Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika- 2022

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, dsbh napisał:

Kilkadziesiąt lat temu był podobny tok myślenia. Hitler zajął bezproblemowo Czechosłowację. Każdy wie jak sie to potoczyło dalej. Żeby nie było, nie twierdzę że putin zaatakuje Polskę bo nie miało by to żadnego sensu. Jeżeli chcemy osłabić Rosję należy zablokować dostawy gazu, ropy i węgla. Na Chiny i Indie można nałożyć sankcje i wtedy sami sobie będą sprzedawać towary a nie rozwijać się.

Fajny zart🤣

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, Ulman napisał:

Ty sobie uświadom ze europa nie jest pępkiem świata i traci na znaczeniu w skali globalnej. Są inne rynki na surowce i produkty z Rosji niż europa i one się będą szybciej rozwijać. W europie 750 mln ludzi i stagnacja w Chinach i Indiach 2,7 mld ludzi i sie rozwijają. Ich gospodarki będą potrzebować więcej i wiecej energii i surowców a to im moze w dużej mierze zapewnić Rosja. Europa Rosji nie zadusi tylko sama na tym straci.

kto się bedzie rozwijał bez rynku europy i usa ?  chiny , indie  , afryka ? kazde z tych panstw bez dostepu  do rynku usa , japoni i europy traci jakikolwiek wzrost gospodarczy .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

jak ?  pewnie przez brak pracowników było by ciężko ale dało by rade , trzeba by wydłuzyć o 50 % czas uzytkowania sprzetu RTV-AGD , ograniczenie stosowania chemi juz powoli wkracza ogołnie ograniczyć konsumcje troche 

Opublikowano (edytowane)

Z punktu widzenia rolnictwa to niestety dla Ukrainy ale wojna  dziala na naszą korzyść panowie. Choć oczywiście są też minusy w postaci cen paliw i nawozów. Ja przez ostatnie dwa tygodnie widzę plusy ale wiem że wiele złego tam się dzieje. 

Edytowane przez marcin19071980
Opublikowano
1 minutę temu, Roman4321 napisał:

widzieć plusy a odczuć w kieszeni to dwie rozne rzeczy

No właśnie to odczucie w kieszeni powoduje widzenia +😀

Opublikowano
15 minut temu, jarecki napisał:

ale to ty zadałeś pytanie jak bedzie rozwijała sie europa i usa bez chin i indi a teraz pytasz po co ? 

Pytam po co mamy robic to, co napisałeś poniżej.

1 godzinę temu, jarecki napisał:

jak ?  pewnie przez brak pracowników było by ciężko ale dało by rade , trzeba by wydłuzyć o 50 % czas uzytkowania sprzetu RTV-AGD , ograniczenie stosowania chemi juz powoli wkracza ogołnie ograniczyć konsumcje troche 

Opublikowano (edytowane)

to była odpowiedz na sugestie ze rosja znajdzie sobie nowy rynek zbytu na rope i gaz , a moja sugestia była iz usa mogło by nałozyć sankcje na chiny  , a z tym rynkiem zbytu to nie za bardzo to ropa jest głownym dochodem rosji a nie gaz chyba .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
26 minut temu, marcin19071980 napisał:

Z punktu widzenia rolnictwa to niestety dla Ukrainy ale wojna  dziala na naszą korzyść panowie. Choć oczywiście są też minusy w postaci cen paliw i nawozów. Ja przez ostatnie dwa tygodnie widzę plusy ale wiem że wiele złego tam się dzieje. 

jaką korzyść. nawóz podrożał x 3 a zboże x 2 albo i mniej. Podobnie cała reszta. Gdzie ty tu korzyści masz? Za tych uchodźców zapłaci nasz budżet to i ci z czego innego odejmą. Jakie te korzyści gdzie? Zboże sprowadzą z innych części świata w dodatku na UA sporo obsiali jesienią. qq może mniej będzie. Gdzie te korzyści? Ludzi będzie mniej do pracy w rolnictwie w PL? Same kobiety z dziećmi wszystko zrobią? Ty się dobrze czujesz.

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał:

to była odpowiedz na sugestie ze rosja znajdzie sobie nowy rynek zbytu na rope i gaz , a moja sugestia była iz usa mogło by nałozyć sankcje na chiny  , a z tym rynkiem zbytu to nie za bardzo to ropa jest głownym dochodem rosji a nie gaz chyba .

Ale po co ludzie mieli by sobie odmawiać nowego AGD i skazywać sie na duzo wyższe ceny i gorszą dostepność wielu produktów? Mslisz że amerykanina obchodzi UPAina? Że średni Niemiec, Włoch Holender czy Hiszpan zrezygnuje z wielu rzeczy w imię jakiegoś upadłego państwa na wschodzie? Ich to tak obchodzi jak nas wojna w Syrii

Opublikowano
34 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Z punktu widzenia rolnictwa to niestety dla Ukrainy ale wojna  dziala na naszą korzyść panowie.

A  pewnie że na korzyść. Zamknąć jednym ruchem trzy kierunki zbytu, to faktycznie sukces.😂

• Like 1
Opublikowano

On myśli, że pszenica będzie po 500 a żyto po 300. Tylko potem kto ta mąkę kupi. Na chleb po 50 zł za bochenek. Pis nie nadąży forsy drukować by ludziom taki socjal dać. udzie tacy jak on nie umieją ani myśleć samodzielnie ani liczyć.

Opublikowano
6 minut temu, mirro napisał:

A  pewnie że na korzyść. Zamknąć jednym ruchem trzy kierunki zbytu, to faktycznie sukces.😂

,, nie chciał wóz przyjsc do kozy to koza przyszła do woza ''  te 4 mln potencjalnych  ukrainców co ma tu przyjechać zje nadmiar produkcji w polsce 

• Haha 1
Opublikowano
5 minut temu, mirro napisał:

Nic z tego co mnie interesuje nie jest zamknięte. Nikt na ten moment nie płaci lepiej za warzywa niż Białorusini. 

Opublikowano
2 minuty temu, jarecki napisał:

te 4 mln potencjalnych  ukrainców co ma tu przyjechać zje nadmiar produkcji w polsce 

ściągniętej za zachodniej granicy. 

Opublikowano
3 minuty temu, marcin19071980 napisał:

Nic z tego co mnie interesuje nie jest zamknięte. Nikt na ten moment nie płaci lepiej za warzywa niż Białorusini. 

Poczekaj poczekaj na granicy już problemy. Już blokują. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.
  • Dodaj nową pozycję...
v