Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja jestem w stanie drożej zapłacić przez np . te 2 lata za paliwa czy energie , tylko pytanie ile te zwyzki są podyktowane wzrostem cen zakupu gazu czy ropy a ile checią zysku firm kooperujących PGING zysk za ubiehły rok rekorowo 6 mld zł .

41 minut temu, V12 napisał:

O k**wa, w realu 🤣 nie znam ani jednego co jest gotów 😀😀 . jak zwykle net swoje a życie

zobaczymy jak nastroje beda za 3 miechy jak z porfeli sie zrobi flak...  a emocje opadna...

wolna nie podległa ukraina jest w naszym interesie  albo Twoich dzieci  rosja nie gra zbyt czysto i sama sobie ustala warunki jakby przejeła ukrainskie złoza rudy stali , wegla to raczej srednia cena poszła by do góry  tak samo ukrainska zywnosc moze byc dobra konkurencją w  polsce .

7 minut temu, witejus napisał:

Lew jak będzie miał zamiar cię pożreć to zrobi to czy go będziesz drażnił czy nie.

możę sie nie znam ale jak udasz martwego to lew cię nie ruszy chyba , nie jest padlinożercą 🙃

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jarecki napisał:

ja jestem w stanie drożej zapłacić przez np . te 2 lata za paliwa czy energie , tylko pytanie ile te zwyzki są podyktowane wzrostem cen zakupu gazu czy ropy a ile checią zysku firm kooperujących PGING zysk za ubiehły rok rekorowo 6 mld zł .

wolna nie podległa ukraina jest w naszym interesie  albo Twoich dzieci  rosja nie gra zbyt czysto i sama sobie ustala warunki jakby przejeła ukrainskie złoza rudy stali , wegla to raczej srednia cena poszła by do góry  tak samo ukrainska zywnosc moze byc dobra konkurencją w  polsce .

No obecnie mamy na stal ceny jak w bajce 🤣jako rolnik mam sie cieszyć z konkurencji w plodach rolnych 🤥??

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, V12 napisał:

jako rolnik mam sie cieszyć z konkurencji w plodach rolnych 

tak , stabilizacja cen jest lepsza według mnie , ukraina dla europy zbytnio konkurecją rolna nie bedzie , ma obok turcje , chiny 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
8 minut temu, jarecki napisał:

możę sie nie znam ale jak udasz martwego to lew cię nie ruszy chyba , nie jest padlinożercą 🙃

No cieszę jak ch*j że przyjedzie ukraińska pszenica potraktowana ŚOR które unia wycofała , tak to jest zdrowa konkuryncja 🤨

Opublikowano (edytowane)

A my rolnicy  za psi grosz oplacalosci, ryjemy  w ziemi...

Edytowane przez V12
Opublikowano

nie przyjedzie , to jest obecnie jeden z nielicznych lat w którym przenica w polsce jest czy była drozsza niz na giełdach swiatowych , przenica obecnie jest za droga chleb dziś 3,6 zł za 0,5 kg tak samo makarony itp . 

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, jarecki napisał:

ja jestem w stanie drożej zapłacić przez np . te 2 lata za paliwa czy energie , 

tylko sa firmy i gospodarki co tego ekonomicznie nie wytrzymaja skąd dołożyć ?? do interesu  etacik, kredycik ?? ile zdrowotnie czlowiek może znieśc robic i to za...darmo 

Inwestycje też wychamuja bo z czego na to brać jak zyst na czysto ledwo pokryje zapotrzebowanie

Edytowane przez V12
Opublikowano
1 godzinę temu, V12 napisał:

O k**wa, w realu 🤣 nie znam ani jednego co jest gotów 😀😀 . jak zwykle net swoje a życie

zobaczymy jak nastroje beda za 3 miechy jak z porfeli sie zrobi flak...  a emocje opadna...

Emocje wojenne są trochę inne niż normalne , a jeśli wygra z Ukrainą i obstawi wojska na wschód od Bugu .

Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, jarecki napisał:

rolnictwo to jest pasja 🙃 

Hmmm, mam ciekawsze po tym sezonie bede wiedział czy dalej to jedno zródeł dochodu rzucić w dzierżawe. Ja mam jedna zasade nie nawidze pracy za darmo .

A słowo pasja kojaży mi sie z czyms przyjemnym 

Edytowane przez V12
Opublikowano
39 minut temu, Ursus932 napisał:

Jak będziesz spokojny i opanowany to i koło groźnego psa przejdziesz nie pogryziony 

Nie porównuj Rosji ,Putina do lwa bo to zupełnie bez sensu.

46 minut temu, jarecki napisał:

możę sie nie znam ale jak udasz martwego to lew cię nie ruszy chyba , nie jest padlinożercą 

martwy lew nie kąsa

Opublikowano
4 godziny temu, Mariusz2903 napisał:

Orban popełnia błąd , powinien odciąć się od gazu i ropy z rosji ale widzi że Europa na razie szuka innej alternatywy i robi tak samo , Orban ma wybory na dniach , nie chce szoku cenowego na paliwa kopalne i pewnie stąd takie decyzje .

Odciąć się i skąd brać? Wiele krajów nie ma alternatyw. Orban od zawsze kumplował się Putinem i bez wyborów. On nawetjak będzie miała alternatywy to będzie u ruskich brał.

4 godziny temu, Denwer napisał:

Oby to nie była takie samo łgarstwo jak z tym, że forsa na KPO już płynie. Ten głąb minister Nowak poleciał za to ze stołka a jak tam twój szczery trol?

Opublikowano (edytowane)
36 minut temu, hubertuss napisał:

Odciąć się i skąd brać? 

Spokojnie, nie ktorzy ze spokojem smaruja rowerek, i a może napęd solarny  do traktora i komajnu wykminia gdzieś w stodole 🤣

35 minut temu, witejus napisał:

pasją się nie najesz

Spotykam nie raz ludzi, co twierdza że praca ogolnie różna  to dla nich pasja. Spoko nic mi do tego, dla mnie i lwiej wiekszosci to mus i tylko mus aby mieć hajs 

Edytowane przez V12
Opublikowano (edytowane)

Wiecie co już mnie te ciągłe wiadomości z Ukrainy meczą.

Dobrze ze chodź inne kraje mądre chodzi o te nato ze nie wyślą żołnierzy do ukrainy a nasze tak się pchają, już i ten załęski to tak pajacuje w swoich wypowiedziach.Te mu dali palca on zaraz by chciał całą rękę.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Jesteście straszni!!! Bardzo dobrze, że pomagamy. Uważam, że lepiej pomóc niż być potrzebującym. Właśnie dowiedziałam się, że rząd przyzna biednym dzieciaczkom świadczenie 500+. Brawo!!!

Opublikowano
1 godzinę temu, jarecki napisał:

tak , stabilizacja cen jest lepsza według mnie , ukraina dla europy zbytnio konkurecją rolna nie bedzie , ma obok turcje , chiny 

A oczywiście ze lepsza, tylko że w tym przypadku będzie na k**ewsko niskim poziomie.😂 Turcja pchnęła w zeszłym roku sporo warzyw na rynek europejski. Zachód kupuje, bo tanio i nawet taniej jak w Polsce.🤣

2 godziny temu, V12 napisał:

A my rolnicy  za psi grosz oplacalosci, ryjemy  w ziemi...

Oj ryjemy, ryjemy.

Opublikowano (edytowane)

Bo tempa propaganda kremlowska jest najlepsza.Znowu ten załęski gada jak prosty chłop i ludzie to kupują.Lubią tak.

Znowu Rosjanie mają manie wyższości, tak zostali wychowani,ze wszystko u nich największe najsilnieje po prostu naj i idą za putinem bo sami mają tak w głowie jak i on.A co tam Ukraina to pikuś bo my jako mocarstwo mozem mieć wszystko.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Ursus932 napisał:

Było siedzieć cicho i nie drażnić lwa, oni mają ak47 a My co widły i to chińskie 🤨 , z czym do ludzi

Jak lubisz  udawać  jak  ci  ktoś  pluje  w twarz  że  deszcz  pada   to  twoja  sprawa.  Ale  większość  ludzi  na  takie  coś  sobie  nie  pozwoli.  Nie  każdy  chce  być  ofermą  co  cicho  siedzi   po to  aby  wpi*rdolu  nie  dostać 

FOfkHZeXwAITBDz?format=jpg&name=small

Edytowane przez Denwer
Opublikowano

Oj Denwerek narazie nie przyszedł wróg , a jak zajdzie taka  potrzeba  to będziemy się go lać

Tylko tu chodzi o to że drażnimy Moskala , zamiast tego było siedzieć cicho na d*pie ,zbroić się i inwestować w porządną armię 

A teraz to typowy przykład Polaka ,jak się pali to studnie kopie 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Ursus932 napisał:

A teraz to typowy przykład Polaka ,jak się pali to studnie kopie 

Jak w tych przygotowaniach( nie wiem na co ?) zrujnujemy gospodarke i zbiedniejemy to na pewno bedziemy silni... 

Edytowane przez V12
Opublikowano
34 minuty temu, Denwer napisał:

Jak lubisz  udawać  jak  ci  ktoś  pluje  w twarz  że  deszcz  pada   to  twoja  sprawa. 

Co prawda nie do mnie to było ale widzę pewną niekonsekwencję więc zapytam.

Bardzo ciekawe spostrzeżenie. Ale czy nie masz wrażenia czasem, że sam plując robisz to pod wiatr i udajesz że to deszcz zacina?😂

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v