnieć jeszcze pewnie kolejny tysiąc. Ukraina nie istniała nigdy i istnieć nie będzie. Ot taki jest porządek świata.

Zależy do jakiego porządku świata się odniesiemy i do jakich czasów się cofniemy  jeżeli np o 1500lat polski nie było -i to jest argument? żyjemy w czasach mniej barbarzyńskich i porządek świata jest postrzegany inaczej niż kiedyś

Opublikowano
7 minut temu, RU68 napisał:

Dotacje nie zmuszają cię do uprawy danych roślin (zachęcać a i owszem)  ale kierujesz się kalkulacją uprawy która ci się najbardziej opłaca -ja kilkadziesiąt lat QQ i mi pasuje i gdzieś mam dopłaty i tak w moich warunkach środowiskowo-glebowych jestem do przodu

4 minuty temu, RU68 napisał:

Różnie bywało przewaliłem tak setki tyś ale na innych zarobiłem krocie 

przyznasz zatem że subwencje są istotnym buforem choćby i psychologicznym utrzymania ciągłości gdyby np ceny QQ zostały na starych poziomach a nawozy obecnych i trend na paliwach maszynach tylko w górę od już i tak dziś wysokiego?
Całkiem prawdopodobny jest przecież izolacjonizm w druga stronę tzn blok eksportu zbóż w obronie cen żywności a to w wojennych czasach bardziej prawdopodobne.
Nie jest powiedziane że relacje ekonomiczne są stałe wręcz przeciwnie.
Tutaj tylko muszę ale uznaję konieczność subwencjonizmu a warunek konieczny - musi być z czego czyli jak największa część gospodarki musi działać na warunkach rynkowych czyli najlepszych ze znanych w kryteriach efektywności
Zgodnie z tą reguła należy wszelki i konieczny subwencjonizm ograniczać do koniecznego minimum no ale jak Sasin zacznie bardzie sterować rynkiem to co podejrzewasz; Twoja samowystarczalność wolnorynkowa wzrośnie czy spadnie?

pewnie mogłem to prościej, przejrzyściej no ale i tak mam nadzieję że zrozumiale

Opublikowano
10 minut temu, Ulman napisał:

Kto i jak by im nie doradzał to i tak nie ma znaczenia bo to głupki i złodzieje. Nimi trzeba zarządzać i mieć ich tylko do roboty. Zawsze tak było i tak już zostanie. Mają to w genach. 

Polacy też nie wiele lepiej było ale wraz znowym pokoleniem rosnie swiadomosć  , jeszcze 10 lat temu kazdy kto pracował w transporcie lub na maszynach budowlanych kradł paliwo , itp .

Opublikowano
3 minuty temu, Ulman napisał:

Rosja tak ale nie w takiej skali jak jest bo przyłączyli do siebie wszystkich .

Rosja. Historia

Dzieje Rosji i narodu rosyjskiego są ściśle związane z wchodzącą pierwotnie w skład Rusi Kijowskiej Moskwą, która w czasie trwającego od XI w. w państwie kijowskim rozdrobnienia dzielnicowego znalazła się w obrębie Rusi Włodzimiersko-Suzdalskiej, wraz z nią uległa 1238 najazdowi plemion mongolsko-tureckich i musiała uznać władzę Złotej Ordy (niezależny pozostał tylko Nowogród Wielki). Mongołowie po opanowaniu ziem ruskich nie ingerowali w sprawy wewnętrzne zależnych od siebie księstw, pod warunkiem, że spełniały one powinności (główna polegała na składaniu daniny), za co był odpowiedzialny wielki książę włodzimierski, mianowany przez chanów Złotej Ordy. Z czasem na czoło księstw ruskich (zależnych od Mongołów) wysunęło się księstwo moskiewskie, utworzone przez Daniela Rurykowicza (1261–1303), syna Aleksandra Newskiego. Od Iwana I Kality, który otrzymał 1328 od Mongołów tytuł wielkiego księcia włodzimierskiego, księstwo moskiewskie zaczęło rozszerzać terytorium kosztem sąsiadów. Kalita przeniósł (1326) stolicę księstwa włodzimierskiego do Moskwy oraz skłonił metropolitę cerkwi ruskiej do przeniesienia tamże swojej siedziby.

https://encyklopedia.pwn.pl/haslo/Rosja-Historia;4383802.html

Opublikowano
2 minuty temu, Denwer napisał:

PIS rządzi od 2015 a nie 2017🤣

Czemu w latach 2019 2022 pensja wzrosła o 7% przy inflacji pewnie ok 20%? Dymaja ich aż huczy a tacy jak ty uznaja to za sukces. Własnie na tym polega głupota ciemnych mas popierających PIS. ANALfabeci ekonmiczni z zaburzoną logiką

Opublikowano
5 minut temu, RU68 napisał:

Czuli stukasz w klawiaturę żeby stukać -żeby zaistnieć?

Wiesz dobrze że co napisałem w cenach nawozów , i nadal to podtrzymuje nie cierpię takiego obnoszenia się na lewo i prawo 

3 minuty temu, dysydent napisał:

a ile jeszcze przy tym innych nawqrwia ;) :)

Bez przesady 😉

Opublikowano
15 minut temu, mirro napisał:

:lol:

Ale to chyba bardziej było w kontekście mojego wpisu, niż zaczepiania Ciebie.

Tak było 👍👏

Opublikowano
3 minuty temu, dysydent napisał:

przyznasz zatem że subwencje są istotnym buforem choćby i psychologicznym utrzymania ciągłości gdyby np ceny QQ zostały na starych poziomach a nawozy obecnych i trend na paliwach maszynach tylko w górę od już i tak dziś wysokiego?
Całkiem prawdopodobny jest przecież izolacjonizm w druga stronę tzn blok eksportu zbóż w obronie cen żywności a to w wojennych czasach bardziej prawdopodobne.
Nie jest powiedziane że relacje ekonomiczne są stałe wręcz przeciwnie.
Tutaj tylko muszę ale uznaję konieczność subwencjonizmu a warunek konieczny - musi być z czego czyli jak największa część gospodarki musi działać na warunkach rynkowych czyli najlepszych ze znanych w kryteriach efektywności
Zgodnie z tą reguła należy wszelki i konieczny subwencjonizm ograniczać do koniecznego minimum no ale jak Sasin zacznie bardzie sterować rynkiem to co podejrzewasz; Twoja samowystarczalność wolnorynkowa wzrośnie czy spadnie?

pewnie mogłem to prościej, przejrzyściej no ale i tak mam nadzieję że zrozumiale

Dopłaty są po to by nie było ograniczania produkcji żywności a żywność była dostępna dla człowieka . Większość historycznych konfliktów zaczynała się od niedoborów żywności lub ich wysokich cen i to sens subwencji a przy okazji zdalne sterowanie decyzjami dotyczące zagospodarowania nadmiaru produkcji . A żywność to strategiczny towar przed paliwami i zbrojeniami 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, RU68 napisał:

Dopłaty są po to by nie było ograniczania produkcji żywności a żywność była dostępna dla człowieka . Większość historycznych konfliktów zaczynała się od niedoborów żywności lub ich wysokich cen i to sens subwencji a przy okazji zdalne sterowanie decyzjami dotyczące zagospodarowania nadmiaru produkcji . A żywność to strategiczny towar przed paliwami i zbrojeniami 

to już prawie truizm a nawet nie prawie
 to pytanie?

15 minut temu, dysydent napisał:

no ale jak Sasin zacznie bardzie sterować rynkiem to co podejrzewasz; Twoja samowystarczalność wolnorynkowa wzrośnie czy spadnie?

Edytowane przez dysydent
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v