Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, witejus napisał:

co takiego zrozumiałeś?

że samo czekanie na cud, to za mało.

Opublikowano
40 minut temu, dysydent napisał:

zachodnie korporacje nie muszą się do partii akurat rządzącej zapisywać by móc działać i wręcz jest zakaz prawny wiązania biznesu z polityką
Oczywiście i tam praktyka "swoje" ale przynajmniej patologia oligarchizmu jest nazywana po imieniu czyli bodaj teoria jest oparta na zdrowym fundamencie.
gdyby

to by Ich okrzyknięto ekstremistami co zresztą zrobiono                gdy na Trumpa pluli nie mniej niż dziś na putina i .....
Kaczyński i banda TVN chce zamknąć? tylko dla tego że dzid on i jego wyznawcy to na pasku finansowym Brukseli i pod batem Amerykanów i tylko dla tego nie poważycie się szumowino polskiego narodu podnieść ręki na mądrzejszych od siebie gdy tylko im się chwila słabości czy błąd przytrafi. I tak mamy nagonkę na niepisowski biznes w Polsce tylko że jak na razie jedyny pisowski jaki powstał to pańtwowy a cała reszta to tylko to co sprzed lub obok ocalało. Przecież to widać gołym okiem.
Myślisz że jak państwo przejmie kontrolę nad rynkiem rolnym to więcej i lepszej żywności będzie?
Produkcja wzrośnie tam gdzie nie powinna a to co wartościowe jeszcze może być na kartki bo np będziemy bronić sadów polskich z których może 30% powinno zostać bo nie mamy interesu żywić obcych produkcją dotowaną a na własny rynek to i te 30% za dużo
oj dużo by jeszcze ale to i tak nie ma sensu bo co nieuchronne i tak się wydarzy i dopiero gdy Polske samo życie pokory nauczy.... o ile Ona to przeżyje

Po to wolny rynek i konkurencja aby każdy decydował co i ile produkować mu się opłaci z przymusu nic zwykle nie wychodzi przykłady strusie, wierzba,a za chwilę słynne strączkowe -to ekonomia i struktura gospodarstwa którą zna jedynie rolnik może i powinna decydować o skali i rodzaju produkcji 

Opublikowano
44 minuty temu, dysydent napisał:

Kaczyński i banda TVN chce zamknąć? tylko dla tego że dzid on i jego wyznawcy to na pasku finansowym Brukseli i pod batem Amerykanów i tylko dla tego nie poważycie się szumowino polskiego narodu podnieść ręki na mądrzejszych od siebie gdy tylko im się chwila słabości czy błąd przytrafi. I tak mamy nagonkę na niepisowski biznes w Polsce tylko że jak na razie jedyny pisowski jaki powstał to pańtwowy a cała reszta to tylko to co sprzed lub obok ocalało. Przecież to widać gołym okiem.

no i przypomina mi sie katolicyzm , kto zle mówi na kosciół ten grzeszy , pis zaczyna stosować tą samą retorykie a to juz robi sie niebezpieczne . 

Opublikowano
45 minut temu, dysydent napisał:

Myślisz że jak państwo przejmie kontrolę nad rynkiem rolnym to więcej i lepszej żywności będzie?

Konsumenta nie interesuje już "lepsza żywność", tylko tania żywność, albo taka na którą go stać. To taka szybka zmiana trendów i upodobań kulinarnych.:lol:

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, witejus napisał:

Widzę że marzy ci się chińska ,,wolność" w Polsce

Niewiele brakuje -za mało skośnookich a reszta już prawie jest, troszkę wzmocnić inwigilację i możemy jeść ryż pałeczkami 

Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, Ulman napisał:

Wracając do filmu o bogactwach Ukrainy.  Mają wszystko a nie robią z tego zadnego pożytku i nie znaczą nic. Właśnie dlatego ukrainy nigdy nie było. Oni muszą być zarządzani przez kogoś innego bo sami nie zrobią nic. 

Polska może zarządzać Ukrainą Sasin się zna na tym .

Edytowane przez galan99
  • Haha 2
Opublikowano
4 minuty temu, RU68 napisał:

to ekonomia i struktura gospodarstwa którą zna jedynie rolnik może i powinna decydować o skali i rodzaju produkcji 

Nooo tego to akurat rolnik nie zna, a ekonomii to juz na bank.

Opublikowano
53 minuty temu, dysydent napisał:

Produkcja wzrośnie tam gdzie nie powinna a to co wartościowe jeszcze może być na kartki bo np będziemy bronić sadów polskich z których może 30% powinno zostać bo nie mamy interesu żywić obcych produkcją dotowaną a na własny rynek to i te 30% za dużo

Chyba już ktoś się w tym temacie rozejrzał. bo sadownicy i warzywnictwo jest wykluczone z programu tworzenia grup producenckich.:lol: 

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, RU68 napisał:

Po to wolny rynek i konkurencja aby każdy decydował co i ile produkować mu się opłaci z przymusu nic zwykle nie wychodzi przykłady strusie, wierzba,a za chwilę słynne strączkowe -to ekonomia i struktura gospodarstwa którą zna jedynie rolnik może i powinna decydować o skali i rodzaju produkcji 

jaki Ty wolny rynek widzisz w subwencjonowanym rolnictwie? zanim co posiejesz lub nie bo i za ugory dopłacali (obecnie powinni przestać) nie czytasz warunków dopłat?

Rolnictwo stało się rodzajem działalności komunalnej i to n całej planecie a z elementami rynku tylko tm gdzie to możliwe. Ten kto nie ma z czego dopłacać do rolnictwa niedojada nawet jeśli jest producentem rolnym
Pijesz kawę? jak żyj obywatele państw głównych producentów jeśli te kraje nie mają własnego silnego i dochodowego przemysłu a co za tym idzie własnych silnych instytucji finansowych? Im mniejszy ułamek zysku z wolnego rynku idzie na subwencje tym szybciej kraj się rozwija i dla tego system gospodarczy świata jest zakonserwowany bo jest wysoki punkt wejścia

do tej pory sadzę rozumiesz a dalej nie zamierzam bo sam nie wszystko ogarniam ;) :)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 minutę temu, mirro napisał:

Nooo tego to akurat rolnik nie zna, a ekonomii to juz na bank.

I dla tego jest tak jak jest rolnictwo nie wymaga wyższych studiów ale nie zwalnia z myślenia .Trzeba być odważnym i i próbować nowe rozwiązania .Pamiętam lata 80-te wyciąłem w nowej przyczepie D47 dziurę do zsypu zboża  (widziałem w zachodnich )u nas nie było dostałem joby od ojca ale koniec z machaniem łopatą .Lata 90 na zachodzie nie pielili chwastów tylko oprysk dawki dzielone (pośmiewisko w całej gmine że idiota ) Kilka lat tamu Strip Till podobnie  -Były i wtopy ale bez strat nie ma postępu

9 minut temu, jarecki napisał:

ni ch*ja , ja widelcem ale troche głupio jak kazdy  pałeczkami 

ch*jem też możesz -Jak potrafisz

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, RU68 napisał:

Były i wtopy ale bez strat nie ma postępu

Były i wtopy i nietrafione zakupy. Ale niektóre, po  jakimś  czasie, gdy znalazl sie pomysł, wracały do łask/

Edytowane przez mirro
Opublikowano

Tak to prawda a powiem jeszcze jak buraka siali na płask w Polsce a nie których rejonach to jeszcze w tym samym czasie w rzadki siali siewnikiem ręcznym lun nawet łyżką sadzili punktowo tak było . 

Opublikowano
9 minut temu, mirro napisał:

Chyba już ktoś się w tym temacie rozejrzał. bo sadownicy i warzywnictwo jest wykluczone z programu tworzenia grup producenckich.:lol: 

a tego nie wiedziałem

czyli tylko cukier mąka mięso i mleko będzie na kartki?

• Haha 2
Opublikowano
5 minut temu, dysydent napisał:

jaki Ty wolny rynek widzisz w subwencjonowanym rolnictwie? zanim co posiejesz lub nie bo i za ugory dopłacali (obecnie powinni przestać) nie czytasz warunków dopłat?

Rolnictwo stało się rodzajem działalności komunalnej i to n całej planecie a z elementami rynku tylko tm gdzie to możliwe. Ten kto nie ma z czego dopłacać do rolnictwa niedojada nawet jeśli jest producentem rolnym
Pijesz kawę? jak żyj obywatele państw głównych producentów jeśli te kraje nie mają własnego silnego i dochodowego przemysłu a co za tym idzie własnych silnych instytucji finansowych? Im mniejszy ułamek zysku z wolnego rynku idzie na subwencje tym szybciej kraj się rozwija i dla tego system gospodarczy świata jest zakonserwowany bo jest wysoki punkt wejścia

do tej pory sadzę rozumiesz a dalej nie zamierzam bo sam nie wszystko ogarniam ;) :)

Dotacje nie zmuszają cię do uprawy danych roślin (zachęcać a i owszem)  ale kierujesz się kalkulacją uprawy która ci się najbardziej opłaca -ja kilkadziesiąt lat QQ i mi pasuje i gdzieś mam dopłaty i tak w moich warunkach środowiskowo-glebowych jestem do przodu

Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Były i wtopy i nietrafione zakupy. Ale niektóre, po  jakimś  czasie, gdy znalazl sie pomysł, wracały do łask/

Różnie bywało przewaliłem tak setki tyś ale na innych zarobiłem krocie 

Opublikowano
5 minut temu, RU68 napisał:

Dotacje nie zmuszają cię do uprawy danych roślin (zachęcać a i owszem)  ale kierujesz się kalkulacją uprawy która ci się najbardziej opłaca -ja kilkadziesiąt lat QQ i mi pasuje i gdzieś mam dopłaty i tak w moich warunkach środowiskowo-glebowych jestem do przodu

Podam panu numer konta , proszę mi przelać te dopłaty 🙂

Opublikowano
4 minuty temu, dysydent napisał:

zyli tylko cukier mąka mięso i mleko będzie na kartki?

Chyba raczej o fakt iż nie widzą szans na rentowność w tym segmencie. Oczywiście zadaje to również kłam argumentom zawartym w uzasadnieniu tworzenia Grupy Żywnościowej, ale na razie jeszcze tego nie ogarniają, albo boja się ludziom powiedzieć, Z tym związany jest tez fakt iz nie powstaną żadne nowe "polskie" przetwórnie warzyw, wiec idzie się walić kolejny mit i program rządu.

Opublikowano

uprawiam wyłącznie QQ i nie mam uzupełniających zazielenienie

1 minutę temu, Ursus932 napisał:

Podam panu numer konta , proszę mi przelać te dopłaty 🙂

i wali mnie to -teraz jasne?

• Haha 1
Opublikowano
1 minutę temu, RU68 napisał:

uprawiam wyłącznie QQ i nie mam uzupełniających zazielenienie

i wali mnie to -teraz jasne?

Nie interesuje mnie to , mi zależy tylko na Pana dopłatach 😊 , albo proszę podać współrzędne działek sam sobie złoże 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v